Boston Globe (US)
11.mart, 2000.

UVODNI CLANAK

NATO-va gungula

NATO clanice mozda nikad nece saznati da li je neka `krtica` prenela tajne lokacije meta Srbiji proslog marta, tokom rata za Kosovo. Ali sumnje koje su se pojavile trebalo bi da navedu saveznike da razmisle o tome kako je kosovska kampanja izmenila ono sto je bio najuspesniji vojni savez u istoriji Zapada.

Dokumentarni film BBC-ja, koji sutra ide na TV, tvrdi da je navodno jedna krtica unutar NATO isporucila Beogradu detalje o bombardovanju i izvidjackim letovima i da su, u prvim nedeljama vazdusne kampanje, ukradene informacije omogucile srpskim snagama da pogode americki nevidljivi bombarder i da presele vojsku i opremu daleko od mesta koja su gadjana.

Znaci o tajnama koje su procurile nestali su nakon sto je pristup planovima napada reduciran sa 600 primalaca, u glavnom stabu NATO, na 100. Neki NATO zvanicnici kazu da najverovatniji izvor curenja nij, zapravo, `krtica` vec upotreba nesigurnih komunikacija, kao faks masina. Posto su kljucne podatke o misijama americkog nevidljivog bombardera imali iskljucivo americki izvori, a oni ih nisu delili sa ostalim clanicama NATO, tesko da je krtica u glavnom stabu NATO u Briselu mogla biti odgovorna za obaranje nevidljivog bombardera F-117A na pocetku rata.

Ipak, veoma je tesko dokazati odricnu tvrdnju da nije bilo krtice. Treba ipak priznati Vasingtonu da je bar toliko priznao.

Ocigledno je da je medjusobno poverenje unutar NATO ugrozeno ovim glasinama o spijunazi. Doslo je do demoralisuceg upiranja prstom u moguce sumnjive, ukljucujuci tu i obavestajne oficire novo prihvacenih NATO clanica iz Centralne Evrope, koje navodno odrzavaju kontakte sa nekadasnjim kolegama iz Rusije i Jugoslavije.

NATO je originalno formiran da spreci napad Sovjetskog Saveza na Zapadnu Evropu. On je uspeo zbog jedinstva koje je bilo neophodno za njegovu jasnu, sustinsku misiju. Znak njegovog uspeha je bio da NATO nikad nije morao da ispali nijedan metak. Greske koje su dovele do rata za Kosovo, koji se mogao izbeci, izmenile su karakter i svrhu NATO-a. Ova fundamentalna zloupotreba alijanse, a ne samo curenje planova leta, je ono sto saveznici treba da ponovo razmotre i isprave.

Ovaj clanak je objavljen na strani A14 lista Boston Globe 11. marta 2000.
© Copyright 2000 Globe Newspaper Company.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.