The Guardian (UK)
13.mart, 2000.

Kosovska narko mafija snabdeva Evropu heroinom

Pise Maggie O'Kane

Medjunarodne agencije koje se bore protiv trgovine drogom upozoravaju da je Kosovo postalo "raj za svercere" koji dostavljaju cak do 40% heroina koji se prodaje u Evropi i Severnoj Americi.

Snage pod vodjstvom NATO, koje se bore da ocuvaju mir u ovoj pokrajini godinu dana po zavrsetku rata, nemaju mandat da se bore protiv trgovaca drogom; i - sa isterivanjem srpske policije sa Kosova, ukljucujuci tu i "4. jedinicu" odred za borbu protiv droge - sverceri krijumcare "Balkanskom rutom" uz potpunu slobodu.

Mirovnjaci KFOR-a "kao da dolaze sa druge planete kada je u pitanju hvatanje u kostac sa ovim momcima", izjavio je Marko Nicovic, pravnik i potpredsednik medjunarodnog policijskog udruzenja za brobu protiv droge cija je baza u Njujorku.

"Ovo je najtezi narko-prsten za provaljivanje jer ga u potpunosti vode familije a one cak imaju i sopstveni jezik. Kosovo ce postati rak-rana Evrope, kao sto ce to Zapadna Evropa uskoro otkriti," rekao je on.

On procenjuje da trgovci drogom iz ove pokrajine sada operisu sa 4,5 do 5 tona heroina mesecno, a ta kolicina brzo raste, u poredjenju sa dve tone koje su prolazile preko njih pre kosovskog rata marta-juna prosle godine, kada je NATO bombardovanje nateralo srpski rezim da se iseli iz ove pokrajine, ciji veliki deo stanovnistva cine Albanci.

"Droga prolazi lakse i jeftinije - i ima je mnogo vise. Njena cena pada i ako se ovo nastavi mi predvidjamo heroinski bum u Zapadnoj Evropi kakvog je bilo pocetkom 80-ih godina".

Jedan trgovac drogom iz Beograda je potvrdio listu Guardian da se od Kosovskog rata dileri heroina, vecina njih iz cetiri glavne familije, koncentrisu na trzista Zapadne Evrope i SAD.

Kilogram heroina koji na Kosovu kosta 10.000 GBP, a u Beogradu 20.000 GBP, na britanskom, italijanskom ili svajcarskom trzistu moze dostici cenu od 40.000 GBP, rekao je taj 24-godisnji diler heroina. On ocekuje da ce Kosovska ruta nastaviti da raste: "Nema nikoga da ih zaustavi."

Samo polovina od obecanih 5.000 policajaca je dosla da se pridruzi mirovnoj operaciji u ovoj pokrajini, koja je sada glavna ruta za protok heroina kroz neke od najproblematicnijih zemalja sveta - Avganistan, severni Iran, juzne drzave Ruske Federacije, Azerbejdzan, Tursku, Kosovo - pa u Zapadnu Evropu i SAD.

"To je Kolumbija Evrope," rekao je g. Nicovic, koji je bio sef jugoslovenske policije za borbu protiv trgovine drogom sve do 1996. "Kada je srpska policija spaljivala kuce na Kosovu ona ga je pronalazila [heroin] sakriven u krovove. Koliko ja znam, nema nijednog izvestaja u protekloj godini o tome da je KFOR negde zaplenio heroin. Oni su vojnici a ne policijski istrazitelji".

Ponavljajuci ovo, jedan zvanicnik NATO-a u Briselu je rekao: "Generali ne zele da pretvore svoje vojnike u policajce... Oni ne zele da njihovi vojnici poginu goneci crnoberzijance."

Nema dokaza o tome da je albanska OVK direktno umesana u sverc droge, ali prema listu `Medjunarodna policijska revija` sa bazom u Britaniji, u izdanju `Jane`, moguce je da je OVK zavisna od familija koje trguju drogom, koje su, kako se kaze u ovoj reviji, delimicno finansirale operacije OVK na Kosovu prosle godine.

Kada su se sefovi odreda za borbu protiv trgovine drogom iz severne i istocne Evrope sastali u Svedskoj pre deset dana, Balkanska ruta je bila glavna tema, prema nacelniku ceske agencije za brobu protiv trgovine drogom, Jirzi Komorosu: "Postoje cetiri putanje trgovine drogom kroz Balkan u Zapadnu Evropu i mi moramo da poboljsamo nase pokusaje da kontrolisemo kosovske Albance".

Kosovska mafija svercuje heroin jos od sredine 80-ih godina - ali od kosovskog rata dosli su na svoje, prema g.Nicovicu: "Imate celu zemlju bez policijskih snaga koje znaju sta se desava".

Mafija kosovskih Albanaca je skoro nedodirljiva. "Sve je razradjeno na bazi strukture familije ili klana, fica (bratstva), tako da nije moguce ubaciti dousnike", kaze g.Nicovic.

"Njihova dijaspora je u Turskoj i Nemackoj od Titovih komunistickih purges, tako da je ustanovljena cela ruta. Sada su pronasli jedinu zemlju izmedju Azije i Evrope koja nije clan Interpola".

Za Britaniju, kaze on, vode dve rute: "Kamionom kroz Nemacku, Belgiju i Francusku, a onda preko Dovera - i takodje kroz Budimpestu, Poljsku, Holandiju, pa onda u Britaniju".

Odgovornost za organizovanje policijskog rada na Kosovu "je siva zona", kaze jedan NATO zvanicnik, ali "ako organizovani kriminal nastavi da se razvija, razgranace se u medjunarodnim razmerama".

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.