COUNTERPUNCH
26. mart 2000.

Autor: Alexander Cockburn

CNN I PSIHOLOSKI RAT

Strucnjaci Cetvrte grupe za psiholoske operacije vojske SAD, cija je baza u Fort Bragu u Severnoj Karolini, je do skoro radio u stabu CNN-a u Atlanti.

CNN se zestoko buni protiv naseg izvestaja u prethodnom izdanju CounterPunch-a u vezi otkrica holandskog novinara Abe de Vries-a o prisustvu americkih vojnih strucnjaka u CNN-u, ciji je vlasnik kompanija Time-Warner. Mi smo citirali clanak koji je napisao de Vries, a koji se pojavio 21. februara u uglednom holandskom dnevnom listu `Trouw`, a koga je na engleski jezik prvi put preveli i postavili na mrezu sajt Emperor's Clothes. De Vries je pisao da je nekoliko vojnih lica iz Treceg bataljona za psiholoske operacije, koji je deo vazduhoplovne Cetvrte grupe za pisholoske operacije cija je baza u Fort Bragu u Severnoj Karolini, radilo u stabu CNN-a u Atlanti.

De Vries je citirao majora Tomasa Kolinsa iz Informativne sluzbe vojske SAD, koji je potvrdio prisustvo ovih vojnih strucnjaka za psiholoski rat u CNN-u, rekavsi: "Personal za psiholoske operacije, vojnici i oficiri, radili su u stabu CNN-a u Atlanti, kroz nas program 'Obuka u industriji'. Oni su radili kao obicni sluzbenici CNN-a. Moze se pretpostaviti da su radili na pricama tokom Kosovskog rata. Oni su pomagali u proizvodnji vesti."

Ova prica CounterPunch-a je bila tema mog redovnog nedeljnog gostovanja na radiju AM Live, programu Juznoafricke radio kompanije iz Johanesburga. Medju publikom ove emisije bio je i biro CNN-a u Juznoj Africi, koji nije gubio vreme da prenese vesti stabu CNN-a u Atlanti, te sam, sto se moglo ocekivati, primio ljutiti telefonski poziv od Isona Dzordana, koji se identifikovao kao predsednik CNN medjunarodne mreze i mreze za prikupljanje vesti.

Dzordan je bio ogorcen sto sam na neki nacin iskompromitovao reputaciju CNN-a. Ali se tokom naseg razgovora ispostavilo da jeste, CNN jeste bio domacin za ukupno petoro osoba iz americke vojne sluzbe za psiholoski rat, od kojih su dve radile na televiziji, dve na radiju i jedna na satelitskim operacijama. Dzordan je rekao da je program tek skoro prekinut, ja pretpostavljam otprilike u vreme kada su visoki rukovodioci CNN-a procitali price Abe de Vries-a.

Kada sam stupio u kontakt sa De Vries-om u Beogradu, odakle je on dopisnik za list `Trouw`, i rekao mu za besnu reakciju CNN-a, on je potvrdio svoje price, a prema citatima majora Kolinsa. Nekoliko dana mu se CNN nije javljao sa reakcijom na potvrdu Kolinsovih reci, a kada je to uradio, on je poslao kasniju pricu za svoj list `Trouw`, koja je objavljena 25. februara i u kojoj je rekao da su ova vojna lica radila na CNN-u u periodu od 7. juna (taj datum mi je potvrdio Ison), sto znaci da je za vreme rata rata vojni strucnjak za psiholoski rat bio u CNN-u tokom poslednje nedelje.

"Cinjenica je", rekao mi je De Vries, "da su mi vojska SAD - Komanda za specijalne operacije - i CNN personal potvrdili da je vojno osoblje bilo ukljuceno u prozivodnju vesti u CNN-u. Meni je to bilo prosto zapanjujuce. Naravno da CNN kaze da ovi ljudi nisu ni o cemu odlucivali, da nisu pisali novinske izvestaje, itd. Sta drugo mogu da kazu. Mozda je to istina, mozda nije. Poenta je u tome da je ova vrsta bliskih veza sa vojskom, po mom misljenju, potpuno neprihvatljiva za svaku ozbiljnu novinsku organizaciju. Mozda je jos vise zapanjujuca potpuna tisina o ovoj prici od strane velikih medijskih kuca. Koliko ja znam, moju pricu nisu ni spomenuli vodece americke i britanski novine, niti Reuters ili AP."

Mi u CounterPunch-u se slazemo sa Abe de Vries-om, koji mi je rekao da je do ove price originalno dosao preko jednog clanka na francuskom sajtu vesti, `Intelligence On-line`, od 17. februara, u kome je opisan vojni simpozijum odrzan u Arlingtonu u Virdziniji pocetkom februara ove godine, na kome se razgovaralo o upotrebi stampe u vojnim operacijama. Dopisnik sajta `Intelligence On-Line` koji je prisustvovao simpozijumu citirao je pukovnika Kristofera Sent Dzona, komandanta Cetvrte grupe za psiholoske operacije vojske SAD, koji je, po recima dopisnika, "pozvao na vecu saradnju izmedju oruzanih snaga i medijskih giganata. On je istakao da su neki vojni strucnjaci za psiholoski rat radili za CNN nekoliko nedelja i pomogli proizvodnju nekih vesti za ovu mrezu."

Tako, koliko god da Ison Dzordan i drugi direktori CNN-a sada opisuju ture vojnih strucnjaka za psiholoski rat u CNN-u kao beznacajne, oficir koji je komandant grupe za psiholoske operacije smatrao ih je dovoljno znacajnim da ih spomene na seminaru Ministarstva odbrane na visokom nivou u vezi popagande i psiholoskog ratovanja. Moglo bi biti da CNN je bio cilj penetracije vojne psiholoske sluzbe, a jos uvek je isuvise naivan da shvati sta se desava.

Tesko je ne smejati se kada direktori CNN-a, kao Ison Dzordan, pocnu visokoparno da brbljaju o CNN-ovim principima objektivnosti i odbijanja emituje propagandu vlade ili Pentagona. Ovaj odnos je najzivlje rezimiran cinjenicom da je Kristijana Amanpur, vodeci spoljni dopisnik CNN-a, i zena ciji su izvestaji o sudbini kosovskih izbeglica ucinili puno da podstaknu javni apetit za NATO rat, bukvalno i figurativno u krevetu sa portparolom americkog ministarstva spoljnih poslova i vodecim propagandistom za NATO tokom tog rata, njenim muzem Dzems Rubinom. Da je CNN stvarno zeleo da ocuva sliku objektivnosti, skinuo bi Amanpurovu sa te price. Usput, Amanpur je jos uvek strastveni zagovornik NATO-vog krstaskog rata, sto je skoro pokazal u emisiji Carlija Rouza.

U prve dve nedelje rata na Kosovu CNN je proizveo trideset clanaka za Internet, prema de Vries-u, koji ih je potrazio za svoju prvu pricu. U prosecnom CNN clanku se sedam puta spominjao Toni Bler, portparol NATO Dzejmi Sej i Dejvid Vilbi, ili drugi zvanicnici NATO. Reci kao izbeglice, etnicko ciscenje, masovna ubistva i izgoni su korisceni devet puta u proseku. Ali takozvana OVK (spominjana 0,2 puta) i jugoslovenske civilne zrtve (spominjane 0,3 puta) jedva da su postojale za CNN.

Za vreme rata protiv Srbije, kao i u drugim skorasnjim konfliktima u koje su bile umesane SAD, ekran CNN-a je bio ispunjen beskrajnim procesijama americkih vojnih oficira. 27.aprila prosle godine Ejmi Gudman iz Pacifica radio mreze je postavila dobro pitanje Frenku Sesnou, koji je potpredsednik CNN-a za politicka pitanja.

GUDMAN: "Ako podrzavate praksu stavljanja bivsih vojnih lica - generala - na platni spisak, da daju svoje misljenje tokom nekog rata, da li biste takodje podrzali i stavljanje mirovnih aktivista na platni spisak, da daju drugacije misljenje tokom nekog rata? Da sede tamo zajedno sa vojnim generalima i govore o tome zasto smatraju da taj rat nije podoban?"

FRENK SESNO: "Mi dovodimo generale zbog njihove strucnosti u odredjenoj oblasti. Mi ih ne dovodimo kao zagovornike neke stvari. Zapravo, mi razgovaramo s njima o tome - oni nisu tu kao zagovornici."

Tacno nedelju dana pre nego sto je Sesno ovo rekao, CNN je pustio u program, kao jednog od svojih vojnih analiticara, penzionisanog general-pukovnika Dana Bentona.

BENTON: "Ja ne znam o cemu razmisljaju nasi zemljaci koji pitaju zasto smo umesani u ovaj konflikt. Dok sam jutros slusao ovu pres konferenciju sa izvestajima o silovanjima, paljenjima sela i onaj narocito neverovatan izvestaj o bankama krvi, o tome da se uzima krv mladih decaka za upotrebu od strane jugoslovenskih snaga, postajao sam sve besnji i besnji. SAD ima odgovornsot kao jedina supersila na svetu i, kako saznajemo o ovakvim stvarima, neko mora da ustane i kaze, sada je dosta, prekinite, necemo to dozvoliti. I tako SAD ispunjavaju svoju odgovornost lidera sa svojim NATO saveznicima i pokusavaju da zaustave ove neverovatne zlocine."

Molimo obratite paznju da je ono o cemu je CNN-ov toboze ne-zagovaracki analiticar Benton brblja: narocito bizarna i apsurdna NATO-va propagandna prica o tome da srpski borci koriste 700 albanskih decaka kao ljudske banke krvi.

Toliko o "ne-zagovarackom" CNN-u.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.