http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99991551

09.11.2001.

Duncan Graham-Rowe

Evropski ministri daju odobrenje za konvenciju o sajberkriminalu

 
Evropski ministri su 8. Novembra dali odobrenje za dugo ocekivanu konvenciju o sajberkriminalu.

Izmedju ostalog, konvencija ce staviti van zakona sirenje decje pronografije na Internetu, kao i propagiranje rasistickih i ksenofobnih ideja.

Ova konvencija bi takodje trebalo da stavi kraj na konfuziju oko slozenih pravnih pitanja vezano za jurisdikciju. Ona ce, na primer, omoguciti ekstradiciju osumnjicenih sajber kriminalaca.

"Ona ce sigurno dati bezbednosnim agencijama ono sto zele - ali bez brige za zastitu podataka", kaze Jaman Akdeniz, direktor grupe Cyber-Rights and Cyber-Liberties UK (Sajber-prava i sajber-slobode, Velika Britanija).

Problem ove konvencije nije u tome sta ona stavlja van zakona, vec proceduralna ovlascenja koja ce ona dati bezbednosnim agencijama, kazu kriticari. Na primer, ona ce omoguciti zemljama da razmenjuju informacije bez razmatranja zastite podataka.

"Ja se brinem da ce ona dovesti od Orvelijanske nocne more", kaze Akdeniz.

Pet godina

Ministri ce se sastati ponovo u Budimpesti 23. novembra da potpisu ovu konvenciju. Ali ce ona stupiti na snagu tek kad je pet od 43 zemalja potpisnica ratifikuje ugradjivanjem u svoje zakone.

Za neke zemlje ovo bi moglo potrajati cak do pet godina, kaze Akdeniz.

Odobrenje dolazi u isto vreme kad i izvestaji da je americki predsednik Bus pisao sadasnjem predsedniku EU, Gaju Verhofstadtu, moleci ga da se ojaca sadasnja evropska direktiva za zastitu podataka nakon teroristickih napada u SAD.

Prema listu European Voice, Bus je trazio da se naprave odredbe koje omogucavaju nadzor elektronskih podataka tokom istrage o kriminalu.
 
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.