24.04.2002.
 
Evropski Parlament izvizdao Le Pena 
 
NATHALIE SCHUCK, Associated Press
 
BRISEL, Belgija - Kandidat za predsednika Francuske Zan-Mari Le Pen izneo je svoju ekstremnu desnicarsku retoriku u srcu Evropske Unije u sredu i bio je izvizdan od strane svojih kolega zakonodavaca.
 
On je kasnije otkazao pres konferenciju koja je bila planirana u jednoj prostoriji Evropskog Parlamenta, sa obrazlozenjem da se isuvise demonstranata pomesalo sa novinarima.
 
Kad je Le Pen ustao da govori pred Evropskim zakonodavcima o bliskoistocnoj krizi na desetine poslanika je ustalo drzeci u rukama crno-bele oznake na kojima je pisalo "Non" -- "Ne" i pocelo da se ruga politicaru koji je poremetio izglede u nedelju kvalifikujuci se za drugi krug izbora za predsednika Francuske.
 
Predsednik Parlamenta Pat Koks je bio prisiljen da poziva na red dok je Le Pen govorio, uzvikujuci "pustite govornika da kaze svoje".
 
Le Pen je nastavio sa svojim jednominutnim govorom o bliskoistocnoj politici, zaleci se da su "Francuska i Evropa odsutne jer su se pridruzile nalozima SAD. ... Mi mozemo samo da osudjujemo to".
 
Seo je uz par uzvika podrske kolega ekstremnih desnicara. Drugi su nastavili da uzvikuju uz negodovanje.
 
Le Pen je vec dugo clan Evropskog Parlamenta. Ovo telo koje ima 626 clanova koji se direktno biraju je uglavnom savetodavno, ali mu je nedavno dato ovlascenje da blokira ili odobri zakone sirom EU.
 
Politicari sirom EU su osudili uspeh Le Pena, lidera anti-imigracionog Nacionalnog Fronta.
 
Francuz Danijel Kon-Bendit, lider Evropskih Zelenih, rekao je parlamentu: "Na demokratskim izborima demokrate ne dobiju uvek najvise glasova, kako su nam to pokazali odredjeni izbori u Evropi".
 
Pred planiranu pres konferenciju Le Pena jedan demonstrant je zamolio punu sobu reportera da je napuste iz solidarnosti. Drugi u sobi su nosili zute nalepnice sa recima "Zaustavite naciste".
 
Le Penova delegacija je onda otkazala pres konferenciju i rekla da ce ovaj kandidat objasniti svoje stavove o Evropskoj Uniji u Parizu u petak.
 
Par stotina demonstranata se okupilo protestvujuci van zgrade Parlamenta, drzeci govore i natpise kao "zajedno protiv mrznje".
 
Tokom svoje kampanje Le Pen je rekao da ce odbaciti povelje koje obavezuju Francusku na zajednicu i vratiti francuski franak umesto zajednicke evropske valute. On je rekao da je EU oduzela Francuskoj nezavisnost za delovanje.
 
U zavrsnoj sekundi na nedeljnom glasanju,  Le Pen se kvalifikovao za drugi krug izbora za predsednika, protiv francuskog predsednika Zaka Siraka 5. maja.
 
Le Pen je dobio 16,86 odsto glasova, nesto vise od oko 15 posto koje je dobio na predsednickim izborima 1995. godine i oko 14 posto 1988. Ali ovo povecanje je bilo kljucno da on zavrsi ispred premijera Lionela Zospena, socijaliste, u uveliko fragmentiranom polju od rekordnih 16 kandidata.
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.