Manifest, 25.april, 1999.

Stefano Benni :
Clinton i Blair, tajna prepiska

Ne poredite Milosevica sa Hitlerom. Cinite me ljubomornim
(Clinton tokom jedne konferencije u Beloj Kuci)

Dragi Tony, mogucnost da se rat zavrsi rastuzuje me. Oni prokleti Rusi bombarduju Milosevica podmuklim oruzjem diplomatije. A ja ne zelim sad da odustanem. Priznacu ti koji je moj krst. U mom zivotu, ajme, sve sam uvek radio do pola. Obozavam oruzje al' sam izbegao vojsku. Kad sam bio advokat, pola sam radio na crno. Ucio sam da sviram saxofon ali sviram kao ambulantna sirena. Pusio sam travu bez da udisem. Imao sam nekompletne odnose sa dvanaest stazista i svaki put me je kostalo milion dolara. Napao sam Sadama i jos uvek je tamo. Ovog puta ne mogu se zadovoljiti prekinutim koitusom. Zelim da si uradim Srbiju. Al' ima jos jedan motiv. Rat mi prija. Od kad bombardujemo, ekonomija USA ide punom parom, svi berzanski titoli vezani za naoruzanje i tehnologiju su poleteli, fabrike misila peku puseci vruc hleb rata (izvini sto postajem poetican). Osim toga moj stuff mi savetuje da se pokazujem dizinvoltiran i nezabrinut. Tako mogu da igram golf koliko hocu. Cak sam se udebljao dve kile. Ide dobro, samo sto ima pokoji problem, ti Kosovari nikako ne prestaju da izlaze sa granice, ma koliko ih je bilo, kako mi to moji vojni strucnjaci ne rekose da je Kosovo bilo puno Kosovara? Zatim oni nevaljali neonacisticki decaci koji su pucali u onoj skoli, pa sam morao da kazem one pizdarije protiv oruzja da se citav kongres upisavao od smeha. Kazes da bi trebalo da ogranicim prodaju oruzja privatnicima? Pa ti si lud. Industrije koje prave pistolje iste su koje proizvode misile. Daj Tony, pomozi mi protiv ove diplomatske agresije, Rusi, papa, Annan, Rugova, Cossutta, svi protiv mene. Bas sada kad je spreman kopneni napad. Bas sada kad ulaze u funkciju Apaches i mogao sam da napravim od Kosova jednu slobodnu bazu Nato. Ne, Tony, ovoga puta necu ostaviti sve na pola. Filo-srpska stampa kao Washington Postsky nece nas slomiti. Mi smo za slobodnu stampu, ali kontrolisanu. S obzirom da je srpska stampa nastavljala da nas napada mi smo izlozili nase argumente. Na projektilu koji smo lansirali bila je jedna moja pismena intervencija. Zasto mi nisu odgovorili? Pozdravljam te i saljem ti uniformu marinca koju si mi trazio. Radi boljeg mimetisanja, stavi malo lisca na sesir i eventualno malo ketchupa. Pozdrav od tvog Bila.

Dragi Bili, pre svega komplimenti za bombardovanje civilnih kolona i srpskeTV. Sad shvatam zasto ste uvek kocili na Sudu za vojne zlocine. Medjutim, imam poneku sumnju u vezi kopnenog napada. Seti se Bili, poslednji put kad si podneo kopneni napad bilo je to sa Levinski i zamalo da izgubis prezidencu. I ja uzivam u jednom sjajnom periodu i ponovo stvaram Veliku Britansku Imperiju. Moje politicke ideje stoje liberalnoj levicarskoj engleskoj tradiciji kao MTV starom rokerskom pobunjenickom potencijalu. Sve rasprodano i svi zapusenih usta. Mogu da budem tvoj zamenik i da grdim D'Alemu i Siraka. Pali me. Ali pusti da ti kazem, vi ste veliki dok ratujete sa pet hiljada metara visine i u totalnoj superiornosti sredstava. Ali u sukobu na zemlji, treba nam stara britanska zestina. Vas su vec slupali u Vijetnamu. Mi smo imali Cromwella, Welleslija, LordCurzona, Nelsona, Wellingtona,Lawrencea od Arabije i Stanley Matthewsa. Vama kosarkaski letovi, nama fudbal po povrsini. Uradimo tako. Ti nam das oruzje i engleski generali vode napad. A koliko o naznakama mira, odmah cemo da ih zatremo. Sta kazes da tvoja CIA organizuje neki lazni teroristicki akt? Momenat je dobar. Bicu uvek uz tebe, al' poslusaj me, poslednji napad pusti da mi vodimo. Hvala na uniformi marinca. Saljem ti cetiri gumene Spice Girls lutke na naduvavanje koje si mi trazio. Zaista si nezasit, stara jarcino iz Arkanzasa. Jedan muski zagrljaj, tvoj Tony.

Dragi Tony, sto se to duvas? Jesi li se i ti kao i onih stosedamdeset talijanskih deputata usudio da se ne povinujes mojoj volji? Determinated Force je patent Usa, samo mi ga mozemo izvoziti u citav svet. Mozda nisi uzeo u obzir da je Milosevic novi Hitler. I protiv njega mi moramo kreirati Veliku Arijevsku Anglosaxonsku Imperiju, demonstrirati rasnu superiornost visoko tehnologiziranih naroda , purifikovati kosmos od diktatora i njihovih saveznika pacifista. Jel' mozes da shvatis da smo najjaci i da je u ovom svetu priklonitii se jacima vokacija, ali ce uskoro postati i obaveza? Kad Wesley Clark ponavlja da se ne boji treceg svetskog rata, to kaze jer smo vec u njemu. Kad mi udjemo u igru, mi smo svet i sve sto radimo je svetski! Koliko o kopnenom napadu, nemoj da me zasmejavas. Kako bi ste da napadnete, sa gajdama i Buckinghamskom gardom? Sa Charlesom na konju i privatnim helikopterom Elton Jhonna? Ma ne budi smesan. Jesi li ikada video jedan helikopter Apache? To ti je kao jedan gigantski strsljen, stavi se pred tebe i pocne da puca jedan missile za drugim, a onda pobegne. Jedanput sam vozio jedan (do pola) nisam se podigao sa zemlje i pravio sam zvuk ustima, al' je bilo jednako uzbudljivo. Daj tony, sjebimo Srbiju i uskoro ce Spice Girls da se napajaju na fontani Crvenog trga. Hvala na lutkama na naduvavanje. Naduvao sam ih do pola i proizvode cudan zvuk. U zamenu ti poklanjam jedan lep casovnik koji svakih sat vremena ponavlja "bombardovanje se mora nastaviti", glasom Patka Paje. Da umres od smeha. Bratski zagrljaj i imaj poverenja. Da li sam ti ikad lagao? Tvoj Bil.

Dragi Bili, zao mi je sto si tol'ko tvrd. Na kraju krajeva, mi Englezi smo vas osnovali. I ja sam se slagao sa unistenjem Srbije,al' vec smo sve izbombardovali, jos malo pa ce ostati ziva samo Miloseviceva familija u bunkeru, pa tako ponovo ima da pobedi na izborima. Juce me je spopao momenat nostalgije. Slusao sam "Dajte miru sansu" od Beatlesa. Gledao sam slike mog omiljenog levicarskog politicara, Margaret Thacher i upitao sam se : Da nismo otisli predaleko? Koliko o Nato lazima, navescu ti ih deset: 1/ rat ce kratko trajati, 2/ necemo gadjati civilne objekte, 3/ ako Milosevic udari po Kosovarima, imamo plan da to onesposobimo, 4/ nismo mi bombardovali taj konvoj, 5/ nemoguce je oboriti nevidljivi avion, 6/ nijedan srpski Mig ne moze se podici, 7/ odlicno znamo sta je bilo u bombardovanim hemijskim fabrikama, 8/ nikad nismo koristili projektile sa osiromasenim uranijumom, 9/ iskljucujemo kopneni napad 10/ necemo gadjati TV Srbije. Kolike druge baljezgarije pripremas Bil? Dobro si uradio, kao uvek, prvu polovinu rata, sad ostavi nama kopneni napad. U prvom redu Albanci i Talijani. Zatim napadamo mi i Nemci. Vi poslednji, da rascistite, kad mi zavrsimo prljavi posao. Velika Arijevska Anglosaxonska Imperija nece se praviti samo tehnologijom, vec i krvlju i bajonetama. Dosta sa tvojom histerijom gospodara sveta. Meni je dosta postati kralj Evrope. Veceras idem na veceru kod Berluskonija, i pripremacemo planove napada gledajuci snimke Jugoslavija-Brazil. Budi mi dobro i igraj golf, znam da si strasan do devete rupe. Tvoj Tony.

Dragi Tony, zivo mi se j. za Evropu, Evropa je geografski izraz, jedna Aljaska nesto vise naseljena. U ovom trenutku tu si osovina Alianse. Kad popusti osovina, sve popusta. Ako te san Velike Tehno-arijevske Anglosaxonske Nacije vise ne zanima pa si postao dete cveca, unisticu te. Kako sam vec rekao Milosevicu, tvoja vizija mi se ne svidja, a kad se nama Amerikancima ne svidja jedna vizija, ne menjamo film, bombardujemo kino. Pa tako na tvoje mesto ima da dodje Shea, na mesto Chiraca ima da metnem Le Pena ili Alain Delona, u Nemackoj cu da postavim za kanceliera Kissingera. U Italiji Veltroni mi se cini pomalo nesiguran, moji talijanski prijatelji u Americi hvalili su mi izvesnog Dell'Utri. Zao mi je, al' kad otvoris ovo pismo, marka-mikrocip stupice u funkciju i sat koji sam ti poklonio eksplodirace. Adio, tony. Sanjao sam za tebe veliku buducnost ali si me razocarao. Kako kazu tvoji prijatelji Beatles, neka bude. Adio, Bil.

Dragi Bili, sat sam poklonio D'Alemi. Nisam blesav. Hteo bi da verujem najlazljivijem predsedniku sveta? Kopneni napad komandujem ja, i Evropa je moja. Elton John ti salje gomilu zelja za dobro zdravlje. Ljubi te Tony.