Manifest, 9.maj, 1999.

Stefano Benni:

SRCE APACA


Od svih lazi koje smo ispalili, najbolje nam je ispala ona :
"Mir je iskljucivo u Milosevicevim rukama"

(Bill "Lockeed" Clinton svojim suigracima golfa)


Stravicno otkrice da su Kosovari - Albanci bacilo je u konsternaciju talijanske interventiste. "Neko je trebalo da nam kaze da branimo Kolombiju Istoka, uzgajivacicu marihuane i prosirivacicu mikrokriminaliteta", rekao je postovani (l'onorevole, sto u It.znaci parlamentarac) Gasparri. Forza Italia (citaj Berluskoni) je odmah zakazala kongres "Umreti za dzoint?". General Wesley Smith smirio je sve objasnjavajuci da je medju objektivima Determinated Force i unistenje svih useva kanabisa. Dvoume se izmedju tapetnog bombardovanja ili padobraniranja na lice mesta 5000 frikova iz SanFranciska.

Koliko o higijenskim problemima, dok Kosovari rade radnju na otvorenom, Brown&Root transportuje hiljade klozeta za marince. Nazalost, buduci isti klozeti obojeni mimetickim bojama, marinci ih ne nalaze pa moraju ici srati sa radarima.

Na granici se i dalje nagomilavaju izbeglice. Do sto hiljada bio je to "dramaticni beg", posle trista hiljada "masa ocajnika", posle petsto hiljada polako postaju "bujica izvan kontrole" i "tezak problem za zemlje domacine". U medjuvremenu nekoliko kosovskih porodica prebacene su u Australiju. Portparol NATO-a, Xavier Solana Svakog Dana Jos Sranja, izjavio je da ce se moci vratiti u zavicaj kad im padne na pamet. Nisu im obezbedili povratnu kartu, ali jednu mapu sa ucrtanim putem jesu.

Milijarda Kineza naoruzana trulim jajima, od kojih svako sa natpisom "izvinite - kurac" marsira prema americkim objektivima.

Zivo se pitamo o tome kakva bi mogla biti kompozicija "snaga civilnih i sigurnosti podrzanih i pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija" koje bi po G8 mogla da garantuje mir na Kosovu.

Po Cernomirdinu bio bi to kontigent vodjen Rusima, sa naoruzanjem za samoodbranu.

Po Milosevicu, jedini kontingent koji odgovara ovom opisu jeste svajcarska garda (papina)

Po Bossiju bila bi odlicna padanska garda, samo sto mu prvo treba objasniti sta znaci pod stitom (u originalu kulturno-intelektualan termin sotto l'egida)

Po D'Alemi formula je jasna ako se ukljuci u siri okvir integrirana odbrana ( difesa integrata - sramni eufemisticki cinicni zvanicni naziv za ponizavajucu Nato-funkciju Italije u okviru ovog smradnog rata) kombinovana sa humanitarnom ingerencijom i konstruktivnim bombardovanjem, i posto Italija nikada nije ni bila u ratu a u ratu se koristi oruzje potrebna su nam naravno civilne snage sa vojnim zadacima koja bi znala biti civilnovojno efikasna na primer tenkovi koji prodaju i pogacice i uopste, ako objasnjenje nije jasno tu su Minniti i Fassino (D'Alemine fotokopije i imiteri-dupelisci) koji ce ponoviti isto, jer i po unutrasnjoj debati i bogatstvu pozicija jednaki smo ko Forza Italia.

Po Diniju trebalo bi citavu organizaciju prepustiti njegovoj zeni.

Za Berluskonija bio bi odlican klan Provenzano (sicilijanska mafijaska hronika)

Za Blera bila bi to snaga civilna ali zubata, na primer deset hiljada bakica svaka sa po rotvajlerom.

Lockeed Klinton hteo bi Nato trupe pod ONU-amrelom (sotto l'ombrello Onu, fraza kojom ovde podrazumevaju pokroviteljstvo Onu), sto ce reci marinci pucaju, a Onu-funkcioneri su na bazenu pod suncobranom.

Po Wesli Clarku bile bi to trupe Nato naoruzane za samoodbranu, naprimer visit-kartama sa izvinjenjima.

Za Agnelija moze sve, dovoljno da na brzaka konstruisu Fiatovu fabriku.

Svetska Samanska Asocijacija (cita se SHamanska u nedostatku kvacke na s) recima svog portparola Manaloa izvinula se za tornado koji je pogodio Oklahomu. "To nije bio nas objektiv - izjavio je samanski poglavica - tornadi su laki za evociranje ali teski za kontrolu. Probacemo ponovo i ovog puta nadajmo se da cemo centrirati Belu Kucu"

Ali velika vest, ona koja je sve potresla, jeste poslednje u nizu samoubistava jednog Apasa. Helikopter, nakon sto je ispljunuo sediste sa pilotima bacio se u jezero uzvikujuci "Djeronimo!"

Pre nego sto ce umreti ostavio je sledece pismo :

"- Amerikanci su nas nazvali imenom naroda unistenog i sterminisanog od strane njih samih.
- Rekli su da je poraz u Vijetnamu nasa krivica.
- Spada na nas da idemo da ubijamo ljude uz zvuke Vagnera, bokova islikanih orlovima, kobrama i zmijama, licimo na strsljena ukrstenog sa hell's angelom. Moj pilot pravi slalom izmedju dalekovoda, lepi mi americke zvake na kokpit i jedini je koji kad napada stavi kasetu Hulija Inglezijasa.
- Pentagon nas je raspustio na 24 sata rekavsi da bi se "privikli na teren", i ovo u vojno-poslovnom zargonu znaci da smo vec prevazidjeni, Lockeed, Boeing i ostale americki proizvodjaci oruzja vec su proizveli novi model koji ce nas zameniti.
- Video sam u hangaru novi model. Zove se Pardon104, lansira 60 misila u minuti i zna da se izvine na 24 jezika. Pogledao me je i rekao "Ej Stari, kako reumatizam?"
- Ovo je previse. Ovako dalje ne ide. Bolje umreti ovako nego u staro gvozdje ili zavrsiti u nekom muzeju.
- Video sam stvari koje vi ljudi ne mozete ni zamisliti.
- Video sam napalm-zore kako osvetljavaju tropske sume.
- Video sam padobrane koji su se otvarali kao monstruozni cvetovi u magicnoj irackoj noci.
- Video sam staziste kako se bacaju sa padobranom iz predsednickog Klintonovog aviona, da bi se spasile
- Video sam generala Shzwarkopfa kako stavlja ketchup na (kubansku) cigaru.
- Video sam napade na bolnice, autobuse, pijace, ambasade rekavsi zatim da smo pogresili otvarajuci sampanjac.
- Video sam Bill Klintona prerusenog u pravog vojnika sa pravom avijaticarskom koznom jaknom kako pita da li je ta svar sa lopatama iznad moje vozacke kabine ventilator.
- Video sam Rozu Russo Jervolino. (kresteca katolicka baba , ital. ministar odbrane)

Ne zelim vise da vodim jedan rat protiv jedne Srbije vec raskomadane, jedan rat u kome su humanitarni razlozi lazni kao najlazniji radarski trag sa Ustike (iznad Ustike-Sicilija su Ameri u guzvi oko Gadafija uspeli da pridonesu a verovatno i obore jedan ital. putnicki avion pun putnika, sto se nikada nije "razjasnilo"), kao najlaznija presuda sa Cermisa (Prowler zajebavajuci-se-leprsajuci-nisko-leteci obara zicaru u Alpima prosle godine, 20 mrtvih, unistavaju snimak leta, izvode pilote iz Italije, proces-farsa, oslobadjaju ih, optuzuju Italijane da su karte bile zastarele, oni odgovaraju da je ta zicara tamo a i na mapama duze nego sto su oni u Americi), kao najlaznije izvinjenje Pentagona, kao najlaznija solidarnost politicara spremnih da se u trenutku ponovo pokazu rasisti.
Prestanite sa ovom farsom o miru u rukama Milosevica, da su Italiji stvarno na srcu Kosovari a ne Amerikanci, morala bi i mogla reci dosta bombardovanju vec danas, i otvoriti pregovore. Taj je jedini nacin za dobijanje ovog rata.
Zalim samo jedno : mojom smrcu zaradice jos jednu milijardu dolara lesinari iz Lockeeda. Ali bicu osvecen.
Napustam ovaj rat vojnika-kukavica i masakriranih civila.
Ostavljam sve sto imam svojoj zeni koja je vrteska u Arkanzasu, a brojac kilometara mom sinu koji je frsbee u javnom parku.
Star sam i umoran, ali jos uvek nosim ime slavnog naroda Apasa.
Ziveo mir, helikopteri hitne pomoci i Leonardo da Vinci.
Za Wesley Smitha i bandu ratnih kriminalaca sto kuje zavere pod senkom Natoa zelim mnoga "izvinjenja".
Djeronimo !"

P.S.prevodioca : moje intervencije u cilju pojasnjenja ( s obzirom da bi jedan deo licnosti publici izvan Italije mogao biti nepoznat) su u zagradama.