The Hindustan Times (Indija)
18.maj 1999.

M.K.TIKKU

NAPRED S BOMBAMA!

“Sefe, nestro strasno se desilo jutros,” pozvao je pre neki dan pilot bombardera B-52 sefa operacija u NATO stabu u Briselu, “Ciljao sam jedan most pored Beograda, ali sam umesto toga pogodio autobus.”

“Ovi Srbi su uzasni, kunem se! Oni prave svoje autobuse da izgledaju tako dugacki i doterani da ih covek moze greskom zameniti za most.”

“Sta sad da radim, sefe?”

“Nista se ne sekiraj, momce”, rekao je sef operacija, “ti odlicno obavljas svoj posao. I zapamti, mora da je taj autobus nosio vojnu opremu. Na kraju krajeva, sa tim lukavim Srbima se nikad ne zna.”

“Ali, gospodine, ne u ovom slucaju,” insistirao je pilot, pomalo drhtavog glasa, “to su bili civili, neki od njih deca. Iz vazduha sam mogao sam da vidim kako vriste dok je autobus goreo. Osecam se uzasno...?”

“Nemoj da dozvolis da te to oneraspolozi. Sve je to u igri. Misli na buduce generacije Srba, i kako ce se oni osecati duznicima prema momcima kao sto si ti, koji su spasili slobodu i demokratiju za njih.”

“Ali ipak, zar nema nikakvog nacina da se opravdam za ono sto sam uradio?”

“Da, ima nesto sto bi mogao da uradis odmah. Mogao bi da se vratis na to prokleto mesto i pakleno ga izbombardujes, tako da niko ne moze da prepozna da li je to bio autobus ili most!” Zaurlao je sef operacija i zalupio slusalicu.

Par sati kasnije, pilot je opet na liniji. “Odleteo sam nazad na ono mesto, sefe, i uradio kako ste rekli,” raportirao je.

“Dobro. Mora da se sada osecas mnogo bolje. Sve mora biti savrseno u redu.”

“Ali nesto uzasno se dogodilo kad sam ovaj put otisao,” rekao je pilot, boreci se da dodje do daha, “Pogodio sam ambulantna kola koja su dosla da pokupe tela iz autobusa.”

“O, Boze! Zasto su ta prokleta ambulantna kola morala da budu tamo kad mi obavljamo rasciscavanje? Ali nemoj da te to demoralise. Zapamti, mi igramo u velike uloge. Mi se borimo da oslobodimo Srbe od jednog diktatora, tako da mogu da zive u miru i demokratiji. Dakle, zbog Srba, nemoj da dozvolis da ista oslabi tvoj moral u ovom trenutku.”

“Ali ima jedan problem, sefe. Srpska televizija ima slike ovog dogadjaja sa ambulantnim kolima. Sta cemo da radimo u vezi s tim? ”

“Nista ne brini. Ovog puta razbucaj televizijsku stanicu u Beogradu pre nego sto uspeju da prikazu slike,” rekao je sef operacija.

“Ali sta cemo reci ako nas upitaju zasto smo to uradili.”

“Bez brige. Samo treba da kazemo da je to bio legitimni vojni cilj.”

“Tako mnogo bolje zvuci, sefe.”

“A sad, brze idi tamo pre nego sto prikazu te proklete slike. Mogli bi da pokvare sanse NATO-a da se nominuje za Nobelovu nagradu za mir.”

“Verujte mi sefe, ovog puta nista necu prepustiti slucaju.”

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.