www.WorldNetDaily.com
2.avgust 1999

Jon Basil Utley:

Balkanski mulj - uspesna operacija ili ratni zlocin?

Medjunarodne istrage smatraju Klintona, Olbrajtovu i Koena odgovornim.

NJUJORK - Zenevska konvencija, Povelja UN, Nirnberski principi, Helsinski sporazum i Ustav SAD - sve njih su prekrsili Bil Klinton, Madlen Olbrajt i Vilijam Koen, prema optuzbama koje je podnela Istrazna komisija Medjunarodne akcione koalicije. 

Skoro 800 osoba je ucestvovalo u istraznim saslusanjima. Optuzbe su pre svega grupisane oko onih vezanih za "zapocinjanje rata," "namernog gadjanja civilne infrastrukture" i "krsenja i unistavanja mirovne uloge Ujedinjenih Nacija." 

19 optuzbi je detaljno opisano u clanovima i paragrafima iz vaznih medjunarodnih sporazuma i cak terenskog prirucnika americke armije 27-10 (za planiranje, objavu i izvrsenje napada sa ciljem ubijanja lidera iz vlade i odabranih civila, na primer "prijatelja Milosevica," jugoslovenskog predsednika). Americki komandanti i portparoli NATO i Stejt departmenta su bili takve neznalice ili tako arogantni sto se tice medjunarodnih sporazuma i zakona, prema optuzbama, da su se cak javno hvalili svojim jasno nelegalnim akcijama i unistavanjem civilnih ciljeva. Na primer, gadjanje jugoslovenskih novinara je bio prekrsaj Clana 79 Povelje Ujedinjenih Nacija. Bombardovanje fabrika pesticida i fabrike duvana je bio prekrsaj Zenevske konvencije vezano za ne-gadjanje civilnih ciljeva.

Jedna od optuzbi je bila "Zadavanje, provociranje i snazenje nasilja izmedju Muslimana i Slovena". Pogorsanje konflikta izmedju Slovena i Muslimana i ubacivanje trupa SAD radi buducih akcija kontrole izvoza nafte sa Kavkaza bio je argument predsednika ovog Komiteta, Remzi Klarka, bivseg drzavnog tuzioca i bivseg marinca. On je tvrdio da su pravoslavni i muslimanski svetovi potencijalni centri moci koji bi mogli da sprece "imperijalisticke ciljeve" Vasingtona. Istaknuto je da je Vasington namerno uveo turske avione (za kojima nije postojala vojna potreba) da bombarduje srpske Slovene da bi oziveo mrznju staru vekovima zbog turske kolonijalne vladavine. 

Drugi govornici su navodili razne vrste drugih ekonomskih motiva za napad SAD/NATO, pokusavajuci da racionalizuju razlog za napad, pocev od promovisanja prodaje americkog oruzja do preuzimanja kosovskog gigantskog rudnog kompleksa Trepca. 

Roland Kit, jedan od 1.200 bivsih mirovnih posmatraca, opisao je svoja iskustva na Kosovu pre nego sto im je svima naredjeno da izadju s Kosova da bi NATO mogao da zapocne bombardovanje. On kaze "mi smo drzali poklopac na nasilju." Opisao je kako je u prvih 20 minuta njegove prve misije srpski policajac koji ga je pratio ubijen iz snajpera OVK (Albanci). Kaze da je do nasilja doslo tako sto su Srbi reagovali na OVK gerilce. Kit, 32-godisnji veteran kanadske vojske, je clan Saveznog veca Nove demokratske partije Kanade. On tvrdi da je samo Vasington ponudio da skine ekonomske sancije Jugoslaviji (koje su doprinosile ekonomskom siromastvu Kosova), mogao bi se lako postici sporazum.

Glavni argument mnogih govornika bio je da se jugoslovenski Parlament pre bombardovanja vec bio slozio sa glavnim zahtevom NATO za davanje velike autonomije i pristao na naoruzane americke mirovnjake na Kosovu. Vasington je medjutim insistirao da Srbija dozvoli NATO trupama vanteritorijalna legalna prava unutar uze Srbije - i to je bio kamen spoticanja. 

Da citiram staru izreku Vilijama Randolfa Hersta, "Vi obezbedite fotografije, a ja cu obezbediti rat," govornici su osudili pomamu medija za pricama o zlocinima nakon sto je bombardovanje pocelo. Govornik i autor Majkl Parenti je tvrdio da je prirodno da izbeglice beze od bombardovanja isto koliko i od srpskih zlocina u oblastima aktivnosti OVK. Bombardovanje kolone izbeglica koji su se vracali bila je poruka, tvrdio je, Albancima da se ne vracaju dok se Srbija ne preda. Citirao je Izvestaj nemackog Ministarstva spoljnih poslova da nije bilo etnickog ciscenja na Kosovu pre napada NATO, samo akcija protiv OVK gerile. Govoreci o pitanju srpskih zlocina, Parenti je citirao list The New York Times da nema dokaza o namernoj srpskoj politici silovanja - ni u Bosni ni na Kosovu. Medjutim, ratne zlocine su cinile obe strane. "Masovne grobnice" pronadjene na Kosovu sada sadrze do mozda 200 osoba, dok je pretpostavljenih 100.000 mrtvih albanskih muskaraca NATO/SAD propagande samo jos jedna laz, kaze on. Brajan Beker iz Medjunarodne akcione koalicije tvrdi da je Medjunarodni sud za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju, koji je optuzio Milosevica, "lazan, preki sud, koji optuzuje samo neprijatelje Vasingtona" i sud koji nije u skladu sa Poveljom UN. 

Specificne tvrdnje da su SAD/NATO operacije prekrsile sporazume su brojne. Prvenstvena optuzba je ona koja se tice krsenja Povelje UN napadom na suverenu naciju koja nije pocinila nikakvu agresiju. NATO je takodje prekrsio Clan 1 i Clan 7 sopstvene povelje, koja tvrdi da je to odbrambena organizacija, koja ce se sluziti silom samo ako bude napadnut jedan ili vise njenih clanova. NATO Povelja takodje eksplicitno priznaje "primarnu odgovornost Saveta bezbednosti UN za odrzavanje medjunarodnog mira i bezbednosti." 

Optuzba br. 6 je bila "Ubijanje i ranjavanje bespomocnog stanovnistva sirom Jugoslavije." Ovim je prekrsena Haska konvencija, Clan 22 i 23; Zenevska konvencija, Clan 19; Nirnberski principi VI a, b i c; i Ustav SAD, Clan 1, odeljak 8, klauzula II. 

Dejvid Dzejkobs iz Grupe kanadskih pravnika, je rekao da je Klintonov argument o opravdanosti vojnih intervencija iz "humanitarnih" razloga slican Musolinijevim argumentima kojima je pravdao svoju invaziju Etiopije "da ih oslobodi ropstva," ili Hitlerovoj tvrdnji da okupira Sudet "da bi spasso Nemce od zlocina." U pitanju je samo "isti stari vuk" imperijalizma.

"Zapocinjanje neisprovociranog rata," je bila prvenstvena optuzba protiv Nemaca u Nirnbergu koju je SAD obicno prikacinjala Nemcima. To je deo Ninberskih principa koji je dopisao Vasington. Vilijam Rokler, bivsi tuzilac u Nirnbergu (Chicago Tribune 5/23), u ovim svedocenjima je obilno citiran.

Optuzbe su podeljene na tri kategorije. Prva je bila protiv onih nacionalnih lidera koji su vodili napad - SAD, Velike Britanije i Nemacke. Druga je bila protiv onih nacija koje su obezbedile baze za napad - Italiju i Tursku. Treca je bila protiv onih NATO vlada koje su glasale da ucestvuju. 

Remzi Klark se pozvao na spanske pilote koji su odbili da poslusaju naredjenja da napadnu civilne ciljeve. Jedna studija ove komisije se pozivala na svedocenje objavljeno u spanskim novinama, ARTICULO 20, koje je dao kapetan Martin de la Hoz, "Nekoliko puta je nas pukovnik protestvovao NATO sefovima zbog toga sto biraju ciljeve koji nisu vojni ciljevi... Oni unistavaju zemlju, bombardujuci je novim oruzjima, toksicnim nervnim gasovima, povrsinskim minama koje se izbacuju padobranima, bombe sadrze uranijum, crni napalm, sterilizacione hemikalije, prskaju da zatruju useve i oruzje o kojima jos nista ni ne znamo." SAD i predsednik Klinton su izdvojeni kao glavni motivator za rat i "porazno odgovorna nacija" za zlocine i krsenja zakona. 

Jon Basil Utley je saradnik Roberta A. Tafta za Ustavne i medjunarodne studije na Institutu Ludwig Von Mises. On je ranije bio strani dopisnik za listove Journal of Commerce i Knight Ridder.