The Guardian
Guardian Eye
27.avgust 1999.

Tri puta ura za Lorda Karingtona

Derek Brown

Stariji drzavnik otvoreno govori i posramljuje svoje naslednike, plus: prica o finom momku

Lord Karington je mudra stara lisica. Iako se odavno povukao iz aktivnih javnih poslova, on ima iskustvo od pola veka i patricijsku objektivnost za politicku korektnost i partijsku liniju. On je bio ministar spoljnih poslova, i generalni sekretar NATO-a. Ono sto on prica vredi slusati, cak iako ga, avaj, intervjuise magazin Saga.

Izdanje za sledeci mesec sadrzi Karingtonovu kratku ali razornu analizu NATO bombardovanja Jugoslavije. 

"Ja mislim da je ono sto je NATO uradio bombardujuci Srbiju u stvari ubrzalo egzodus kosovskih Albanaca u Makedoniju i Crnu Goru. Mislim da je bombardovanje uzrokovalo etnicko ciscenje. Celom tom stvari na Balkanu se od pocetka lose upravljalo. Bilo je ocigledno da ce da dozivi neuspeh.

"Ja ne branim Srbiju jer mislim da su se poneli lose i izuzetno glupo ukidajuci autonomiju Kosova, koju mu je Tito dao," kaze on. 

Viskunt je u pravu u svakom pogledu. Kako on kaze, bombardovanje je "veoma pogorsalo stvari", a Evropska unija je napravila "katastrofalno glupe odluke" u svom odnosu prema bivsoj Jugoslaviji. 

Na svoj hladan, lukav nacin Karington analizira i licemerje i dvostruke standarde koji su karakterisali greske i bombasticni nastup Zapada. Britanija, kaze on, je bila "malo selektivnija u osudi etnickog ciscenja, u Africi kao i u Evropi". A o histericnom davanju imena Slobodanu Milosevicu: "Mislim da on nije nista vise ratni zlocinac od hrvatskog predsednika Tudjmana, koji je etnicki ocistio 200.000 Srba iz Krajine. Niko zbog toga nije pravio guzvu. 

Ovo je odlican tekst. Fraze kao "praviti guzvu" su divno osvezavajuce nakon kvazi-vojnog sranja koje je zagadjivalo vazdusne napade, a koje i dalje zamagljuju tekucu propast 'mirovnih' napora na Kosovu. 

Stvar je u tome - iako plemeniti lord nikada ne bi upotrebio tako vulgarnu frazu - da su NATO i Evropska unija uprskali stvar. Oni su jednu krizu preokrenuli u propast, a politicki su nesposobni da razviju koherentnu politiku za Balkan. Na Kosovu se sada vrsi etnicko ciscenje Srba, pod oruzjem KFOR-a. Jugoslavija je jedna bolesna sala. Srbija je skrhana i anarhicna. Ceo region je ekonomski i politicki u haosu.

Lord Karington u svojim najboljim danima mozda ne bi nista bolje uradio, iako bi se ponasao casnije nego sadasnji frazeri i bombasticari. Karington, setite se, je dao otkaz Ministarstvu spoljnih poslova kada je Argentina izvrsila invaziju na Foklandska ostrva. To nije bila njegova krivica, ali on je tako postupio.

To nije moderan nacin. Nasi lideri se sada prisecaju istorijskih i tekucih dogadjaja da bi opravdali svoju kriminalnu glupost. Oni kazu da je Milosevic sve vreme planirao etnicko ciscenje Kosova. Oni se hvale o multi-etnickoj harmoniji dok Srbe ubijaju i terorisu. Oni tvrde da se normalnost vratila jer su kafici u Pristini ponovo otvoreni. Dzordz Robertson postaje lord, i uskoro ce sedeti u NATO kancelariji u kojoj je nekada sedeo Karington. Dovoljno smo rekli. 


NATO BOMBARDOVANJE JE 'UZROKOVALO ETNICKO CISCENJE' KAZE KARINGTON
The Guardian, 27.avgust 1999 

NATO bombardovanje Srbije je uzrokovalo, a ne sprecilo, etnicko ciscenje na Balkanu, rekao je danas Lord Karington, bivsi generalni sekretar ove organizacije. 

Bombardovanje je "veoma pogorsalo stvari" a Evropska unija je napravila "katastrofalno glupe odluke" u svom odnosu prema bivsoj Jugoslaviji, dodao je. 

Lord Karington je takodje doveo u pitanje etiketiranje Predsednika Milosevica kao ratnog zlocinca. Velika Britanija je bila "pomalo selektivna oko osudjivanja etnickog ciscenja, u Africi kao i u Evropi", rekao je. 

Stavovi 80-godisnjeg bivseg ministra spoljnih poslova izneti su u intervjuu u septembarskom izdanju casopisa Saga.

Lord Karington je rekao: "Ja mislim da je ono sto je NATO uradio bombardujuci Srbiju u stvari ubrzalo egzodus kosovskih Albanaca u Makedoniju i Crnu Goru. Ja mislim da je bombardovanje uzrokovalo etnicko ciscenje. "Cela ta stvar na Balkanu je pogresno vodjena od pocetka. Bilo je ocigledno da ce propasti. 

"Ja ne branim Srbe jer mislim da su se poneli lose i izuzetno glupo sto su ukinuli autonomiju Kosovu koju mu je dao Tito". Ali mislim da je ono sto smo mi uradili veoma pogorsalo stvari i sada smo suoceni sa nekom vrstom etnickog ciscenja u obrnutom smeru." 

Sto se tice Milosevica, Lord Karington je dodao: "Mislim da nije nista vise ratni zlocinac od hrvatskog predsednika Tudjmana koji je etnicki ocistio 200.000 Srba iz Krajine. Niko nije pravio guzvu oko toga."   

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.