The Independent
13.oktobar 1999.

ALBANSKA BANDA UBILA ZVANICNIKA UN JER JE PRICAO SRPSKI 

BANDA etnickih Albanaca je u ponedeljak uvece napala i ubila iz vatrenog oruzja radnika Ujedinjenih Nacija u Pristini, samo par sati nakon sto je on stigao iz Njujorka - izgleda zato jer je pricao srpski jezik.

Valentin Krumov, star 38 godina, drzavljanin SAD poreklom iz Bugarske, ubijen je dok je setao ispred hotela Grand, na glavnom setalistu u Pristini, a izgleda da je ubijen jer je odgovorio na srpskom kada ga je grupa Albanaca upitala koliko je sati. 

"Policija kaze da je izgleda odgovorio na srpskom jeziku kada ga je grupa prolaznika upitala koliko je sati," kaze Nadja Jounes, portparol UN misije na Kosovu. "Grupa etnickih Albanaca ga je napala i odvukla ga 50-ak metara odatle, gde ga je neko ubio iz vatrenog oruzja - pucano mu je u glavu." UN kazu da je g.Krumov prvi medjunarodni zvanicnik koji je namerno ubijen u ovoj pokrajini, koju sada stiti oko 45.000 mirovnjaka pod vodjstvom NATO.

Bernard Kusner, glavni UN administrator na Kosovu, nazvao je ovo ubistvo "odvratnim i kukavickim aktom izvrsenim na javnom mestu gde na stotine ljudi uziva u vecernjim setnjama". 

Rekao je: "Ovaj nevini covek koji je dosao ovde da pomogne Kosovu da uspostavi demokratski nacin zivota je umesto toga zaustavljen od grupe huligana i metka ubice." Izum da se pita neko koliko je sati da bi se videlo na kom jeziku ce da odgovori usvojili su kosovski Albanci - cak i deca - da pokusaju da identifikuju kosovske Srbe koji su jos preostali u ovoj pokrajini. Onaj ko odgovori na srpskom jeziku cesto bude maltretiran ili prodje i gore od toga. Vise od pola srpskog stanovnistva pobeglo je iz ove pokrajine od kada su dosle trupe KFOR-a sredinom juna, preostalo je manje od 95.000 Srba. Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija procenjuje da je manje od 2.000 Srba preostalo u Pristini, gde je pre zivelo njih 30.000. Druge ne-Albanske manjine, ukljucujuci tu i muslimanske Slovene, Rome i etnicke Turke, takodje su mete albanskih ekstremista. 

Ubistvo g.Krumova je doslo usred sve veceg broja pretnji koje albanski ekstremisti upucuju i ne-Albancima i Albancima za koje smatraju da gaje simpatije za etnicke manjine. 

Prosle nedelje je sluzba za stampu OVK optuzila dva vodeca urednika, kosovske Albance, za izdaju, zbog njihovih komentara u kojima su kritikovali napadanje svih kosovskih Srba zbog akcija srpskih snaga na Kosovu. 

Veton Suroi, izdavac lista Koha Ditore, i Baton Hadziu, glavni urednik ovog lista, optuzeni su od strane Kosova Press da su spijuni jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica. 

Taj clanak nagovestava da bi bili shvatljivi osvetnicki napadi na g.Suroia i g.Hadziju. 

  [ Ostali clanci i misljenja ]