www.antiwar.com 
Justin Raimondo

Pozadina prica iz naslova
15.septembar 1999.

CRVENA ARMIJA NATO-a: 
PONOVNA STALJINIZACIJA BALKANA

Sirom sveta skupljaju se oblaci rata. Na svakom kontinentu, i prema svakoj meri, predznaci su zaista zloslutni. Od Tajvanskog moreuza do Juznog kineskog mora, od Balkana do dalekih obala Kaspijskog mora, tacke paljenja mnoze se brze nego sto mi to u Antiwar.com. mozemo da pratimo. A sa izgledima za mir nikakvim do nepostojecim, izgledi za slobodu su podjednako mracni. Jedno je u funkciji drugog. I nista ne dramatizuje jasnije nerastopivu vezu izmedju mira i slobode od skorasnje kolumne u listu New York Times, "Bitke posle rata," Ricarda Holbruka, jednog od arhitekata Dejtonskog sporazuma koji je navodno "zavrsio" gradjanski rat u Bosni, a sada predstavnika SAD u Ujedinjenim nacijama. 

JEDNOM NIKAD 

Holbruk, koji se upravo vratio sa puta u Bosnu i na Kosovo, tvrdi da "nas posao na Balkanu nije gotov." Upucena onim, uglavnom Republikanskim, zakonodavacima koji pocinju da se pitaju da li je "investicija" SAD u Bosni i na Balkanu beskrajan odliv naseg novca i strpljenja, Holbrukova kolumna jedva da je uverljiva: zapravo, cini se da potvrdjuje najgore strahove Republikanaca o zivom blatu. Holbruk se zaklinje da ne mozemo ostaviti Evropu, a narocito ne Bosnu i Kosovo "dok god rat, etnicke mrznje i konflikti postoje na tim prostorima." Naravno, mi mozemo ostaviti Evropu njenim izumima jednog dana kada se rat ukine zauvek i zavlada univerzalno vrhovno bratstvo. Ovo zapravo znaci da ne mozemo nikad napustiti Balkan, niti zapravo ijedan deo sveta, jer je "konflikt" urodjen ljudskoj prirodi. 

OPOJNI DANI

Bez spominjanja ijedne specificnosti, Holbruk pise da Kosovo "jos uvek zivi u opojnom ali konfuznom posleratnom stanju i oslobodjenju od ugnjetenosti." Pa, to je jedan od nacina da se opise egzekucija Srba, etnicko ciscenje u obrnutom smeru i jarosne kosovske bande koje su zavele vladavinu terora na Kosovu. Sudeci po tonu Holbrukove retorike nisam uopste iznenadjen da on ovaj krvavi spektakl smatra "opojnim." On, koji govori o "bezvremenosti istorije i rekonstrukciji" na Balkanu, nije osoba koja bi se postidela grandiozne vizije. Kada ste zauzeti "rekonstrukcijom" jednog kontinenta, nemate puno vremena ili sklonosti da primetite par manjih zrtava na terenu. 

NAZAD U BUDUCNOST

Ali ono sto je zaista zloslutno u Holbrukovskoj viziji je taj cudni osecaj vec vidjenog - déjà vu - koji obuzima citaoca dok cita sledece: "U medjuvremenu, mnoge sile mraka, separatisti, rasisti, ratni zlocinci i prevaranti, jos uvek su ovde i nastavljaju svoj rad da odrze ljude u Mracnom (srednjem) veku. "Po svojoj ostrini i nefleksibilnosti ova vrsta jezika slicna je najvise stilizovanom i visoko zargonizovanom maniru pravljenja slogana koji su praktikovali komunisti i drugi marksisti, negde oko 1935.godine. Jeftina vulgarnost fraze kao sto je "sile mraka" je lingvisticka indicija za neiskrensot i zapravo losu nameru njenog autora. A ko su u ovoj prici Sile Svetla? Muslimani, cija je partija otvoreno autoritarna i cija nas vlada otvoreno potkrada? A sigurno ne Hrvati, koji su imali prilican broj optuzenih pred Medjunarodnim sudom u Hagu. 

SACUVAJTE SVECE, NASTUPA MRACNO DOBA!

Ako iko uvodi Bosnu i Kosovo u Mracno doba, to su Holbruk, Madlen Olbrajt i arhitekte rata za "oslobodjenje." Njihovi ogromni projekti socijalnog inzenjerstva u Bosni i na Kosovu bukvalno vracaju Balkan u ranija vremena, kada je Tito izgradio Socijalisticku Republiku Jugoslaviju iz skupa etnickih enklava. Kao i Tito, NATO okupaciona vojska je ugusila svu opoziciju, zatvorila srpske radio i televizijske stanice. Kao i u doba komunizma, "govor mrznje" u Bosni je definisan eksplicitno politickim terminima (sve sto se ne slaze sa NATO). Na Kosovu ce NATO i UN zvanicnici da nadgledaju i regulisu medije, kao sto su i Titovi cenzori nekada radili, da bi zastitili "demokratiju," naravno. A sada, u Titoistickoj tradiciji, Komesar Holbruk zeli da ukine ne jednu, vec dve srpske politicke partije u Bosni.

HOLBRUKOV DIKTAT

Dok hvali "novu generaciju lidera," cija imena nije naveo, Holbruk imenuje one Sile Mraka na koje je prethodno aludirao, te dalje predlaze nabusitu strategiju bez milosti da ih se potuce: "Ali dve velike politicke partije u srpskom delu Bosne i dalje propovedaju etnicku mrznju i napadaju same temelje Dejtonskog sporazuma: Srpska demokratska stranka ratnog zlocinca Radovana Karadzica i rasisticka, fasisticka srpska Radikalna stranka Vojislava Seselja. Ove dve partije treba da se ukinu po medjunarodnom nalogu (kako je prema Dejtonskom sporazumu Visoki predstavnik ovlascen da uradi), kao sto su i nacisti stavljeni van zakona u Nemackoj posle Drugog svetskog rata."

POLITICKI ZLOCINI

Osporavanje bilo kog dela kompleksnog i cak Vizantijskog Dejtonskog sporazuma, sa kojim se Srbi iz Bosne nisu nikad slozili, vec samo Slobodan Milosevic, izjednacava se sa sirenjem "etnicke mrznje." Jer se ovaj moze optuziti za ozbiljan zlocin misljenja "separatizam", koji je bio politicki zlocin i pod Titovom diktaturom. 

DRUG HOLBRUK

Pazite jos kako su okrivljene stranke definisane u smislu odredjenih pojedinaca, kao da su kultovi u stilu Dejvida Koresa koji nekako zasluzuju da budu unisteni. Ali Srpska demokratska stranka je daleko veca nego Radovan Karadzic, i zaista jedno vreme je vlada SAD bila uskladjena sa jednim svojim delom koji je uspeo da zadobije privremenu kontrolu u bosanskoj Republici Srpskoj, dok je njen predsednik bila Biljana Plavsic. Ali ona se ocigledno razisla sa svojim americkim saveznicima, pa je onda izgubila svoju poziciju: sada SAD pozivaju da se ta partija zabrani. A Plavsicka je nekad sluzila u istom Kabinetu gde i Karadzic, ali nije vazno. U komunistickom leksikonu starih, danasnji saveznik bi mogao biti sutrasnji "fasist," u zavisnosti od partijske linije, a drug Holbruk je, cini se, duboko uronio u ovu tradiciju. 

AKCIJA I REAKCIJA

Sto se tice Srpske Radikalne stranke, njeno izdanje u Republici Srpskoj nikako nije pod direktnom kontrolom ozloglasenog Vojislava Seselja. U svakom slucaju, sta god da se Zapadu cini neprijatnim u partijskoj doktrini bice verovatno potvrdjeno i osnazeno akcijama Saveznika, koji tretiraju bosanske Srbe kao osvojeni narod. 

TRECI PERIOD KLINTONIZMA

U svom orvelovskom jeziku, umesto da budu zabranjene, partije koje prave prekrsaje moraju da budu "ukinute", a emocionalna zestina Holbrukovog jezika evocira "Treci period" Staljinove ere, u kome su komunisti izjednacavali sve svoje neprijatelje sa "fasistima" i nijedno retoricko preterivanje nije bilo suvise ekstravagantno. Uporedjujuci ove dve partije sa nacistima, Holbruk trivijalizuje istoriju i gazi zdrav razum, tako da se svaka validnost njegove kritike rastapa u njegovoj sopstvenoj zestini. On uverava da ce "prave visenacionalne partije" u Republici Srpskoj "sigurno narasti u broju sa svakim novim izborima", uprkos cinjenici da su ovi slabo prikriveni americki frontovi odlucno odbaceni u anketama vise puta, ali da mi moramo da se pobrinemo da "se stalno vrsi pritisak na ekstremiste." Manipulacija izborima sve dok se ne dobiju "pravi" rezultati, cenzura medija, ideoloske kampanje protiv raznih zabranjenih "izama" - gde smo sve ovo videli ranije? 

HAJL CRVENA ARMIJO?

Reci cu vam gde: Kada je Crvena Armija ulazila u Istocnu Evropu, na poziv Ruzvelta, ustanovljen je odredjen broj "koalicionih" vlada i odrzavani su namesteni izbori, kojima je ratifikovano ono sto je vec bilo odluceno prisustvom Sovjetskih trupa. Slicna sarada se odigrava u Bosni i na Kosovu danas, sa Holbrukom, Olbrajtovom i takozvanim Visokim predstavnikom koji predsedavaju svim tim kao arogantni, ubilacki i otvoreno autoritarni koliko i bilo koji komunisticki despot minulih vremena. 

VELIKI "EKSPERIMENT," ONDA I SADA

U par recenica njegovog clanka koje najvise otkrivaju, Holbruk zapravo ima hrabrosti da opravda zlocine koje vrsi "Oslobodilacka" vojska Kosova istom vrstom retorike koja oslobadja od krivice koju su Zapadni komunisti i putnici koristili da opisu Sovjetski ruski "eksperiment": "Narod koji nije poznavao nista osim raznih vrsta ugnjetenosti jos od barem 1912. izasao je na ostro svetlo modernog sveta," pise Holbruk. "Unutrasnja politicka scena na Kosovu je haoticna i bice potrebno vreme da se ona sredi." Drugim recima: naravno da je OVK samo jos jedna banda plemenskih huligana, ali to su nasi huligani. A osim toga, pustite ove momke malo na miru: na kraju krajeva, oni su upravo "oslobodjeni."

DECA UJAKA SEMA

Ali ne brinite: sa puno americkih dolara prikupljenih putem poreza, i diktaturom koju sprovode NATO centurioni, imacemo Novog Kosovskog Coveka zivog i cilog za par decenija. U medjuvremenu cemo morati da placamo njihove racune, cenzurisemo njihove medije, i pobrinemo se da svako od njih uradi svoj domaci zadatak, a da pri tom ne zaglibi isuvise u drogu. Ovo preuzimanje dva nova izdrzavana clana, Bosne i Kosova, je kao kad imas decu: "Lideri napora usmerenih protiv Slobodana Milosevica ne mogu da okrenu ledja onome sto su sami zapoceli," kazu nam. "Posto smo zapoceli posao, moramo i dalje da budemo na celu napora da se on uspesno zavrsi." Kao nevencana majka zarobljena deristem koje dreci, SAD mora da se se brine i da neguje svoje mlade protektorate i da se, na pocetku barem, brine o njima 24 casa dnevno. Saveznici, kaze Holbruk, "ce biti krajnje testirani." Ali na kraju, sve ce to biti vredno truda, ili da li ce?

FAMILIJARNA SPOLJNA POLITIKA

A sta bi to znacilo da se "uspesno zavrsi"? Da li se ikada stvarno oslobodite svoje dece? Cak i kada ste totalno otudjeni, cak i kada pobegnu od kuce i prikljuce se nekim sektama, vi ste povezani s njima na neki fundamentalni nacin, i, vecina bi rekla, imate obavezu prema njima. Bez obzira na to koliko ste neosetljivi, ovaj odnos se nikada ne zavrsava, dok jedno od vas dvoje ne umre. Istina je da nema kraja zadatku koji Holbruk zeli da mi preuzmemo na sebe, nema kraja poslu da se bude policajac u Evropi, a narocito na Balkanu. Godinama Klintonova administracija stavlja vremenska ogranicenja i "rokove" na vojno prisustvo SAD u Bosni: tri puta je odredjivan datum povlacenja, pre Kosovskog rata, i tri puta je on odlagan. A svaki put su Republikanci smatrali da to nije trajno stanje nasih prekomorskih vojnih operacija, kao da sama zelja moze da ucini da to bude realnost. 

MOGUCNOST RATA

Diktat Holbruka i njegovog drakonskog programa da nametne "demokratsku" diktaturu u Bosni i na Kosovu dolazi u kriticno vreme. Jer ima huke koja potice od generala Vesli Klarka da bi se neprijateljstva mogla povratiti: general optuzuje da se srpske "paravojne snage" "infiltriraju" nazad na Kosovo da bi "izazivale po malo problema tu i tamo." S druge strane granice Kosovo-Jugoslavija, srpski generali zahtevaju da se postuju uslovi mirovnog sporazuma i da im se dozvoli da postave vojnike i carinike na kosovske granicne prelaze. U medjuvremenu, sledeceg ponedeljka je treci od cetvrtog "roka" koji su NATO i UN odredili za potpuno razoruzavanje OVK, a nasilje se nastavlja nesmanjenom zestinom (ukljucujuci tu i napade na srpske civile iz minobacaca!). Dok Kosovo nije vise naslovna tema u stampi, jedva da ijedan dan prodje bez novih zlocina, novih slucajeva bacanja bombi, i svezih incidenata prolivanja srpske krvi, ali nemojte suvise "strogo" suditi o ovim incidentima. Na kraju krajeva, prakticno sve je opravdano u bici protiv Sila Mraka, zar ne?

  [ Ostali clanci i misljenja ]