The Washington Times
23. novembar 1999.

Gary Dempsey

PRAVO KOSOVO

Geri Dempsi, spoljnopoliticki analiticar na Institutu Cato, upravo se vratio sa Balkana gde je snimao dokumentarac o stanju nakon NATO vazdusnog rata protiv Jugoslavije

Pristina, Jugoslavija: Dok se predsednik Klinton sprema da poseti Kosovo ovde je uobicajeno videti i cuti stvari koje se ne uklapaju u urednu fikciju koju pruzaju zvanicnici NATO i Bele kuce. Na primer, kada je bivsi vrhovni zapovednik NATO za Kosovo, general Majkl Dzekson, nedavno predao svoje mesto, rekao je: "Vidimo da se stvari vracaju u normalu" na Kosovu. Kao dva glavna postignuca svog kratkog sluzbovanja, general Dzekson je naveo "uspesnu demilitarizaciju" OVK i "ustanovljavanje reda i zakona." Nazalost, nista od onoga sto je general rekao nije tacno. Danas je Kosovo u stanju bliskom anarhiji, a to je tacno ono sto OVK zeli. "Cela ova stvar je veoma losa sala", objasnjava jedan iskreni obavestajni oficir pri UN Misiji na Kosovu (UNMIK). Dok smo pili drugo pivo u kaficu osvetljenom generatorom na gas, on je dodao da OVK nije demilitarizovana, a kamoli ukinuta, kako to tvrde NATO zvanicnici i Klintonova administracija. OVK ima podzemnu mrezu i "vise nego dovoljno oruzja da zapocne novi rat". Vec pet meseci OVK namerno pokusava da podrije, opstruira i prkosi radu NATO i UNMIK policije. Iako NATO i UNMIK pazljivo izbegavaju svaku insinuaciju u javnosti o tome da OVK prikriva istinu i zadrzava znacajnu zalihu oruzja, NATO portparol procenjuje da mirovnjaci konfiskuju oko 100 ilegalnog oruzja, eksploziva i sarzera municije svaki dan. U jasnom krsenju svog sporazuma sa NATO, OVK personal i dalje nosi oruzje i svoje uniforme u javnosti, nedavno na skupu u Gornjem Obrnju. OVK takodje vrsi i nasumicne akte nasilja i angazovana je u podmukloj lukavoj praksi slobodne distribucije velikih petardi besposlenoj albanskoj mladezi da UNMIK policija ne bi nikako mogla da stane na noge.

Zaista, uz sporadicnu mesavinu pucanja iz vatrenog oruzja i petardi koje odjekuju sirom grada dan i noc, UNMIK policija nikad ne zna kada i gde da reaguje, niti da li i sami mogu postati mete. Brojni ukradeni mercedesi bez registarskih tablica jure ulicama grada, prkoseci i saobracajnim propisima i UNMIK policiji. Aktivnim ovekovecavanjem ove nepredvidljive atmosfere bezakonja, OVK je u stanju da sprovodi, relativno bez ometanja, svoju kampanju etnickog ciscenja, politicke odmazde i obicnog kriminala. 

Ipak, "svako ko misli da ce se nasilje zavrsiti kada se i poslednji Srbin istera sa Kosova zivi u iluzijama", nedavno je upozorio Veton Suroi, izdavac glavnih novina na albanskom jeziku, Koha Ditore. "Nasilje ce se prosto preusmeriti protiv drugih Albanaca". Vec su visi zvanicnici OVK, koji su potpisali sporazum o razoruzavanju sa NATO, izvrsili ubistva, hapsenja i cistke u sopstvenim redovima i medju potencijalnim rivalima. Jednom kampanjom, u kojoj je ubijeno cak sest OVK komandira, navodno je diktirao Hasim Taci, vrhovni komandant OVK, i dvojica njegovih porucnika, Azem Sila i Dzavit Haliti. 

Tako OVK nije nestala na stranice istorijskih knjiga. Ona jos uvek vreba posvuda na Kosovu. Etnicki Albanci se zale da OVK sledbenici redovno zahtevaju da vlasnici radnji placaju "taksu za oslobodjenje" da finansiraju cesto nezakonite aktivnosti OVK koje se i dalje obavljaju. Ono sto jos vise brine, prema izvestaju Medjunarodne krizne grupe koji uskoro treba da bude objavljen, sada na Kosovu ima isto toliko ubistava koliko ih je bilo pre nego sto je NATO intervenisao, kada su jugoslovenske vlasti pokusavale da razbiju OVK. Sadasnje okolnosti na Kosovu nagovestavaju dva moguca ishoda za Vasington: neuspeh politike ili katastrofu politike. Do neuspeha politike ce doci zato sto cilj Vasingtona za stvaranje multi-etnickog drustva na Kosovu podriva OVK na vise nacina, narocito etnickim ciscenjem ne samo Srba, vec i Goranaca, Roma, Jevreja, Hrvata i cak Albanaca koji nisu dovoljno zustri u svojoj netoleranciji prema ne-Albancima. 

S druge strane, do katastrofe politike ce doci ako Vasington odluci da se zestoko suprotstavi OVK. "Mi smo njihovo orudje", rekao mi je obavestajni oficir UNMIK-a, "i kad im vise ne budemo bili od koristi, oni ce se okrenuti protiv nas". Ako bi tada NATO i UNMIK personal poceo da umire od ruku istih onih ljudi za koje Vasington kaze da je otisao tamo da im pomogne, cela politika bi dozivela kolaps. Vasington ce verovatno izabrati politiku neuspeha naspram politike katastrofe. Nazalost, OVK shvata ovo i nastavice da sprrovodi svoje kriminalne i netolerantne aktivnosti bez straha od ozbiljnog otpora iz Klintonove Bele kuce.  [ Ostali clanci i misljenja ]