http://www.antiwar.com/justin/j060900.html 09. juni 2000.

KOSOVO - TRAGICNA GODISNJICA 

Godinu dana nakon sto su bombe pocele da padaju na Beograd, prikrivanje NATO-vih ratnih zlocina se nastavlja - ali sa mnogo manje uspeha. Istina konacno izlazi na videlo - a Ratna stranka se zahuktala u propagandi svojih najnovijih otkrica. "Mi smo napadali cisto vojne ciljeve," tvrdi lazljivi Englez Dzejmi Sej, koji bi u nekom boljem svetu isao na audiciju za sporedne uloge u seriji `East Enders` umesto da govori u ime najmocnije vojne alijanse na svetu. "Tamo gde su se dogodile nesrece, one su se dogodile kao rezultat tragedije, otkazivanja tehnologije, ljudskih greski koje uvek prate vojne operacije," rekao je on, "ali ne zato sto NATO nije preduzeo neophodne predostrozne mere." Cisto vojne ciljeve? Mislite, kao ona televizijska stanica koju su digli u vazduh, ubivsi domara, sminkerku i jos 14 drugih ljudi dok su opasno ranili jos nekoliko njih? A sta je sa onim putnickim vozom koji je isao preko Grdelickog mosta - koga je sprzio americki pilot koji ga je jasno video na svom viziru? Da ne spominjemo "slucajno" bombardovanje kineske ambasade u Beogradu - i kasnije price, koje su pustali u opticaj anonimne NATO-krate, da su Kinezi navodno davali Jugoslovenima vredne vojne informacije, sto se svelo na otvoreno priznavanje krivice. Da li je Seju uopste stalo sto niko ne veruje u njegove bestidne lazi?

UBIJATE ME 

Gora od Seja je arogantna Karla Del Ponte, glavni tuzilac UN Tribunala za ratne zlocine, koja je lako odbacila porazne dokaze o zlocinima NATO-a: u govoru pred Savetom bezbednosti prosle nedelje ona je rekla svetu koji je cekao bez daha da "Sada mogu da objavim moj zakljucak, nakon punog razmatranja procene mog tima o svim podnescima i tvrdnjama, da nema nikakve osnove za otvaranje istrage o svim ovim tvrdnjama ili drugim incidentima vezanim za NATO bombardovanje." Fiju! Covece, drago mi je da je gotovo s tim - neizvesnost me je ubijala!

IZGOVORI, IZGOVORI 

Kao da je iko i ocekivao nesto drugo osim apologija od strane Madam Del Ponte, glavnog visokog izvrsioca gomile Novog svetskog poretka, i njenog prekog suda u crnim odorama, americki novinski mediji su trijumfalno izvestili o ovom dugo ocekivanom nalazu, kao da su to stvarno neke vesti. Ali sta je sa svim onim srpskim civilima koje su ubili americki i britanski avioni, koji su leteli na visini od preko 15.000 stopa - i nisu mogli da izbegnu ubijanje civila - a, Karla? To je sve greska srpske vlade, odgovara ona: "Od ovih dogadjaja nije bilo bukvalno nikakve saradnje sa mojom kancelarijom. Ovo ozbiljno ometa moju mogucnost da zakljucim istragu koja se tice srpskih zrtava, narocito tamo gde te zrtve zive u Saveznoj Republici Jugoslaviji." Ona je lukavo dodala da srpska vlada, iz nekog razloga, odbija da njoj i njenim "istraziteljima" izda vize da udju u zemlju: `Cinjenica da nisam u mogucnosti da dobijem pristup zrtvama i dokazima cini takve tvrdnje prilicno supljim,'' rekla je ona. Mozda je problem sa vizama zbog optuznica podignutih protiv prakticno svakog clana Miloseviceve vlade, koje ih obelezavaju kao "ratne zlocince" i poziva da im se odmah sudi u Hagu. U svakom slucaju, Del Ponte i njeno osoblje za zataskavanje imaju pristup Kosovu, gde se dogodio veliki broj NATO-vih zlocina.

MESTO ZLOCINA 

Medju optuzbama koje je uputio veliki broj organizacija za zastitu ljudskih prava, ukljucujuci tu i Amnesty International, je i optuzba koja upire prstom u NATO-krate zbog bombardovanja izbeglickih konvoja i civila na Kosovu. Sve ovo ostaje nespomenuto. Jugoslavija je predstavljena kao potpuno nekooperativna, ipak Del Ponte priznaje da je Jugoslavija saradjivala u tome sto je dostavila "znacajnu kolicinu materijala u vezi odredjenih incidenata." Uz to, organizacije za ljudska prava iz celog sveta su sacinile veliki broj izvestaja. Bilo je tu puno dokaza - dovoljno, makar, da se zahteva kompletna istraga.

KARLINA OTMENOST 

Ali to nije zanimalo Del Ponte: u odgovoru ruskom predstavniku u UN, Genadiju Gatilovu, koji je prilicno diplomatski rezimirao ovo ocigledno zataskavanje kao "preuranjeno", kucka se okrenula ka njemu i odsekla da je ona bila "prilicno zapanjena, narocito kada je receno da ima politizacije u nasem poslu. Ja potpuno odbacujem tu optuzbu. To je optuzba koju necu prihvatiti. Mesecima pokusavam da stupim u kontakt sa vlastima Ruske Federacije da im ispricam o nasem poslu i kako ga obavljamo." Oh, spusti se na zemlju, Karla, i postedi nas: Rusima nije potrebno da im ti govoris o vasem takozvanom poslu i kako torbarite vasu propagandu; oni se secaju moskovskih predstava-sudjenja, ritualizovanih sesija cistki razlicitih "Narodnih tribunala" koji su uvek i neprestano osudjivali "neprijatelje naroda." Oni poznaju takve kao sto si ti, Karla, na Istoku - u domovini Staljina - isuvise dobro.

BLAGI SUKOB INTERESA 

Fascinantno je posmatrati mentalitet ovih ljudi, unutrasnji rad birokratskog uma - isto kao sto je fascinantno videti mrtvu zmiju ili pauka u njihovoj jezivo cudnosti. Prema Karli Del Ponte, Tribunal na celu sa Luiz Arbor, njenim kanadskim prethodnikom, zapoceo je ceo lazni proces imenovanjem "radne grupe" u maju prosle godine "koja se sastojala od vojnih pravnika, vojnih analiticara i drugih eksperata, da ispita i proceni sve tvrdnje protiv NATO". Kao i sam Tribunal, ova lazna "radna grupa" radila je svoj prljavi posao u tajnosti, bez javnog svedocenja i objavljivanja identiteta "istrazitelja" - ali nije neshvatljivo u opstem smislu da su vecina bili bez sumnje vojni oficiri istih onih vlada o kojima je Tribunal navodno vodio istragu. Del Ponte je obecala da ce uskoro objaviti ne samo detalje svojih otkrica, vec i kriterijume koji su primenjeni - a mi ocekujemo ove bisere Solomonske mudrosti sa uzdrzanim dahom. Do tada, medjutim, primedbe "americkog ambasadora na slobodi za ratne zlocine" - vrste tumarajuceg Andreja Visinskog - morace da budu dovoljne. . . .

SMATRAJTE SE SRECNIM 

Reklamirajuci Klintonijansku partijsku liniju reporterima, ambasador Dejvid Sefer je pozdravio Del Ponte's faux "nalaz" kao apoteozu pravde. Na kraju krajeva, rekao je on, "Tribunal je mogao odmah da odbaci optuzbe. Kako ih je godinu dana rigorozno ispitivao, to je 'ulaganje velikih napora da bude isto toliko pravican koliko je god moguce.' Trebalo bi da se smatramo srecnima da su se toliko pobrinuli da procitaju optuzbe - kada u stvari i nisu morali, zar ne? Makar se trudimo, cini se da kaze Sefer - i za to bi mi trebalo da budemo zahvalni.

PRAVA STVAR 

Dok su ohole primedbe Madam Del Ponte pred Savetom bezbednosti trebale da pruze obrazlozenje, koliko god tanko, jer doktrina "humanitarnog" osvajanja koju su sada zvanicno prigrlile zapadne sile koje deluju zajedno, moramo se okrenuti generalu Vesliju Klarku, bivsem NATO komandantu, za neukrasenu verziju neo-staljinizma sa ljudskim likom. Tribunal, sa njegovim pazljivim pravnickim frazama, stavlja burzoasko liberalni sjaj na stvari, ali je general osorno odbacio takav recnik u svom govoru na Institutu Brukings: "Primetio sam danas u vestima da ima kritika vezano za napad na srpske medije. Pa, naravno, to je bila kontroverzna meta, ali srpska medijska masina je podsticala rat." Televizijski predajnik, novinska kancelarija, mesto servera kojii pruza usluge anti-NATO websajtovima - oni se ne razlikuju od recimo, utvrdjene protivavionske pozicije ili srpskog tenka. Oni su svi "masine" rata. U ovoj novoj jednacini, koju je objavio NATO-v glavni ratni diktator, puna kola neprijateljskih novinara su isto sto i kolona neprijateljskih vojnika. Klark se kasnije poverio reporterima da "pri donosenju ovakvih odluka uvek pravite zamenu, ali u ovom slucaju je to bio ogroman korak da bi se mogao iskljuciti ovaj glavni instrument provokacije." Pitanje je, korak prema cemu? Mada, on je u pravu - to je bio ogroman korak i to korak koji je ucinjen cak i bez mrvice protesta od nasih dvoranskih medija.

PREDSTAVLJANJE RATA KOD KUCE 

U jednostavnom umu Veslija Klarka, obrazlozenje za bombardovanje televizijske stanice i ubijanje civila je da oni nisu bili nevini, oni su bili vojnici Milosevicevog rata protiv sopstvenog naroda. Drzavni mediji su "kljucni instrument Miloseviceve kontrole nad srpskim narodom" i oni su "izvozili strah, mrznju i nestabilnost u susedne regione. Tako je to bila legitimna ratna meta, koju su validirali pravnici mnogih zemalja, kao i medjunarodni tribunal za ratne zlocine." Drugim recima, veliki zlocin srpske RTS televizijske mreze je bio sto nije bio CNN. Umesto njakavog mikrofona OVK, Kristijane Amanpur, pomocnik neke druge vlade - mada one s druge strane - sirio je propagandu u vestima koja odgovara njenim interesima. Sve je dozvoljeno u ljubavi i u informacionom ratu - ukljucujuci i to da dignes svog neprijatelja u vazduh.

IZNENADA, OVOG LETA 

Kosovsko pitanje nece nestati: ovo ce biti dugo toplo leto u toj "oslobodjenoj" zemlji. Sa Crnom Gorom na tacki kljucanja i lokalnim izborima u toj pod-republici na temperaturi paljenja, planiranim bas na vreme da provociraju krizu, nastavljena infiltracija OVK u uzu Srbiju cini skoro sigurnim da ce izbiti nove borbe. Samo je pitanje vremena kada - a od kljucne je vaznosti koliko vremena. Jer ako se kriza moze odloziti do posle americkih predsednickih izbora, onda je Ratna stranka kod kuce slobodne - posto su oba "glavna" partijska kandidata crvsto u intervencionistickom kampu kada je u pitanju Kosovo. Skorasnji incident u kome je brat predsednika Crne Gore pistoljem udario istaknutog clana opozicione Liberalne stranke (koja poziva na trenutnu secesiju od Jugoslavije) dramaticno istice tekuci konflikt niskog nivoa koji bi svakog trenutka mogao buknuti u otvoreno ratno stanje. Nema sumnje da CIA i zapadne obavestajne agencije vredno rade da uguse vatru koja tinja sirom ovog regiona, ali ovo na kraju mozda ne bude dovoljno . . .

RATNA STRANKA I REPUBLIKANSKA STRANKA 

Moglo bi lako biti da Kosovo bude glavno pitanje na ovogodisnjim predsednickim izborima - a samo jedan kandidat, naime Pat Bjukenen, bi mogao imati koristi od takvog neiznenadjujuceg razvoja dogadjaja. Dok je Bus brbljao ponesto o ovom pitanju u proslosti, njegovi savetnici su mu ubrizgali novi entuzijazam za Klintonov rat. Ne samo da je on licno intervenisao da odvrati Republikansku vecinu u Kongresu koja je zahtevala polaganje racuna, raspored i izlaznu strategiju do odredjenog datuma, vec on i aktivno razmatra ultra-intervencionistickog senatora Caka Hagela kao svog druga na izborima: Hagel je navodno na kratkoj listi republikanskih kandidata za potpredsednika. Tokom Kosovskog rata on je bio jedan od najbucnijih od bucnih sokola, tek slabiji od Mek Kejna, i on je bio jedan od sponzora rezolucije Senata koja je zahtevala uvodjenje kopnenih trupa. Senator Hagel je jedan od par kongresnih republikanaca koji su podrzali Mek Kejnovu kandidaturu za predsednika. Gradeci mostove za ratnog huskaca Mek Kejna, Dubija (Bus) takodje uverava spoljnopoliticki establisment da se nece povuci sa Kosova - i da ce, u stvari, nastaviti Klintonov rat ali u obimu o kome Klinton nije ni sanjao, bas kao sto je i Nikson nastavio do kraja sa ratnom politikom svojih demokratskih prethodnika.

FAKTOR BJUKENEN 

Politicke implikacije tekuce krize na Balkanu su potencijalno ogromne. Oni republikanci koji su bili protiv ovog nezakonitog, protivustavnog i nemoralnog rata protiv naroda koji nas nikada nije napao, koji nije bio kriv za uzasne zlocine koji su mu pripisani i koji je samo zeleo da sacuva svoje medjunarodno priznate granice od povrede spolja, imaju samo jedno mesto na koje mogu da odu u slucaju da se stvari razbuktaju, a to je kod Bjukenena. U svom govoru 24. marta na Antiwar.com nacionalnoj konferenciji odrzanoj u San Mateu, Pat je elokventno sumirao nemoralnost i tragediju nase dvostranacke politike na Balkanu:

"Prosle godine su 78 dana americki piloti preleteli na hiljade misija protiv Srbije, unistavajuci mostove, fabrike, strujne mreze i cak bolnice, skole i po koju ambasadu. Ipak, pre lansiranja ovog rata g. Klinton nije dobio ovlascenje za to od Kongresa. Ali kao posledica naseg trijumfa nad Srbijom, mladici i devojke iz Kalifornije, Kentakija, Floride i Mejna su na Kosovu, kao policajci na teritoriji za koju se vode zestoke borbe stotinama godina.

"Za sada ne znamo da li ce se americke trupe na kraju boriti protiv Srba ili Albanaca, ili prvo protiv prvih, a onda protiv drugih. Ali je skoro sigurno da ce Sjedinjene Drzave jednog dana biti prisiljene da se povuku sa Kosova, nakon sto su navukle na sebe trajnu mrznju Srba - naroda koji nikad nije naudio Sjedinjenim Drzavama - i Albanaca, cije aspiracije nece biti zadovoljene sve dok im SAD ne pomogne da izrezbare etnicki cistu Veliku Albaniju."

DRUGI CIN 

Bjukenen je na dobrom putu da dobije predsednicku nominaciju Reformisticke stranke i sredstva da prenese svoju poruku milionima Amerikanaca. Uticaj TV reklama koje zahtevaju "Vratite mladice (i devojke) kuci sada!" usred pucnjave mogao bi biti ogroman - i tacka prekretnica u americkoj politici. Scena je postavljena, glumci su spremni - i zavesa se dize...

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.