www.antiwar.com
16.avgust, 2000.

ZASTO KOSOVO? PRATITE NOVAC!

Kada je izbio Kosovski rat i "saveznici" preuzeli cilj te albanske teroristicke bande poznate kao Oslobodilacka vojska Kosova - OVK -, Antiwar.com je primio puno email poruka od zbunjenih citalaca koji su se pitali "Zasto Kosovo?" Tu je bila jedna osiromasena i izolovana zemlja u ozloglaseno nestabilnom regionu sveta, bez ikakve strateske ili vojne vrednosti za SAD, cije bi nam osvajanje samo moglo dodati jos tereta. Prakticno niko od onih koji su mi pisali nije verovao u zvanicno objasnjenje - da Milosevicev rezim ubija na desetine hiljada Albanaca u toj pokrajini i da je odlucio da "ocisti" Kosovo da bude etnicki srpsko. Posto je stanovnistvo Kosova bilo 90% albansko, to bi znacilo potpuno raseljavanje ove pokrajine - sto je politika koja ne bi imala apsolutno nikakvog ekonomskog ili politickog smisla. Navodno "humanitarni" motivi NATO-krata su bili prevara od samog pocetka, to je bilo jasno, a u svakom slucaju njihovo varanje je dokazano posle rata kada su UN kriminolozi-patolozi otisli tamo i otkrili i identifikovali nesto malo vise od 2.000 tela (ukljucujuci tu i Srbe). Ali ovo je samo produbilo misteriju i pitanje je ostalo neodgovoreno: zasto Kosovo, od svih mesta, koje je od cele Evrope najblize zemlji Treceg sveta? Vise od godinu dana nakon sto su "humanitarci" bombardovali Beograd i unistili veliki deo Jugoslavije, odgovor je poceo da dobija svoj oblik...

NAGRADA OD 5 MILIJARDI DOLARA

Juce je 900 britanskih, danskih i francuskih vojnika uslo i preuzelo rudarski kompleks Trepca u gradu Mitrovici na severu Kosova - a docekao ih je odlucan otpor na stotine rudara. Koji su bacali kamenje, stapove i stene i koristeci orudje svog zanata kao oruzje, Srbi su oborili cetiri Britanca, uz uzvike protivljenja ovoj eskalaciji NATO-vog rata protiv poslednjih Srba preostalih na Kosovu. Jer, rudarski kompleks Trepca je staro blago, koje su iskopavali Grci, Rimljani i Turci i najbogatiji je izvor olova i cinka u Evropi. U ovim rudnicima ima dovoljno naslaga lignita za sledecih 13 vekova. Kapacitet Trepcinih rafinerija je po rangu treci u svetu. Sada svrgnuti direktor rudnika izvestio je da "u poslednje tri godine smo iskopali 2.538.124 tone sirove rude olova i cinka i proizveli 286.502 tona olova i cinka i 139.789 tone cistog olova, cinka, kadmijuma, srebra i zlata." Ne moramo da pitamo zasto je preduzeta ova akcija: treba samo da primetimo procenjenu vrednost Trepce - preko 5 milijardi USD. Sta nam vise treba da znamo?

LAZI KOREKTNE PO PITANJU ZASTITE ZIVOTNE SREDINE

Prirodno, nisu mogli samo da udju tamo i zgrabe krunskidragulj Kosova, a da ne iznesu neko politicki korektno obrazlozenje. Ostavite "UNMIK"-u, akronimskoj tiraniji koju su postavile NATO-krate da vlada u provinciji koju su osvojili, da smisli najprovidniju laz koja se moze zamisliti - iako laz koja, kako je prosto smesna, ce se dopasti onim entuzijastama Kosovskog rata kao sto su nemacki Zeleni i njihovi jos kriticnijim americkim pandanima. Prema jednom izvestaju MSNBC, francuski portparol, pukovnik Anri Osovi, svecano je izjavio: "Primetili smo znacajan porast nivoa olova u vazduhu, sto je bilo opasno za stanovnike Mitrovice i za KFOR vojnike (pod vodjstvom NATO-a). Morali smo da reagujemo."

AROGANICJA MOCI

Hajde da vidimo da li sam ovo dobro shvatio: nakon godinu dana i nekoliko meseci organizovanog etnickog ciscenja porazenih Srba od strane kosovskih Albanaca - jer ne samo da je NATO stajao po strani, vec je i aktivno pomagao kampanju OVK za Kosovo bez Srba - UNMIK konacno odlucuje da reaguje, ali ne, pazite, na ubistva, silovanja i pljackanje kosovskih srpskih zajednica uvucenih u borbu, vec na navodne pretnje od zagadjenja vazduha. Da li je ove ljude uopste briga da li iko veruje njihovim lazima? Mislim da nije. Prava moc znaci da vase lazi cak ne moraju ni da budu ubedljive. To znaci daljnje ponizavanje vasih zrtvi - u procesu toga da ih se dotuce i opljacka do kraja - konstruisanjem najslabijih izgovora, sto apsurdnijih to bolje.

SUMNJIVE DIJAGNOZE

Dok su UN birokrate insistirale na tome da su uzorci vazduha ukazivali na nivoe zagadjenja 200 puta vece od standarda Svetske zdravstvene organizacije, Srbi odgovaraju da njihova merenja ukazuju na "0,12 miligrama olova po kubnom metru (dozvoljeni nivo je 0,15 mg), 0,019 mg cinka (dozvoljeni nivo 0,4 mg), bakra 0,004 mg (dozvoljeni nivo 0,01 mg), gvozdja 0,002 mg (dozvoljeni nivo 0,2 mg), itd. "Sto se tice medicinskog obrazlozenja za ovaj bestidni akt pljacke, doktori iz lokalne bolnice su bili vise nego skepticni po pitanju tacnosti dijagnoze NATO-krata. Dr. Radoslav Jankovic je suvo primetio "nismo imali pacijenta sa toksikoloskim problemom godinama. Danas samo vojnici i UNMIK policajci pate od problema olova u krvi."

TRAG NOVCA

Pocinjete li da vidite odgovor na pitanje "zasto Kosovo?" Nagrada od 5 milijardi dolara - ali ko ce je moci potrazivati? Trepca je bila u vlasnistvu drzave pod jugoslovenskim suverenitetom, ali sada ce biti "privatizovana" i prodata zapadnim investitotrima. U ovom kontekstu vazno je shvatiti o kome to pricamo...

SOROS VEZA

Kada je Dzordz Soros investirao 150 miliona USD u ovaj region - veci deo uz podrsku sigurnih garancija vlade SAD - on je izjavio da ovo nije strogo humanitarni cin. Iako je poznat po svojoj filantropiji, Soros je rekao da u ce slucaju investicija na Balkanu njega voditi ideja "tvrde ljubavi" i insistirace na tome da ovaj novi poduhvat mora biti "vodjen iskljucivo profitom." Sa 100 miliona USD novca americkih poreskih obveznika u svom dzepu, Soros i njegova banda kidisu na iznureno telo srpske drzave kao grabljivice koje se hrane jetrom Prometeja - Titana iz grcke mitologije koji je ukrao vatru iz dubina zemlje i dao je covecanstvu. Titani, podzemna rasa, su bili prvi rudari, koji su poducili smrtnike svojim tehnikama topljenja metala i bili kaznjeni za greh takvog ekstravagantnog davanja poklona, zbrisali su ih bogovi sa Olimpa. Nasi Olimpijci su izgleda odlucni da podare istu sudbinu Srbima - koji, sto se njih tice, su krivi cini se samo sto stoje izmedju Dzordza Sorosa i 5 milijardi USD.

PREDVIDJANJE DZONSTONOVE

Da se NATO-krate usudjuju da prizovu takav jadan izgovor za svoju pljacku nije bas zaprepascujuce. Ovi ljudi su moralni monstrumi, na kraju krajeva, koji bi Beograd sveli na rusevinu koja se dimi da se nisu isuvise plasili politickih posledica - a oni to jos mogu i uraditi. Ono sto je stvarno zapanjujuce je da je sve ovo predvidela, jos u februaru, Dijana Dzonston, u izuzetno dalekovidom clanku na sajtu Emperors Clothes.com, u kome je ne samo predvidela ekspropriaciju kompleksa Trepca, vec je razotkrila i Sorosa kao izvora ovog plana. Analizirajuci dva kljucna dokumenta - izvestaj Medjunarodne krizne grupe (ICG) o rudarskom kompleksu Trepca iz novembra 1999., i clanak u listu `Toronto Star` u februaru 2000., koji je napisala konsultatnt ICG-a Suzan Blaustajn, Dzonstonova predvidela da ce se sve ovo desiti i to sa takvom zapanjujucom preciznoscu da covek prosto jedva moze da veruje da njen clanak nije napisan juce. Ono sto je narocito otkrovenje je uloga Medjunarodne krizne grupe (ICG) u podsticanju na preuzimanje Trepce - i uloga Sorosa kao glavnog sponzora ICG-a. U svom izvestaju ICG balavi na izglede da takva bogata nagrada padne u ruke njihovog dobrocinitelja. Kako Dzonstonova kaze:

"U 'verovatnom planu mera' koje preporucuje ICG, UNMIK-u se savetuje da instruira 'Zvecansku ekipu za procenu zivotne sredine` da izvesti o statusu opreme i prema tome `da savet koje se mere trebaju preuzeti'... Opasnost za zivotnu sredinu treba da bude izgovor da se zatvori Zvecan i time poslednjim Srbima na Kosovu oduzmu sredstva za zivot. U medjuvremenu, 'Stari Trg, jedan od najbogatijih rudnika u Evropi, mora biti potencijalno profitabilan ponovo i treba da bude prioritet za donatore zainteresovane da postave Kosovo na svoje noge.'"

FILANTROPIJA RADI ZABAVE - I PROFITA

Glavni medju ovim "donatorima" nije niko drugo do Soros, koji sada ocekuje da mu se vrati za njegovu "filantropiju" - sa kamatom. Trepca moze ponovo biti profitabilna, ali je pitanje: za koga. Izgleda da je Trepca pala u krilo Sorosu - ili je gurnuta tamo? Jos jedan interesantan aspekt ove cele stvari je da je konfiskacija kompleksa Trepce od strane NATO snaga deo Sorosijanske "poslovne strategije", ciji je cilj da spreci i konacno ponisti potraznje dve evropske kompanije koje poticu od ugovora potpisanih sa Srbima. Kako se to kaze u izvestaju ICG:

"U julu 1999., ubrzo nakon osvajanja Kosova, pojavio se neki Zan Pjer Rozan, koji je tvrdio da 2,8% vlasnistva Trepce pripada kompaniji SCMM cija je baza u Parizu, a ciji je on direktor. Rozanova tvrdnja se bazirala na sporazumu sa Beogradom, po kome je SCMM preuzela podruznicu Jugobanke na Kosovu kao rezultat neizvrsenja obaveza Beograda.

SOROSIJANSKO ETNICKO CISCENJE

ICG se podsmeva potraznji kompanije Société Commerciale de Métaux et de Minéraux (SCMM), kao da je bez osnova, na malo sumnjivom osnovu da joj francuska vlada ne daje garanciju. Ali samo u slucaju da ovo nije dovoljno, oni su ubacili jos jedan faktor u svoj argument da se Rozanova potraznja mora odmah odbaciti. Posto je ovo Kosovo, tu je i etnicko pitanje u svemu ovome, koje se podvlaci u izvestaju ICG:

"Neki kosovski Albanci, uvek spremni da veruju u zaveru koliko god da je malo verovatna, spremni su da posmatraju SCMM kao deo sireg francusko-srpskog razumevanja, koje obuhvata i pristanak francuskog KFOR-a na podelu Mitrovice, francuske ekonomske interese u Trepci i cak naimenovanje samog Dr Bernara Kusnera za sefa UNMIK-a i specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN. Skorasnja dodela GSM telekomunikacionih koncesija, bez obzira na transparentnost procesa, francuskoj kompaniji Alcatel, podstakla je sumnje o takvim teorijama zavere."

NASE TEORIJE ZAVERE, I NJIHOVE

Potpuno je prirodno da Soros i njegovi najamnici imaju urodjenu netrpeljivost prema "teoreticarima zavera," ali to ih ne sprecava da krivicu za sve sto krene lose na Balkanu pripisu Slobodanu Milosevicu.

"Drugim veteranima posmatracima Balkana, medjutim, umesanost SCMM izgleda kao pokusaj u Milosevicevom stilu da se skrene paznja (ukljucujuci tu i putem ohrabrivanja upravo one balkanske i kosovarske sklonosti ka identifikaciji zavera gore navedene), i pomete razmisljanje medjunarodnih zvanicnika zaduzenih za resavanje ovog problema. Stavljanjem ove i drugih potraznji na duzni proces arbitraze, a u medjuvremenu nastavljajuci sa onim sto treba da se uradi, problem se moze fino izbeci. "

UHAPSITE TOG COVEKA!

Kako vam se to cini kao teorija zavere? Potraznja SCMM je deo plana Milosevica da "skrene paznju." Kako zgodno za Sorosa i kompaniju da se ispostavi da su njihovi glavni konkurenti neprijateljski agenti. Sada kada su NATO-krate definitivno rascistile pitanje vlasnistva Trepca rudnika putem sile oruzja, sledeci logican korak je da se uhapsi Monsieur Rozan i zavrsi s tim. U svakom slucaju, jasno je da ce se etnicko ciscenje Kosova sprovesti u rudnicima, ako se ICG ista pita u vezi s tim. Autor ICG izvestaja primecuje malo iziritirano da :

"Regionalna kancelarija UNMIKa u Mitrovici u medjuvremenu zauzima zgradu Jugobanke i a u samoj sobi za sastanke - u koju su Koosvari pozvani da diskutuju o Trepci - i dalje stoje oznake Jugobanke - neki izvestavaju da se oni osecaju nelagodno u takvom okruzenju. Rozan, kao 'vlasnik' Jugobanke i te zgrade, zahteva novac za zakupninu, koju UNMIK odbija da plati."

NASE ORVELIJANSKO DOBA

Koga je briga za imovinska prava kad se te jadne osetljive duse, Kosovari, navodno osecaju "nelagodno" kad se nalaze blizu icega srpskog, cak i zastitnog znaka srpske kompanije. ICG u osnovi tvrdi da se etnicko ciscenje Kosova mora zavrsiti: ne samo da crkve i drugi istorijski spomenici moraju biti unisteni - a jedva da je ostala koja srpska crkva na Kosovu - vec i sve srpsko mora otici. ICG opisuje sebe kao "privatnu, multinacionalnu" organizaciju posvecenu jacanju kapaciteta medjunarodne zajednice da ucestvuje, razume i deluje da ogranici i spreci konflikt." U nasem Orvelijanskom dobu ovo znaci vladino orudje korporacijskih pljackasa posvecenih anticipiranju profita koji treba izvuci iz vojnih sukoba i delovanje ka unapredjenju interesa ratnih profitera.

POTRAZNJA GRKA

Jos jedna kompanija, grcka firma Mytineleos, ima potraznju preko ugovora sa jugoslovenskim kompanijama da prodaje na trzistu Trepcino olovo i cink, a ova potraznja ce biti "tezi problem nego SCMM za UNMIK" kako priznaje izvestaj ICG. Posto ima bliske veze sa grckom vladom i medjunarodnu reputaciju najboljeg kvaliteta u pogledu solidnosti i izvedbe, Mytineleos moze imati jak slucaj u svoju korist. Izvestaj takodje pomalo oklevajuci primecuje da

"UNMIK ne moze prosto da ignorise tvrdnje koje mogu biti prave, a pravni savetnici UN u Njujorku su zakljucili da prava potrazivaca kao sto je Mytilineos moraju da idu na sudsko resavanje. Postavlja se pitanje na kom sudu. Za sada je to u privremenoj obustavi zakonskog prava, sto je priroda samih pravnih postupaka. Ako bi se ostavilo da sve druge odluke zavise od resavanja ovog pitanja, moglo bi proci mnogo godina pre nego sto Trepca pocne ponovo da radi."

FINO RESEN PROBLEM

Vojna okupacija Trepce resava dva glavna problema Sorosa pridavanjem de facto vlasnistva rudnika "medjunarodnoj zajednici" otelotvorenoj u UNMIK-u - i vesto ostavljajuci po strani Francuze i Grke. Nema veze za pravne formalnosti i rizik sudskog resavanja: samo idi tamo i zgrabi ga! Ovako radi u praksi mnogo hvaljeni "Treci nacin" izmedju socijalizma i kapitalizma, koji poducavaju Klintonijanci i njihova braca britanski Laboriti. Prvo izvrsite invaziju na neku zemlju, onda joj uzmete imovinu i prodate je svojim politickim prijateljima, kao sto je Soros - ovo se zove "privatizacija," ali nema niceg "privatnog" u vezi toga. Izvor Sorosovog balkanskog puca je moc vlade: naoruzana pesnica Drzave, a ne nevidiljiva ruka trzista. Kao deklarisani neprijatelj laissez-faire kapitalizma, koga grdi u nekoliko nepodnosljivo pretencioznih knjiga, Soros praktikuje ono sto propoveda: koristi NATO i UN kao svoje instrumente i profitira od pljackanja jedne ponosne nacije - dok njegovi kupljeni-i-placeni pomocnici daju obrazlozenja za sheme ovog modernog Vizigota u vidu "humanitarizma" i "multikulturalizma."

To vas nekako tera na povracanje, zar ne?

FINO ODGOVORENO PITANJE

Godinama je Soros finansirao Americki komitet za spas Bosne, Balkanski akcioni centar i mnostvo drugih grupa koje su se posvetile ubedjivanju americkih politicara da nista manje od americke vojne intervencije u ovom regionu ne moze da spasi kosovske Albance od "genocida." Sam Soros je otvoreno govorio o ovom pitanju i kritikovao Zapad za "popustanje" Srbima. Sada dolazi isplata. Trepca je njegova, ili ce to uskoro biti. Tako smo konacno dosli do odgovora na pitanje koje nas proganja vise od godinu dana: zasto Kosovo? Odgovor se sastoji od dve reci: Dzordz Soros. Svi vi potencijalni magnati, pazite: ako zelite da znate kakvu investicionu strategiju da sledite u eri Treceg Puta, onda je Soros sigurno postavio primer.


Dzastin Raimondo je urednik i direktor sajta Antiwar.com. On je i autor knjige `Ponovno trazenje americkog prava: Izgubljeni legat Konzervativnog pokreta (uvod napisao Patrik Bjukenen) (1993.) i `U bosanskoj mocvari: Slucaj protiv americke intervencije na Balkanu` (1996). On je pocasni naucnik Instituta Ludwig von Mises, u Oburnu u drzavi Alabama, visi saradnik u Centru za slobodarske studije, i pise cesto za list `Chronicles: casopis o americkoj kulturi`. On je autor knjige `Neprijatelj drzave: Zivot Marija N Rotbarda (koja treba da izadje u izdanju Prometheus Books).

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.