www.antiwar.com

http://www.antiwar.com/justin/justincol.html

21. avgust 2000.

KOSOVSKA PREVARA - HOCE LI JE IKADA PRIZNATI?

Pise: JUSTIN RAIMONDO

Naslov u londonskom listu Guardian (18. avgust 2000.) je stvarno bio malo preublazena izjava: "Zapad 'preuvelicao' srpska ubijanja." Podnaslov, medjutim, podvlaci koliko je enormna ova laz: "Tvrdnje o tome da je cak do 100.000 Albanaca masakrirano na Kosovu revidirane na manje od 3.000 kako se ekshumacije blize kraju." Razmislite samo sta ovo znaci: Medlin Olbrajt, Dzems Rubin i Dzejmi Sej nisu ovo sami povukli. Ne samo vlada SAD, vec i mediji sirom sveta, isfabrikovali su "genocid" i na toj osnovi, lansirali divlji rat protiv jedne suverene drzave koja nas nikad nije napala, u ime "humanitarizma" - rat, mogao bih dodati, koji je prekinut, ali nije i zavrsen.

SLUCAJ GDE NEDOSTAJE CORPUS DELICTI

U izvesnom smislu NATO-krate su se spotakle o sopstvenu propagandnu mrezu u svojoj zudnji da optuze jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica za "ratne zlocine" i da ga optuze ispred samonaimenovanog "Tribunala za ratne zlocine," Zapadne vlade su morale da slede barem forme zakonitosti: odrzavanje sudskog procesa, neophodnost dokaza - a u slucaju ubistva, da ne spominjemo "genocid," neophodnost da se obezbedi corpus delicti. Gde su tela, svih 100.000 njih? Ovo je postao zadatak "strucnjaka za ratne zlocine," kako ih opisuje Guardian: da se obezbedi ono sto nikada nije ni postojalo- zadatak koji je prirodno morao da se zavrsi neuspehom. Guardian izvestava:

"Dok se strucnjaci za ratne zlocine iz Britanije i drugih zemalja spremaju da zavrse sa ekshumacijom na stotine grobova na Kosovu u ime UN Tribunala za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju u Hagu, zvanicnici priznaju da nisu nasli dokaze za najgore izvestaje iz doba rata. Ove su dale izbeglice, a ponavljali su ih portparoli zapadnih vlada tokom rata. Oni su pricali o ubistvima i cak 100.000 civila koji nedostaju ili su ih Srbi izvukli iz izbeglickih kolona."

MEDLININI DOBROVOLJNI EGZEKUTORI

Sve su to bile lazi, sve lazi, od pocetka do kraja. One su mozda potekle iz vladinih izvora, u vecini slucajeva, ali u sirenju ovih lazi nadaleko i nasiroko su zapadni mediji bili vise nego spremni saucesnici. Drzeci na umu da je preko 5.000 civila pobijeno u NATO vazdusnim napadima, dame i gospoda iz sedme sile bi se mogli pravicno okarakterisati kao Medlinini dobrovoljni egzekutori. Ovo je karikiranje, naravno, omiljene fraze Novorepublikanskog krila Ratne stranke, koja osudjuje ceo srpski narod kao "Miloseviceve dobrovoljne egzekutore." Na bazi mita o "holokaustu" koji su Srbi pocinili nad kosovskim Albancima, ne samo Milosevic i njegov rezim, vec i ceo srpski narod se osudjuje da nije nista bolji od "dobrih Nemaca" koji su glasali da Hitler dodje na vlast i precutno podrzavali holokaust. Ovde je u pitanju klasicna ratna propaganda, jednaka pricama o belgijskim bebama nabijanim na nemacke bajonete tokom prvog svetskog rata i pricama pricanim tokom Zalivskog rata o bebama izbacenim iz inkubatora koje se bore za vazduh na podu jedne kuvajtske bolnice. Cilj je bio da se postigne da javno mnjenje podrzi potpuno potcinjavanje i "preedukaciju" srpskog naroda, koriscenjem posleratnog nemackog modela.

OD HEROJA DO VARALICA

U svom govoru 1999. godine na `Forumu slobode` koji vredi ponovo procitati, Filip Najtli je predvideo ovaj obrt dogadjaja, a njegovo prisustvo je zapanjujuce. Govoreci o tome kako je poceo da pise knjigu `Prva zrtva`, njegov cuveni (i nedavno dopunjeni) prikaz ratne propagande i svog intimnog odnosa sa `novinarstvom`; on prica kako je poceo zeleci da prikaze ratne dopisnike kao heroje, ali objasnjava da je morao da promeni svoju temu kad je otkrio da ratno dopisnistvo neizbezno pada u sledeci sablon:

"1. Iako je pravo retko na jednoj strani, mediji ce uvek predstaviti rat in ostrim terminima dobra i zla

"2. Zla strana ce biti demonizovana, njen lider opisan kao lud, krvozedan i necovecan, Hitler modernog doba.

"3. Dobra strana ce biti predstavljena kao spasilac civilizacije, humanitarna, brizna i saosecajna, prisiljena da deluje zbog varvarizma druge strane.

"4. U tom cilju - ignorisuci cinjenicu da u svim ratovima sve zaracene strane vrse zlocine - sa starih prica o zlocinima ce biti skinuta prasina i bice reciklirane. Neke ce biti istinite, neke lazne, a bice tesko - ako ne i nemoguce - razlikovati dok rat traje koje su istineite a koje su propaganda. Nakon rata, iako ce neke price o zlocinima biti potvrdjene, bice povlacenja od mnogih od najgorih prica."

ZVUK POVLACENJA

U slucaju kosovskog rata povlacenje je vec pocelo. Isuvise prekasno da pomogne zrtvama nemoralnog "Saveznickog" vazdusnog rata: one su mrtve i sahranjene, ili upropascene toliko da se ne mogu popraviti. Ipak mi jos uvek cekamo na neku vrstu priznanja - osim par prica u inostranim novinama - medija da nisu bili u pravu. Nakon beskrajnih horor prica ilustrovanih fantasticno visokim ciframa o broju ubijenih koje je CNN pustao u eter dan za danom, kada cemo mi cuti povlacenje? Kristijan Amanpur je ponavljala lazi svoga muza sa savrseno nevinim face: na desetine hiljada pobijeno, receno nam je, a ubilacki sverceri droge, OVK, zapravo su bili "borci za slobodu," albanski ekvivalent Dzordza Vasingtona i njegove kontinentalne vojske! Novinari nisu dovodili u pitanje tvrdnje vlade o toboznjem srpskom "genocidu": umesto toga su zeleli da znaju da li ce predsednik poslati tamo kopnene trupe - a ako nece, zasto nece?

NAJTLIJEV UVID

Najtli je svoj govor dao pred publikom novinara koji su reagovali uglavnom kako se moglo i ocekivati; besno defanzivni i bez pokajanja. Ali predvidljiva snaga Najtlijevog uvida u psihologiju ratne propagande je izdrzala test vremena i podvucena je sledecim odlomkom iz njegovih primedbi:

"Obicno se istina o onome sto se stvarno dogodilo za vreme nekog rata pojavi kad se rat zavrsi. Ponekad je potrebno da prodju godine i godine - mi jos uvek saznajemo nove stvari o drugom svetskom ratu. Ali ponekad istina izbije na povrsinu sasvim brzo. U roku od nesto vise od godinu dana nakon Zalivskog rata mi smo znali da su tvrdnje o savrsenoj preciznosti vazdusnih napada saveznika i sposobnosti Patriot raketa da presretnu iracke projektile bile sve besmislica. U roku od dve godine smo saznali da su mnoge price o zlocinima pripisivanim Iracanima - prica o bebama i inkubatorima, na priemr - izmisljene od strane americkih kompanija za odnose sa javnoscu koje su radile za kuvajtsku vladu. Ali naravno, do tada je vec bilo isuvise kasno da to napravi neku razliku za ishod rata, a medijski karavan se vec preselio dalje. Mi tek sada saznajemo da je CIA pomogla da se obuci OVK pre nego sto je bombardovanje pocelo. Mi nismo u to vreme shvatali da je NATO lagao kada je rekao da nije namerno napadao civilne zrtve. Bice jos toga, verujte mi."

VERUJTE U TO

Oh, verujemo vam mi. Ima jos toga, puno jos toga - ukljucujuci tu i pricu o tome kako i zasto su mediji zeljno sirili slatkorecive prevare malog Dzimija Rubina i doktora za propagandu njegovog kadra. I to tek sada pocinje da se pomalja. Kada, oh kada ce americki mediji poceti da izvestavaju o ovome? Da li moramo da citamo britanske novine preko Interneta da bismo saznali istinu? Sto je najvaznije, kada ce novinari koji su "izvestavali" o laznom kosovskom "holokaustu" kao o cinjenici poceti da priznaju svoje greske - dopustimo im da su to bile greske a ne prevara. Najtli tacno primecuje da u ratu:

"U kome je revolucija u komunikacionoj tehnologiji - satelitski telefon, 'zvezda rata'; instant televizijske veze sa fronta do studija i izmedju dopisnika na terenu: elektronski prenos fotografija; i poslednji pridoslica na frontu, Internet - trebalo da su pruzili javnosti pregled situacije bez presedana, a umesto toga se to sve pretvorilo u katastrofu za novinarstvo."

IZUZETAK KOJI POTVRDJUJE PRAVILO

Osim sto je Internet jasno bio puno svetlsonih godina ispred Starih medija u otkrivanju i izvestavanju istine o nepostojecem "genocidu" na Kosovu. Antiwar.com je izvestavao istinu od prvog dana. Mi smo krivce videli iza kampanje lazi, zurnalisticke pomoci Ratnoj stranci, koja je saradjivala sa NATO-kratama - svesno ili ne - u najvecoj prevari jos od otkrica "Piltdaunskog coveka." U uvodnom paragrafu moje prve kolumne za Antiwar.com [26 March 1999], ja sam napisao:

"To je bio prizor koji je razveselio skoro svakog ko ga je video - kako americke medije juri niz ulicu ljutita gomila njihovih zrtava koje su klevetali. U Skopju, u Makedoniji, na hiljade Srba, ogorcenih neumoljivom medijskom paljbom anti-srpske propagande, okrenula se na novinske ekipe, unistila opremu i bukvalno gonila americke, britanske i nemacke reportere niz ulicu i iz grada. Isto takvo novinarsko ciscenje se dogodilo i u Prisitni, glavnom gradu ove jugoslovenske pokrajine, i u Beogradu, odakle su zapadni novinari isterani... Tonom zaprepascene ogorcenosti CNN reporteri su se zalili u programu da su oni izdvojeni. Ali oni zapadni novinari koji su sebe i svoju profesiju stavili u sluzbu Saveznickih snaga ne treba da budu isuvise iznenadjeni da ljudi koje su oni demonizovali nisu bas tako gostoljibivi."

DEKADENCIJA ILI NEZNANJE?

Ako nekom igrom slucaja istina o Kosovu izbije na povrsinu, kako ce americki narod reagovati na otrkrice da su ih lagali Klintonovi brojni medijski pomagaci? Da li ce oni, kao Srbi, isterati ove skitnice iz grada - ili ce se grejati u toploj sigurnosti svog narkotickog neznanja, indiferentni prema istini i imuni na pravicnu indignaciju, osim kada nju zatraze vladini propagandisti? Ovo je razlika izmedju kulturnog zdravlja i dekadencije, izmedju istinski americke politicke kulture u tradicionalnom smislu i one koja se otudjila od svojih korena i izdegenerisala van granica iskupljenja ili ozivljavanja. Zelim da verujem da Amerikanci - cak i oni Amerikanci koji su posmatrali dok je Vako goreo - nisu neosetljivi na zlocine svoje vlade. Zelim da verujem da oni ne reaguju na zlocine koje SAD vrsi protiv naroda Iraka - svakodnevne bombaske ekskurzije i 5.000 dece mesecno koje ubijaju ubilacke sankcije - zato sto ne znaju za to. Zbog toga postoji sajt Antiwar.com - i mora nastaviti da postoji.

A STATION BREAK

Mi smo americkom narodu rekli istinu prosle godine, kada su preostali mediji - uz par istaknutih izuzetaka, kao sto je Pol Votson iz lista Los Angeles Times - lagali kao psi, strasno transkribujuci svaku rec koja izadje iz usta NATO varalice Dzejmi Seja kao da je Sveto Pismo. Nadajmo se da cemo nastaviti da to radimo - uz vasu stalnu podrsku. Mi zavisimo od finansijskih doprinosa nasih citalaca i onih koji nas podrzavaju da vam donesemo prave vesti iz sveta pet dana nedeljno, uz cesta azuriranja i tokom vikenda. Nemojte cekati na sledeci rat da vas podseti da postoji samo jedno mesto na Internetu gde mozete da odete da nadjete istinu iza naslova - a to je upravo ovde.

***
Dzastin Raimondo je urednik i direktor sajta Antiwar.com.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.