www.antiwar.com

http://www.antiwar.com/orig/jokic2.html

26. septembar 2000.

Kostunicin "nacionalizam": Igre reci i americka spoljna politika

Pise: Aleksandar Jokic

Sta je lose u srpskom nacionalizmu? Niko vam to nece tacno reci, ali se uzima zdravo za gotovo da ima neceg veoma loseg u tome. To je takva uvreda za ljudsku pristojnost da je samo spominjanje dovoljno da se opravda i najdivljije bombardovanje jos od Drezdena, ili decenija ostrih ekonomskih sankcija od strane "medjunarodne zajednice." Jugoslovenskom predsedniku Milosevicu, kazu nam, se ne sme dozvoliti da ponovo zaigra na kartu "srpskih nacionalnih osecanja."

Sve do jucerasnjih izbora Vojislav Kostunica, opozicioni predsednicki kandidat, je stalno etiketiran u zapadnim medijima kao "umereni srpski nacionalista." Sta je to umereni srpski nacionalista? U najboljem slucaju bi ova fraza mogla znaciti da ovaj covek nije tako los kao Milosevic, tvrdokorni srpski nacionalista.

Stvari su se samo pogorsale, i to veoma brzo, samo jedan dan nakon sto Kostunicinog impresivnog soua u prvom krugu predsednickih izbora. (Zapravo mozda je on dobio i izrazitu pobedu nad Milosevicem). Samo jedan dan nakon izbora Kostunica je unapredjen u "jos jednog tvrdokornog srpskog nacionalistu" od strane uticajnog, toboze nezavisnog web sajta Stratfor.com u njihovoj nedeljnoj analizi pod naslovom "Sah-mat u Jugoslaviji?" Stavise, u ovom veoma kratkom tekstu Kostunica je nazvan srpskim tvrdolinijskim nacionalistom cak tri puta. Pa kako se neko iz umerenog pretvara u tvrdolinijskog srpskog nacionalistu tako brzo? Ova transformacija se desava kad neko pridje blize vlasti u Jugoslaviji. Po definicijii, prema tome, los momak mora uvek biti na vlasti u Jugoslaviji. To je lako. Sve sto covek treba da uradi je da prizove zlo "nacionalizma" i to je dovoljno da SAD dobije oprost za svoje prosle i buduce zlocine protiv naroda u Jugoslaviji.

Ali sta je sa zastrasujucom frazom "srpska nacionalna osecanja"? Tu covek mora biti ekstra obazriv. Jer njeno znacenje u kontekstu jugoslovenske tragedije implicira neku vrstu kolektivne kroivice srpskog naroda kolektivno. Izgleda da je svim drugim narodima na svetu dozvoljeno da imaju "nacionalna osecanja" osim njima.

Ja definisem "nacionalna osecanja" kao brigu za dobrobit sopstvene grupe na nacin koji daje prednost clanovima sopstvene grupe nad drugima. U slucaju naroda u Jugoslaviji ova osecanja su usmerena protiv dva izvora zla: trenuti rezim i medjunarodna zajednica (tj. SAD). U stvari, "nacionalisticka osecanja" nisu podrska nijednoj stranci, vec su pre protiv ova dva zla. Odnosno, nema takve stvari kao sto je nacionalisticko osecanje u korist vlade Jugoslavije. To je pre anti-stav, jer nesreca i beda naroda u Jugoslaviji sastoji se tacno u cinjenici da mora da bira izmedju dva zla, od kojih se jedno mora proceniti kao manje zlo.

Nacionalna osecanja u Srbiji diktiraju anti-rezimski i anti-medjunarodna zajednica stav. Ljudi znaju da su ovo njihova dva ugnjetaca, ali kada razmatraju ko je veci izvor nesrece, oni koji bacaju bombe (i jos prete da to ponovo urade) i drze ostre ekonomske sankcije beskrajno (daleko veci ubica na duge staze nego krstarece rakete) su jasni pobednici. Izabravsi njih za veci izvor zla, stvorena je iluzija podrske rezimu, kada je u stvari to u sustini negativni stav. Ovo se onda posmatra kao "nacionalisticka osecanja" koja mogu da opravdaju svaku kaznu koju medjunarodna zajednica smisli da odmeri Srbima i ostalim 26 nacionalnostima koje zive u Jugoslaviji.

Konacno, zasto je Kostunica nacionalista, u losem smislu te reci naravno? Pogledajte, na primer, obrazlozenje Stratfor.com. Ponudjena su dva razloga. Prvo, Kostunica je "osudio proslogodisnji rat i etiketirao NATO-vu vazdusnu kampanju kao niz 'zlocinackih dela.'" A drugo, on ne priznaje legitimitet ad hoc tribunala za ratne zlocine u Hagu. Ali ko u Srbiji, i zaista u svetu, osim elite NATO zemalja, ne priznaje da je NATO pocinio ratne zlocine i da je Haski tribunal politicka smicalica koja sluzi istoj onoj svrsi kojoj i sankcije i bombardovanje. Pretpostavljam da ovo cini sve one koji misle tako, bilo da su u Indiji, Rusiji, Kini ili su antiwar.com citaoci iz SAD ili drugde, sta drugo nego tvrdokornim srpskim nacionalistima?

Zabrana srpskog nacionalizma - ruzna igra koju SAD nikada ne igra unutar Srbije, vec samo u korist medjunarodne zajednice - mora da se zavrsi. Ideja da su cak i mali narodi ovlasceni na sopstveni nacionalni interes, umesto da ih primoravaju da ih izjednace sa interesima SAD, mora da se ponovo uvede u oblast formiranja spoljne politike.

Autor je izvrsni direktor Centra za filosofsko obrazovanje (CPE) i urednik-osnivac STOA-Medjunarodnog studentskog filosofskog zurnala. Moze se kontaktirati na adresu ajokic@sbcc.sbceo.k12.ca.us.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.