14. april 2000.

UMERENI KOSOVSKI LIDER RUGOVA KAZE DA JE MOGUC RAT NA KOSOVU

Umereni kosovski lider Ibrahim Rugova je u intervjuu za list Der Spiegel koji treba da izadje u ponedeljak upozorio da bi se ova jugoslovenska pokrajina mogla opet naci u ratu ako ne dobije nezavisnost.

Ovaj lider etnickih Albanaca je takodje podrzao kontroverznu ideju o "Velikoj Albaniji," govoreci o aveti da se nasilje moze razliti van ove otpadnicke pokrajine u susedne zemlje.

Upitan sta bi se dogodilo ako bi medjunarodna zajednica zadrzala svoj stav da Kosovo mora ostati deo Jugoslavije, Rugova je rekao: "Onda ce biti novog rata. Svi mi, narod Kosova, cemo na barikade."

Etnicki Albanci su vecinsko stanovnistvo Kosova.

On je rekao da "svi Albanci treba da zive u jednoj drzavi. U Makedoniiji ima 35 posto Albanaca, a u Crnoj Gori njihov broj raste. Mi smo podeljen narod."

Zapadni zvanicnici upozoravaju protiv onog sto bi moglo da postane Velika Albanija, kao pretnji za regionalnu stabilnost i rekli su da Kosovo mora ostati deo Jugoslavije, koja ukljucuje Srbiju i Crnu Goru.

Rugova je rekao da je Rezolucija UN 1244, koja daje Kosovu autonomiju, bila "kompromis da bi se zavrsio rat na Kosovu. Ali ona ne iskljucuje nezavisnost u buducnosti. Vrata su otvorena. Sve osim nezavisnosti je za nas nezamislivo."

Ovu pokrajinu kojom sada upravlja UN slamaju osvetnicki napadi na Srbe i druge manjinske grupe, od kada su mirovnjaci pod vodjstvom NATO zamenili jugoslovenske snage zbog masovne represije albanske vecine.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.