http://www.commondreams.org/headlines/032100-04.htm

objavila u utorak 21. marta 2000. agencija France-Presse

ORUZJE SA OSIROMASENIM URANIJUMOM U SREDISTU OLUJE ZASTITNIKA ZIVOTNE SREDINE

PARIZ - Vojska ceni municiju sa osiromasenim uranijumom, za koju je NATO priznao da je upotrebio 31.000 takvih metaka tokom Kosovskog konflikta, zbog svoje sposobnosti da sa velike razdaljine prodre u debeli oklop.

Ovu municiju je prvi put koristila americka vojska u Zalivskom ratu 1991., prekinuta iracka invazija Kuvajta. Od tada Bagdad tvrdi da na hiljade ljudi pati od naknadnih efekata ovih radioaktivnih projektila.

Iako je radioaktivan, osiromaseni uranijum se ceni uglavnom zbog svoje izuzetne gustine, koja omogucava da projektili koji sadrze ovaj metal budu jaci i tako efektniji protiv oklopnih vozila kao sto su tenkovi.

Avioni A-10 "razbijaci tenkova" americkog ratnog vazduhoplovstva naoruzani su sa GAU-8 `Osvetnik` (Avenger) topovima koji ispaljuju metke od 30mm, od kojih incendiary kategorija koja probija oklop sadrzoi osiromaseni uranijum.

Nekoliko NATO drzava takodje ima oruzje sa osiromasenim uranijumom, ukljucujuci tu britanske i francuske tenkove. Tenkovsko zrno od 120mm sadrzi oko 4 kg osiromasenog uranijuma.

Osiromaseni uranijum sagreva po udaru, stvarajuci radioaktivnu prasinu ciji efekat ostaje u sredistu bezbednosnih debata. Prasina od osiromasenog uranijuma, ili U238, ima poluzivot od 4,2 milijarde godina.

Upotreba osiromasenog uranijuma je strogo osudjena od strane zastitnika zivotne sredine, koji krive ovo oruzje za izazivanje smrti, deformiteta i steriliteta godinama nakon njegove upotrebe.

Pentagon kaze da 33 americka veterana koji su ranjeni u incidentima prijateljske pucnjave sa osiromasenim uranijumom tokom Zalivskog rata ne pokazuju nikakve znake bolesti ili toksicnosti, iako neki jos uvek imaju fragmente u svom telu.

U decembru je Vasington odbacio kao "potpuno neosnovane" iracke optuzbe da je visoka stopa pojave kancera kod iracke dece povezana sa upotrebom municije sa osiromasenim uranijumom od strane americkih i britanskih snaga.

UN program za zastitu zivotne sredine (UNEP) i Balkanska radna grupa su u utorak zajednicki rekli da informacija koju je NATO pruzio o svojoj upotrebi osiromasenog uranijuma nije dovoljno detaljna da se proceni uticaj na zivotnu sredinu i zdravlje ljudi.

"Ako znate koje su bile mete i koja su bila mesta necete pustiti svoju decu tamo da se igraju, da uzmu bilo sta sa zemlje, da uzmu prasinu sa zemlje, ili neke komadice metala, jer je tu problem toksicnosti," rekao je portparol Peka Havisto.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO), clan medjuagencijske grupe, izradjuje generalni izvestaj o efektima osiromasenog uranijuma po zdravlje, koji treba da bude na raspolaganju do sredine maja.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.