nik
Novi svetski poredak
pise Bob Djurdjevic

11.07.2000.

Novi svetski poredak i Srbi - Deo XL

NATO KRIJE GUBITKE

U tekstu pod naslovom "NATO krije sopstvene gubitke," ruska agencija za politicke vesti (APN) izvestila je 29. aprila da je NATO izgubio preko 400 vojnika i preko 60 aviona tokom svog 79-dnevnog rata protiv Srbije. Ove procene su navodno bazirane na ciframa ruske vlade, a na Zapadu su ih zataskavali mediji ljubimci Novog svetskog poretka.

Ovo su najvise cifre o NATO ljudskim zrtvama koje su se pojavile do sada u posleratnim post-mortemima. Mi im mozemo verovati ili ih tretirati kao propagandu. Ali samo bi ih budale potpuno zanemarile i odlucile da veruju u fikciju NATO-vih "lazi i porici" propagandista, ukljucujuci tu i Bil Klintona, koji je objavio naciji proslog juna da NATO nije pretrpeo nikakve gubitke u borbi.

Ovaj ruski clanak je napisao iskusni vojni dopisnik Vladislav Surjagin, koji je izvestavao i iz Cecenskog rata. Surjagin elaborira jedan raniji izvestaj ruskog Ministarstva odbrane koji je prvi put objavljen u listu `Pregled stranih vojski` a onda ga je objavio ITAR-TASS, jedna od dve zvanicne agencije ruske vlade.

Surjagin primecuje da su NATO i Pentagon lagali bez stida i da i dalje to rade. On primecuje da mogu proci godine dok americka vlada prizna sta je stvarno izgubila u svom ratu sa Srbijom. On kaze, na primer, da je NATO cak lagao i u pogledu broja obavljenih borbenih letova, a kamoli u pogledu sopstvenih zrtvi. Umesto 35.000 letova koje NATO tvrdi da je obavio, ova alijansa je u stvari obavila samo oko 25.000, kaze on.

Urednici APN su se odrekli odgovornosti, navodeci da je Sirjaginov tekst "licno vidjenje autora" o ovoj temi. Ali Sirjagin je samo jedan od izvesnog broja izvora koji su se pojavili od kraja NATO-vog bombardovanja, a koji ukazuju na to da NATO mozda krije znacajne gubitke koje je pretrpeo tokom 79-dnevnog bombardovanja Srbije.

Pseudonim "Venik" je mozda poznati termin za citaoce sajtova `Truth in Media` i `Beograd.com` tokom rata. Venik je bio prvi koji je sistematski analizirao i izvestio o NATO gubicima u aprilu 1999. A ovaj izvor stalno azurira tu informaciju od tada. Evo Venikovog poslednjeg doprinosa na temu o NATO gubicima:

"Prema clanku od 25. marta 2000., koji je objavila novinska agencija ITAR-TASS, ruski GRU (Glavni obavestajni direktorat) izvori izvestavaju da su tokom operacije "Saveznicke snage" NATO-ve vazdusne snage pretrpele gubitke mnogo vece nego sto je to NATO komanda zvanicno priznala. Prema informacijama GRU, NATO je izgubio tri F-117A `stealth` bombardera i najmanje 40 drugih borbenih aviona i preko 1.000 krstarecih raketa.

Do sada su NATO zvanicnici priznali da su izgubili tri borbena aviona (27.marta USAF F-117A , 1.maja USMC AV-8B Harrier i 2.maja F-16CG-40-CF), dva desantna helikoptera (AH-64 Apache 26.aprila i jos jedan Apache 5. maja), izmedju 30 i 32 bespilotne izvidjacke letelice - najmanje 16 americkih, 7 nemackih i 5 francuskih UAV. Interesantno je da je NATO priznao sve gubitke bespilotnih izvidjackih letelica koje su pominjali jugoslovenski vojni zvanicnici - 30 - i mozda cak jos i vise.

Zvanicni NATO izvestaji i izjave koje su dali razliciti NATO zvanicnici ukazuju na to da je oko 10 NATO aviona napravilo prinudna sletanja. Dva F-117A su pretrpela velika ostecenja (F-117A 86-0837 je ostecen 21.aprila tokom sletanja; a drugi F-117A je izgubio deo svog repa zbog obliznje eksplozije SA-3 SAM). Jedan RAF C-130K Hercules transportni avion se srusio 11.juna u Albaniji. Ovaj avion je isporucivao jednu britansku SAS jedinicu koja je pokusavala da pretekne ruske padobrance u bazi Slatina. Americki OH-58 borbeni izvidjacki helikopter srusio se 26.maja u Bosni...

U februaru je britanska stampa diskutovala o velikom nedostatku operativnih aviona koje je pretrpelo Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo. Ove vesti su se prvi put pojavile 23.januara 2000 - ‘Na stotine onesposobljenih mlaznjaka dovelo RAF u krizu’ - je clanak objavljen u listu `London Observer`. Narocito je clanak, baziran na sopstvenoj istrazi lista Observer, iscrtao sledece probleme kod RAFa: "Dva od tri u floti Ujedinjenog Kraljevstva koju cini 186 Tornado bombardera je prizemljeno; manje od 40% drugih borbenih aviona, kao sto su Harrier i Jaguar, je spremno da leti odmah;

Ministarstvo odbrane je potrosilo skoro 1 milijardu funti razvijajuci lasrerski navodjen sistem za bombardovanje koji ne radi kako treba;

Tu je i manjak od skoro 20% mladjih oficira pilota brzih mlaznjaka a RAF ima ozbiljan problem da zadrzi obucene pilote."

Prema pregledu agencije ITAR-TASS clanka objavljenog u casopisu `Pregled stranih vojski` ruskog Ministarstva odbrane, jugoslovenska avijacija je sprecila koriscenje americkog desantnog helikoptera AH-64 Apache tokom Kosovskog sukoba. U clanku "NATO gubici u ratu protiv Jugoslavije", `Pregled stranih vojski" pise ... najveca senzacija je bio broj vojnika koje je NATO izgubio. Ne samo da su NATO piloti poginuli u Jugoslaviji, vec su poginuli i vojnici za pretragu i spasavaje ciji je zadatak bio da pronadju oborene pilote. Jugoslovenska PVO je oborila ne manje od pet NATO helikoptera, koji (sami) su rezultirali u smrti oko 100 vojnika Alijanse."

Prema ovom listu, razlog sto Pentagon nije koristio helikoptere `Apace` na Kosovu "...nije imao nista sa tehnickim problemima helikoptera ili nedovoljnom obukom njihove letacke posade, kako su cesto izjavljivali NATO zvanicnici. Jedini razlog je bio napad kojeg su 26.aprila 1999. izvrsili jugoslovenski "Galeb" lovci na "Rinas" aerodrom koji se nalazi blizu albanskog glavnog grada Tirane, gde su Apaci bili bazirani. Tog dana su unistene dve grupe ovih lakih helikoptera, a preko 10 helikoptera je osteceno."

Slicnu operaciju je izvela jugoslovenska AF 18.aprila na aerodromu u Tuzli, u Bosni, koji je koriscen kao aerodrom za prinudno sletanje NATO aviona. Kao rezultat ovog napada nekih 15 NATO aviona je unisteno na zemlji.

`Pregled stranih vojski` pise: "Uprkos cinjenici da su americki avioni dominirali u NATO operacijama, oni nisu bili jedini avioni koje je oborila jugoslovenska PVO. Medju unistenim avionima je i pet nemackih "Tornada," nekoliko britanskih "Harijera'" dva francuska "Miraza," belgijski, holandski i kanadski avion. 7.juna je americko ratno vazduhoplovstvo izgubilo strateski bombarder B-52, dok je 20.maja oboren B-2A "Spirit"."

Posmatrajuci listu izvestaja ocevidaca koju su sacinili vazduhoplovni entuzijasti u Jugoslaviji, mozemo naci sledeci unos - (br. 381) 7. juni, izmedju 012 and 040, zona izmedju Slankamena i Indjije. Jedan veliki bombarder (najverovatnije B-52) je oboren. Avion je eksplodirao nakon direktnog pogotka rakete SAM. Posada je poginula."

Koliko god da se cini neverovatnim na prvi pogled zapadnoj publici naviknutoj da lapce sapunsku operu kojim je hrane propagandisti Novog svetskog poretka sa svojim "lazi i porici", gornje procene nisu daleko od istovremenih izvestaja grckih medija.

Na primer, 7.aprila 1999. je atinski dnevni list `Athinaiki` (Atinjanin) rekao u jednom clanku da je NATO vec izgubio 88 vojnika. A to je bilo samo posle dve nedelje rata! Ako je NATO izgubio 88 vojnika u vreme kada je intenzitet borbe bio na nizem nivou nego kasnije tokom rata, onda su njegove ljudske zrtve tokom 11-nedeljnog konflikta mogle biti preko 1.000, ako se nastavila ista stopa gubitaka.

Koja god da je stvarna cifra, ona je sigurno veca od nule, sto je cifra koju tvrde Klinton, NATO i Pentagon. Stabilna struja novih informacija koje se pojavljuju u ruskim medijima, koje se uglavnom baziraju na ruskim zvanicnim vojnim izvorima (koji su bili u poziciji da prate iz prve ruke bojna polja u vazduhu i na moru pre godinu dana - Rusija je imala dva broda u Jadranu tokom rata, koja su posmatrala rat putem elektronskog nadzora), sluze da diskredituju takve smesne tvrdnje NATO-a i Klintonove administracije.

U stvari, ne bi nas iznenadilo da se ruska vlada ovde angazovala u igri politicke ucene i balansiranja na ivici rata sa Klintonovom administracijom, pokusavajuci da dobije neku prednost u pregovorima oko drugih, vecih stavki, kao sto su Raketni odbrambeni stit (vidi moju kolumnu "Opasno nuklearno zveckanje sabljama"). Sve ovo, naravno, u nadi da steknu neku prednost pre Klintonove posete Moskvi 4. juna.

Posto i Moskva i Vasington znaju da kad bi Rusija objavila dokaze (snimke elektronskog pracenja, na primer) koji podrzavaju njene tvrdnje o NATO gubicima, ovo bi imalo razorni efekat na javnost NATO/Novog svetskog poretka. Jer, ceo svet bi onda znao da je sicusna jugoslovenska vojska ispljuskala arogantnog i svemocnog agresora, koristeci neko prilicno zastarelo oruzje, ali vise nego nadoknadjujuci to lukavstvom i hrabroscu njenih oficira i vojnika.

Jedino pitanje koje ostaje otvoreno, medjutim, je kako je Klintonova administracija uspela da spreci toliko puno ozaloscenih americkih i NATO familija da progovore o gubicima svojih voljenih? Ili, da predjemo na stvar, da li ih je podmitila (isplatila) ili zastrasila pretnjama ili necim jos gorim?

Nekoliko citaoca sajta Truth in Media je ponudilo svoja objasnjenja. Primili smo sledeca pismo od Fernanda cije je prezime poznato TiM):

"Ja sam Australijanac rodjen u Portugaliji, ali sam veci deo zivota proveo u Angoli (Afrika) u vreme kada je ta zemlja bila portugalska kolonija. Pa, vodio se rat izmedju Portugalaca i angolskih boraca za slobodu (70-ih godina). Kada je jedan portugalski vojnik poginuo u akciji, njegova porodica bi bila obavestena da je doziveo nesrecu! Obicno saobracajnu nesrecu ili nesto slicno... Nikad nisu poginuli u borbi:-). Tek na kraju ovog rata su mnoge porodice saznale da su njihovi voljeni u stvari poginuli u akciji.

Tako da pretpostavljam da se isto mozda desava i sa americkim vojnicima. Njihove porodice verovatno obavestavaju da su njihovi sinovi, braca ili muzevi doziveli nesrece. A ove porodice obicno se ne poznaju, pa tako ne mogu da uporede obavestenja. Nije tesko lagati 400 familija koje su rastrkane po zemlji od 260 miliona stanovnika. Vecina ovih porodica ne zna da postoje druge i tako lazi mogu da opstanu."

Dobili smo jos jedno pismo od jedne osobe iz americkih oruzanih snaga:

"Probajte ovo... Muz jedne moje drugarice je bio E6 u Delta Force. On je poginuo u Somaliji. Zvanicno on nikada nije bio tamo i poginuo je u nesreci. Jedan kapetan s kojim sam se druzio, bio je porucnik u Somaliji i on mi je ispricao da izvestan broj tela izlazi iz zemlje... mnogo vise od 18 (zvanicna cifra).

Moj intendant je bio bivsi clan Specijalnih jedinica i on mi je rekao da su izgubili skoro 50 ljudi iz Specijalnih jedinica u Panami. Zvanicna cifra poginulih je bila 15.

Jedan moj prijatelj iz koledza, koji je bio oficir u SEAL jedinicama, poginuo je u Centralnoj Americi, zvanicno u nesrecnom slucaju tokom obuke. Njegova porodica je iznajmila privatnog detektiva i saznala da je njegov helikopter oboren. Molim vas, ako mislite da nasa vlada ne kontrolise sta vi vidite i cujete, vi ste budale."

Ukratko, ono na sta je prethodno pismo ukazalo je da Amerikanci imaju nula toleranciju na gubitke u prekomorskim ekspedicijama nasih neokolonijalistickih vlada (da, i vlada Dzordz Busa, a ne samo Bila Klintona) To je dobro. A to je i lose.

To je dobro jer vecina pristojnih ljudi u nasoj zemlji ne zeli da vidi nase oruzane snage zrtvovane u nekoj dalekoj zemlji dok je okupira u korist Novog svetskog poretka, umesto u odbrani Amerike - sto je posao za koji su se zakleli da ce da rade.

To je lose, jer toliko puno nase brace Amerikanaca je postalo toliko lakoverno tokom decenija ispiranja mozgova i zaglupljivanja Amerike. Ako takvi Amerikanci ne vide nesto na TV, to se za njih nije ni dogodilo. I obrnuto, ako ih vide na svojim ekranima, uprkos scenarijima tipa "Wag the Dog", oni gutaju lazi vlade i prevare kao da su istina iz Jevandjelja.

Sto toliko olaksava nasim vasingtonskim liderima i medijima establismenta da prevare javnost. Kada su TV slike ljutitih Somalijaca koji vuku tela mrtvih americkih vojnika bljesnula u oktobru 1993. godine preko americkih TV ekrana, Klinton je zurno naredio nasim trupama da izadju iz te zemlje.

Ali da li je Klinton prestao da salje nase trupe u opasnost? Ne, gospodine. Dve Klintonove vlade su nastavile, i cak ubrzale, (Busovu) neo-kolonijalisticku spoljnu politiku u korist "trgovaca smrti" i drugih multinacionalnih korporacija koje profitiraju od "trajnih ratova radi trajne trgovine." Stvar je samo u tome da oni nikada nisu dozvolili da se na nasim TV ekranima prikazuju americke ljudske zrtve.

Ako nesto ne mozete videti, to se nije ni dogodilo. Tacno. Ako ste jedan od onih zaglupljenih morona Novog svetskog poretka - jer samo takvi moroni su poverovali Bilu Klintonu kada je objavio u svom "pobednickom govoru" 10. juna 1999. da NATO nije pretrpeo "nikakve zrtve u borbi" u svom ratu protiv Srbije.  

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.