Novi svetski poredak
pise Bob Djurdjevic

13. februar 2001.

Novi svetski poredak i Srbi 

Madam Preki sud mutira u Madam Maloumnu (igra reci: Allbright-Halfbright)

Del Ponte ide za jedan most predaleko u Beogradu

Medlin Olbrajt mozda nije vise na svom mocnom polozaju u Ministarstvu spoljnih poslova SAD, ali je reinkarancaija ovog bivseg potencijalnog vladara sveta vaskrsla u Evropi. Ona dolazi u formi jedne Karle del Ponte, glavnog tuzioca UN Tribunala za ratne zlocine. U stilu koji podseca na pompeznu aroganciju Madam Maloumne, dok je bila u poseti Jugoslaviji Del Ponte je insistirala 26. januara da se Slobodanu Milosevicu mora suditi u Hagu, i upozorila da ukoliko Beograd ne bude saradjivao sa ovim sudom to bi moglo dovesti do uvodjenja novih sankcija.

Jedan obican tuzilac prekog suda govori sefovima svetskih drzava, ukljucujuci tu i novog stanara Bele Kuce koji placa veci deo njene plate, sta moraju da rade. Mozda bi administracija Dzordza V. Busa trebalo da odgovori koristeci istu taktiku koju ponekad Kongres koristi protiv dzangrizavog predsednika - da prekine da finansira ovaj lazni sud u Hagu. A onda se udobno zavali i posmatra kako ego Madam Prekog suda-cum-Madam Maloumne vene i susi se kao opali list.

Ako imate nekih sumnji vezano za aroganciju i naduvanu velicinu Del Ponteove, pogledajte sledece odlomke iz izvestaja objavljenog u londonskom listu Independent, sa konferencije za stampu koju je Del Ponte odrzala u Beogradu 25. januara:

"Mi [Tribunal] smo prvi koji moraju da sude Milosevicu", rekla je glavni tuzilac. Ona je tvrdila da bi proslo isuvise vremena dok Srbija izvede g. Milosevica na sud, a onda ga preda Hagu. "Ne mogu da cekam godinama da se begunci prebace".

Del Ponte je rekla da je njen utisak da jugoslovenski predsednik, koji je pravnik po struci, "nije pravilno informisan" o Tribunalu. "Dijalog [sa g. Kostunicom] nije bio moguc. Pokusavala sam pola sata da mu objasnim o Tribunalu. Morala sam da sedim i da slusam njegove duge zalbe", rekla je ona.

"On [g. Kostunica] moze i mora da promeni misljenje", dodala je. "Puna saradnja sa mojom kancelarijom ne moze se izbeci ukoliko Jugoslavija zeli puno clanstvo u medjunarodnoj zajednici. Ako nema saradnje, mogu se uvesti nove sankcije".

Vidite sta mislim? Ovde imamo sluzbenika UN koji govori izabranom sefu drzave sta MORA da uradi!? Ili inace...

"Del Ponte je predvidela da ce doci do bolje saradnje sa Tribunalom kad nova srpska vlada, koja je juce inaugursiana, preuzme vlast. U razgovoru sa novim srpskim premijerom Zoranom Djindjicem spomenut je vremenski period od dva do tri meseca za zapocinjanje saradnje.

U svom prvom govoru juce je g. Djindjic rekao da ce jedan od prioriteta njegove vlade biti privodjenje svih onih koji su pocinili ratne zlocine pravdi, pre suocavanja sa poraznom ekonomskom situacijom u Srbiji".

Nije to nista iznenadjujuce... dokazani zapadni kvisling (Djindjic) udvara se novoj Madam Maloumnoj, kao sto je i staroj (vidi "Skakutanje sa neprijateljem", kolumnu ovog pisca iz 1999. godine). Sto postavlja moguci obracun izmedju Kostunice i Djindjica, nesto sto su mnogi analiticari sve vreme predvidjali.

U medjuvremenu, jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica je konacno pokazao malo zube pred posetu Del Ponteove krajem januara, jer je prvo odbio da se sastane sa glavnim tuziocem prekog suda UN u Hagu i uznemirio beogradske zapadne kvislinge koji su prigrabili uzde vlasti jasuci na repovima njegovog kaputa. Kostunica je 15. januara rekao da se nece sastati sa Del Ponteovom, jer Haski sud predstavlja "politicki instrument", prema pomocniku jugoslovenskog predsednika, Aleksandru Popovicu iz Srpske demokratske stranke.

Drugi Kostunicin pomocnik, Milorad Jovanovic, rekao je agenciji Associated Press da se jugoslovenski lider sastaje samo sa "zvanicnicima istog ranga", sto znaci sa drugim drzavnicima i zvanicnicima - sto je rang koji Del Ponte nema. Ocigledna implikacija toga sto Del Ponte "nije dovoljno vazna" da se sastane sa Kostunicom predstavljala je direktnu korpu Haskom sudu, kaze AP.

Ali je tvrdi stav jugoslovenskog predsednika vis-à-vis zapadnih agresora koji su bombardovali Srbiju 1999. godine bio kratkog veka. BBC vesti iz sveta su izvestile 18. januara da je Kostunica napravio preokret i pristao da se sastane sa Karlom del Ponte 23. januara. Kostunica je ponovio svoja obecanja da saradjuje sa Tribunalom, ali je upozorio da ce biti problema sa predajom Milosevica za sudjenje u Hagu.

Zaista, kad su se njih dvoje konacno sastali, ispostavilo se da je Del Ponte (ponte = most na italijanskom) isla za "jedan most predaleko" (referenca na cuvenu epizodu iz drugog svetskog rata u Holandiji). Kad je stigla u Beograd, nadajuci se da ce obezbediti saradnju nove jugoslovenske vlade u izvrsavanju hapsenja na bazi njenih tajnih optuznica, sto je zakonska novina koju je smislio Haski preki sud specijalno za progon.... uups, sudjenje osumnjicenim Srbima, del Ponte je udarila u zid od cigle.

Nakon oko sat vremena vruce diskusije sa Kostunicom, bivsi drzavni tuzilac Svajcarske je izjurila sa sastanka a da nije predala zapecacene optuznice, i odbila je da odgovori na pitanja novinara.

U medjuvremenu, Kostunicina kancelarija je izdala saopstenje o ovom sastanku, na kome je jugoslovenski predsednik stavio primedbe na osnovne procedure ovog Tribunala, ukljucujuci tu i njegov sistem pravljenja zapecacenih optuznica. On je rekao del Ponteovoj, kaze se u saopstenju, da vidi opasnost od "selektivne pravde" u radu Tribunala i da je optuzivanjem politickih i vojnih licnosti, i optuzivanjem uglavnom Srba, Tribunal u opasnosti da "baci kolektivnu krivicu na jedan narod", umesto da ustanovi pojedinacnu odgovornost, kao sto bi trebalo.

"Gdja del Ponte je odbacila ove primedbe," kaze se u saopstenju. Kostunica je takodje opisao zapecacene optuznice kao "sramotnu" praksu, ali je rekao da ako mu se neka preda, on ce je proslediti svojim ministarstvima i Parlamentu. Gdja del Ponte je sa sobom donela najmanje jedan nalog za hapsenje povezan sa zapecacenom optuznicom protiv nekoga za koga se zna da zivi u Jugoslaviji. On ce biti predat ako vlasti prihvate obavezu da ga zadrze u tajnosti, prema pisanju lista New York Times od 24. januara.

Del Ponte se nije nista bolje provela tokom svog drugog dana posete Srbiji. U poslednjem odbijanju glavnog tuzioca UN suda za ratne zlocine, Goran Svilanovic, jugoslovenski ministar spoljnih poslova, koji je do sada poslusno stajao na liniji Stejt Departmenta (vidi "Kako je Vasington kupio jugoslovensko predsednistvo"), jasno je stavio do znanja da ce se njegova vlada odupreti zahtevima Del Ponteove, jer srpski narod ne zeli da se njegovim bivsim vodjama sudi u Hagu, izvestio je list Wall Street Journal 25 januara.

"Zvanican stav nase vlade je da se sudjenja odrze u nasoj zemlji", rekao je Svilanovic Del Ponteovoj. On je dodao da vecina Srba nema poverenja u sud u Hagu, a vidi ga kao politicki motivisanog i anti-srpskog. Svilanovic je takodje rekao da bi sudjenje Milosevicu kod kuce posluzilo da se izgradi poverenje stanovnistva u lokalne sudove.

Kad se Del Ponte sastala sa Svilanovicem 24. januara, oko 200 demonstranata se okupilo ispred zgrade ministarstva spoljnih poslova u Beogradu i bacalo jaja na kolonu vozila u kojoj je bila UN tuzilac dok je ona odlazila iz zgrade.

U medjuvremenu, kad je Del Ponte stigla u Beograd, ovaj pisac je primio sledece pismo od Jele Jovanovic, generalnog sekretara Komiteta za nacionalnu solidarnost u Beogradu, koja je prilozila i strasnu molbu za pomoc cerke jednog zatvorenika koji je u zatvoru UN Tribunala u Hagu.

"Postovani gospodine / gospodjo, Udruzenje gradjana "Komitet za nacionalnu solidarnost" vam se obraca s molbom da urgirate kod svoje vlade, parlamenta, relevantnih institucija, organizacija i medija, za dozvolu da g. Radislav Krstic, general vojske Republike Srpske, bude prebacen na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu. Hitna ponovna amputacija njegove desne noge, iznad kolena, je potrebna, koja bi trebalo da bude pracena postoperativnim oporavkom.

S obzirom na prethodno iskustvo sa medicinskim sluzbama koje je pruzio Haski tribunal, a narocito s obzirom na smrt generala Djukica odmah nakon njegovog oslobadjanja iz zatocenistva u Hagu, iznenadnu smrt Dr. Kovacevica (kasnija istraga je otkrila da mu nije pruzena neophodna hitna medicinska pomoc), navodno samoubistvo g. Slavka Dokmanovica u njegovoj celiji, njegovo licno iskustvo (od pocetka boravka u haskom zatvoru lisen je odgovarajuce medicinske nege), general Krstic odbija da se podvrgne neophodnoj operaciji ako ce je obaviti medicinske sluzbe Haskog tribunala. Ovo moze dovesti do tragicnog ishoda.

Proslog meseca je clan naseg Komiteta posetio generala Krstica u zatvoru i bio je sokiran njegovim ukupnim fizickim stanjem, kao i ponasanjem medicinskog odeljenja zatvora. Plasimo se da, ako se ne preduzme hitna akcija, posledice za zdravlje i zivot g. Krstica mogu biti tragicne.

Danas smo primili potresnu molbu njegove jedine cerke, Tamare Krstic, i odlucili da vam se obratimo za pomoc.

Jela Jovanovic, generalni sekretar Komiteta za nacionalnu solidarnost

*****

Beograd, 22. 01. 2001.

Molim vas, pomozite mom tati

Moj tata, Radislav Krstic, general vojske Republike Srpske, je u zatvoru UN u Seveningenu vec 26 meseci. Sada je njegovo zdravtsvteno stanje veoma lose. On je invalid, jer mu je noga ispod kolena amputirana, a patrljak naknadno ranjen tokom hapsenja. Usled neadekvatne i neefikasne medicinske nege u zatvoru, doslo je do infekcije kosti, sa velikim rizikom od pojave gangrene, i preporucena je amputicaija iznad kolena.

Moj tata se opravdano plasi ove operacije, kao i postooperativnog tretmana, koji bi se obavili u okruzenju u kome je sada. Molim sve dobre ljude, sirom planete, da pomognu mom tati by raising their voice.

Molim Ujedinjene nacije, Medjunarodni Crveni krst, elsinski komitet za ljudska prava... Molim vas, pomozite da moj tata ne umre u Seveningenu. Obracam se sudijama Haskog tribunala i tuziocima u procesu mom tati. :

- nemojte reci da on 'odbija da koristi protezu' - ne, on ne moze d aje nosi, boli ga - nemojte reci da on 'nece da uzima vase lekove'- ne, vi ste mu dali prekomernu dozu pa se onesvestio - nemojte reci da pere rane vodom - ne, nema takve stvari na svetu

I jos mnogo toga.

Zbog toga vas molim da dopustite da moj tata pokusa da nadje lek sevbi u sopstvenoj zemlji. Kao garancija, ja nudim da ostanem u njegovoj celiji dok se on ne vrati u Seveningen da dokaze svoju nevinost. Njegova jedina cerka"

Tamara Krstic, Belgrade 

*****

Ovaj pisac je predlozio i gdji Jovanovic i gdjici Krstic da se obrate jugoslovenskom predsedniku, Vojislavu Kostunici, da intervenise u njihovo ime kod glavnog tuzioca Haskog prekog suda sa kojom je trebalo da se sastane. Barem bi tako neko dobro mozda izaslo iz njegovog preokreta, rekao sam.

Ne zna se da li su Kostunica i Del Ponte razgovarali o tretmanu Srba zatvorenih u Hagu, kao sto je gen. Krstic.

Citaoci beograd.com koji zele da pisu ovim zrtvama sistema `pravde` Novog svetskog poretka, i pruze im neke reci ohrabrenja, mogu to da urade na sledece adrese u Holandiji:

UN Detention Unit, P.O. Box 87810, 2508 DE The Hague, Netherlands

Evo imena zatvorenika koje trenutno drze tamo:

Radoslav Brdjanin, Damir Dose, Stanislav Galic, Goran Jelisic, Dragan Kolundzija, Milojica Kos, Radomir Kovac, Momcilo Krajisnik, Milorad Krnojelac, Radislav Krstic, Dragoljub Kunarac, Miroslav Kvocka, Dragan Nikolic, Biljana Plavsic, Dragoljub Prcac, Mladen Radic, Dusan Sikirica, Milan Simic, Momir Talic, Stevan Todorovic, Mitar Vasiljevic, Zoran Vuckovic, Zoran Zigic.

Mogu se poslati i paketi, ukljucujuci tu i knjige, ikone, itd. Kvarljiva roba, kao sto je hrana, izgleda da nije dozvoljena.

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.