http://www.guardianunlimited.co.uk/international/story/0,3604,375348,00.html

subota, 30. septembar 2000.

Serijski lopovi imaju bogat ulov na Kosovu

Nicholas Wood iz Pristine

Policija Ujedinjenih Nacija na Kosovu istrazuje bujicu kradja iz medjunarodnih organizacija u ovoj pokrajini. U poslednjoj je ukradeno 1,4 miliona DEM iz svajcarske vladine agencije koja pomaze finansiranje projekata rekonstrukcije.

Policija kaze da su provalnici koristili uzad da se popenju na cetvorospratnu zgradu u kojoj je smestena ova svajcarska Agencija za razvoj i saradnju u Pristini. Posto nisu mogli da otvore sef na licu mesta, oni su ga izbacili kroz prozor i poneli sa sobom.

Suzan Manuel, portparol misije UN na Kosovu (UNMIK) je rekla: "Imali smo nekoliko pljacki u kojima su nestali citavi sefovi."

Smatra se da je ova svajcarska agencija 26-ta takva organizacija koja je opljackana ove godine. Mnoga medjunarodna tela drze veliku kolicinu gotovine u svojim prostorijama, zbog malog broja banki u ovom regionu.

Pokusaji da se zastite zgrade strazom imale su malo efekta. Proslog meseca su u Medjunarodni komitet za spasavanje upali naoruzani maskirani ljudi koji su vezali strazare i pobegli sa neobjavljenom sumom novca.

Najblize do cega je policija dosla u otkrivanju bilo kakvih osumnjicenih je bilo pronalazenje nekoliko maski, voki-tokija i oruzja u juznom delu Pristine. Nisu mogli da pronadju nijednog svedoka da kaze ko tu zivi.

Jedan visoki policijski zvanicnik je primetio da su strane organizacije te koje se stalno pljackaju. "Drustvo generalno prihvata ovu vrstu aktivnosti sve dok meta nisu Albanci. Na to se ne gleda lose ako su meta medjunarodne organizacije ," kaze on.

Lans Dzonson, Amerikanac koji je osnovao kompaniju za pruzanje bezbednosnih usluga na Kosovu kaze: "Postoje tri stvari koje su mete: sefovi, vozila i generatori, narocito s obzirom na to sto dolazi zima."

S obzirom na to da su policijski istrazitelji vec zauzeti velikim brojem neresenih ubistava i nasilnih zlocina, on sumnja da ce UN moci uskoro da se pozabavi ovim problemom.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.