http://www.guardian.co.uk/elsewhere/journalist/story/0,7792,800334,00.html

27.09.2002.

Opste licemerje

Hrvatska igra opasnu igru prkoseci tribunalu za ratne zlocine Ujedinjenih nacija, pise Ian Traynor

Ian Traynor iz Zagreba

Pre pet godina, nakon sto je dobila svoj rat protv velikosrpskih nacionalista, Hrvatska je dosla blizu toga da se prikljuci Srbiji kao parija. Autoritarni rezim predsednika Franje Tudjmana odbio je da saradjuje sa Tribunalom za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju u Hagu i rizikovao ekonomske sankcije UN.

Tudjman je imao razloga da sprecava saradnju sa ovim tribunalom. Da je poziveo, mozda bi zavrsio na optuzenickoj klupi zajedno sa svojim partnerom‑u‑zlocinu, Slobodanom Milosevicem iz Srbije.

Sada, pod veoma drugacijim rezimom ‑ demokratskom, pro‑zapadnom centro‑levicarskom vladom Ivice Racana ‑ Hrvatska ponovo rizikuje medjunarodnu izolaciju i kaznu zbog svojih pokusaja da odlozi ili izbegne ekstradiciju Hrvata najviseg polozaja koji je optuzen od strane Haga.

General Janko Bobetko, penzionisani bivsi sef generalstaba, upravo je optuzen za zlocine protiv covecnosti sto nije sprecio ili kaznio one odgovorne za ubistvo najmanje 100 srpskih civila i ranjenih boraca u septembru 1993.

Racanova vlada visoko ceni svoju liberalnost, promenila je ustav da bi olaksala saradnju sa tribunalom a aktivna je i u ekstradiciji osumnjicenih Hagu i u sudjenju optuzenim ratnim zlocincima kod kuce.

Ali optuzba protiv tako visoke politicke i vojne licnosti kakav je general Bobetko, i reakcija na to ovde naglasavaju da po pitanju ratnih zlocina sirom bivse Jugoslavije i u Hrvatskoj ne postoji apsolutna odlucnost da se radi kako tribunal trazi.

Hrvatski parlament se danas sastao na specijalnoj sednici da razmatra ovu iznenadnu krizu, dok mu usi odzvanjanju od ostrog govora predsednika Stipe Mesica koji je hrabro rekao citavoj zemlji da Hrvatska nema izbora do da stavi 83‑godisnjeg penzionisanog oficira u avion za Holandiju.

General deluje kao dobrocudna figura dedice koji setka po svojoj lepoj vili u severnom delu Zagreba u svojim poodmaklim godinama. On je takodje i hrvatski narodni heroj. Javno mnjenje je cvrsto iza njega. Mocna Rimokatolicka crkva urgira za nacionalnu solidarnost protiv zapada. Nacionalisticka opozicija zahteva kraj saradnji sa Hagom, cija optuzba, kako tvrdi, je napad na Hrvatsku uopste i blacenje citavog "patriotskog rata", kako ovde nazivaju sukob sa Srbima 1991‑95.

Neo‑fasisticka ekstremna desnica cak hvali forso socijal-demokrate Racana u prkosenju Hagu. Ali u svom a la carte pristupu saradnji sa Hagom, odlucjuci o tome koji ce slucajevi biti korisni a koje da odlaze, hrvatska vlada gazi po tankom ledu.

Toni Bler je osvanuo na prvim stranicama hrvatskih listova u petak, kad je ministar spoljnih poslova Denis MekSejn zahtevao da vlada odmah uhapsi i isporuci generala Bobetka.

Usred ove guzve koja je dala nacionalistickoj desnici cilj za demonstracije, jedan jedini zvanicni glas je hrabro upozorio na jamu koju Hrvatska sebi kopa i objasnio ovu tvrdnju moralnim obzirima.

Predsednik Mesic, Tudjmanov naslednik koji je uklonio legat ovog starog fanatika, pojavio se na televiziji u sredu uvece i obratio naciji.

"Svet ima pravo da ocekuje od nas da odrzimo svoju rec", rekao je. "Ovde se radi o punoj saradnji, u svakom slucaju i u svako doba. To je nesto na sta smo se obavezali".

Mesiceva ostra kritika vlade, opozicije, vojske, crkve – citave hrvatske elite, kao i bilans javnog mnjenja – bili su proracunat rizik koji izgleda da je delovao izazivajuci korozivni uticaj na pro‑Bobetko lobi.

On je naglasio da je optuzen pojedinac, a ne nacija. To je obrazovni zadatak, pokusaj da se ubedi narod, protiv povike nacionalisticke propagande, po pitanju toga zasto i zbog cega optuznica Haga.

"Nista od toga nema legitimitet dovodjenja u pitanje patriotskog rata, niti je postojanje hrvatske drzave ugrozeno.

"Komandna odgovornost znaci odgovornost osobe koja je naredila zlocine ili je znala za njih a nije nista uradila da ih spreci ili koja je bila obavestena o njima a nije kaznila pocinioce".

General Bobetko, veteran jugoslovenske partizanske borbe protiv nacista i hrvatskih fasista u drugom svetskom ratu, bio je komandant hrvatske vojske u vreme navedenih zlocina u septembru 1993.

Hrvatske snage su izvele uspesan munjeviti napad na Medak dzep, jugozapadno od Zagreba, stratesko podrucje koje su drzali srpski pobunjenici dve godine. Ova vojna operacija je trajala samo par sati, bila je to laka pobeda.

Ali optuzba navodi da, dok su se povlacili nakon sprovodjenja srpskih boraca, hrvatske snage su surovo ubile veliki broj srpskih civila, od kojih su mnogi bili stari seljaci, i ranjeni srpski boric, kao i da su namerno dizali u vazduh srpske kuce. Najmanje 100 Srba je umrlo.

General Bobetko nije ucestvovao. Ali on nije uradio nista da zaustavi ubice, niti ista posle toga da ih kazni.

General, za koga kazu da mu je zdravlje lose, obecava da nece otici u Hag, implicitno upozoravajuci da ce se radije ubiti.

Mesicev argument je da je obaveza Hrvatske da saradjuje sa Hagom nedeljiva. Racanov stav, mnogo delikatniji jer bi pogresan potez mogao ugroziti njegovu vladu, je da pokusa da dobije i jare i pare.

Hrvatska zeli saradnju sa Hagom i integraciju sa Zapadom, ali on zadrzava pravo da kritikuje i da dovodi u pitanje ovu optuzbu na pravnimosnovama, rekao je Racan na specijalnoj sednici parlamenta.

Cini se da premijer igra igru cekanja, nadajuci se da ce javno mnjenje postati vise podeljeno i manje se uzbudjivati pre nego sto tiho stavi starog generala u avion za Holandiju.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.