17. avgust  2000.

http://www.independent.co.uk/news/World/Europe/2000-08/kosovo170800.shtml

UN 'je izneverio nacionalne manjine na Kosovu'

Pise: CHRISTIAN JENNINGS iz Pristine

Nesposobnost Ujedinjenih nacija i NATO-a na Kosovu da osigura bezbednost za nacionalne manjine juce je kritikovala humanitarna organizacija ciji je jedan od osnivaca Dr Bernar Kusner, sef civilne uprave UN u ovoj pokrajini.

Dzems Orbinski, predsednik medjunarodnog ogranka `Lekara bez granica` (Médecins sans Frontières -MSF), vodece medjunarodne organizacije za pruzanje medicinske pomoci u vanrednim situacijama, kritikovao je kao "neefektne" napore NATO mirovnjaka i UN civilne policije da obezbedi zastitu i bezbednost za etnicke manjine koje zive u enklavama na Kosovu.

"Akcija medjunarodne zajednice na Kosovu je neefektna," rekao je Dr Orbinski. "Nema pravog okruzenja bezbednosti, postoji klima imuniteta. Nema sistematskog i efikasnog odgovora na nasilje"

Sa svakodnevnim incidentima nasilja, maltretiranja, paljevina i zastrasivanja, protiv kosovske uglavnom srpske manjine, organizacija Lekari bez granica kaze da nema aktivnog odgovora 43.000 vojnika kosovske misije UN i NATO, ili K-FORa, da stvori klimu gde ce se ljudi osecati sigurnima.

"Sa medicinskog stanovista, ne bismo mogli i dalje pruzati medicinsku negu ljudima koji se najvise zale na duboki i opravdani strah," rekao je on.

Kritika Dr Orbinskog upucena na adresu UN i NATO misije dosla je kao pojacanje odluke koju je prosle nedelje doneo belgijski ogranak Lekara bez granica, da suspenduje rad u srpskim enklavama na severu Kosova.

Ostra kritika organizacije Lekari bez granica, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1999. godine, verovatno ce isprovocirati Bernara Kusnera, koji je u nedelju objavio da je njegov mandat sefa civilne uprave produzen do jula 2001.

"Organizacija Lekari bez granica i Bernar Kusner su se razisli oko razlika u pristupu humanitarnoj akciji," rekao je Dr Orbinski. "On ide politickom stazom, a mi humanitarnom."

Dr Kusner je izasao iz Crvenog Krsta u Bijafri pocetkom sedamdesetih godina i osnovao Lekare bez granica.

Portparol UN, Suzan Manuel, je rekla: "Nadmocne NATO trupe na Kosovu su rasporedjene radi zastite nacionalnih manjina. Nama su potrebne grupe kao Lekari bez granica da pomognu ljudima u enklavama. "

Vise od 200.000 Srba je pobeglo zbog albanske odmazde na Kosovu, od kada su NATO i UN usli u ovu pokrajinu u junu prosle godine da zaustave srpsko ugnjetavanje kosovskih Albanaca.

* Srpska policija je u utorak zarobila sedam belgijskih mirovnjaka na kosovskoj granici i drzala ih 15 sati, saopstila je belgijska vojska juce.

Dva srpska policajca su zaustavila belgijsku patrolu koja je pratila vozilo UN, rekavsi da je ova skrenula sa sigurnosne granice izmedju Kosova i teritorije pod kontrolom Srba, rekao je je portparol belgijske vojske, major Zak De Konink.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.