http://www.independent.co.uk/news/World/Europe/2000-10/strikers061000.shtml

6. oktobar 2000.

Pobuna rudara: Neustrasivi rudari koji su konacno preokrenuli stvar

Steve Crawshaw iz Kolubare

"Juce je bila gradjanska pobeda. To ne samo da je vazno - to je do sada necuveno", rekao je Dragan Pantic, rudar najveceg srpskog rudnika, a tesko da bi ga neko mogao optuziti da preteruje.

Kolubarska bitka 1914. godine - nazvana prema reci koja tece kroz ovaj region - bila je cuvena srpska pobeda, kada je mnogo jaca austrijska vojska porazena u naizgled nemogucim okolnostima. Izgleda da ce Kolubarska bitka 2000. godine, izmedju mocne policije g. Milosevica i gomile naroda koji je dosao da podrzi rudare u strajku, biti isto tako istorijska; razlika je u tome da je ona resena bez ijednog ispaljenog metka.

Sta god da se dogodi u narednim danima, izvanrednost Kolubare ce ostati. Nije bilo preterivanje kada je jedan rudar, Radisa Stojanovic, izjavio, misleci na strajkove u Poljskoj koji su pomogli da se zavrsi sa komunizmom u Istocnoj Evropi. "Ovo je drugi Gdanjsk."

Policija je pogledala u ambis nasilja i povukla se. Policija na ulaznoj kapiji, uz osmehe izvinjenja, zali da ne moze da da dozvolu stranom novinaru da udje u rudnik; ali je jedan rudar u strajku veselo proveo novinara lista The Independent u rudnik alternativnim putem, gde mu je odmahnuo prijateljski nastrojen strazar.

Unutar rudnika Slavica Ivanovic, koja radi ovde vec 20 godina, je kategoricna kada su je zapitali da li misli da je kraj blizu: "Naravno da je gotov. To nije pitanje toga sta mi mislimo: on je prosto gotov." Ona kaze da se oseca kao da vec zivi u drugacijoj zemlji. "Mi se samo smejemo. Sada drugacije disemo."

Jedan od nejnih kolega objasnio je zasto sve se cini tako drugacijim u Kolubari: "Tu je osecaj solidarnosti - a to je po prvi put."

Policija je krenula da zauzme rudnik u sredu, nakon sto su ga zauzeli na hiljade strajkaca prosle nedelje, zahtevajuci da se prizna izborna pobeda Vojislava Kostunice. Ali kada se na hiljade ljudi pojavilo u znak solidarnosti sa rudarima, policija se povukla od dalje konfrontacije; gomila se probila kroz policijske redove. Srbi su pokazali svoj nedostatak straha; policija je pokazala svoj ndostatak odlucnosti da sprovede volju rezima.

Ovaj rudnik je jos uvek delimicno okupiran od strane policije, koja besciljno setka unaokolo: oni ne ocekuju da ih iko napadne, niti znaju kako se vodi rudnik. Ispred glavnog ulaza stoji pet autobusa punih policajaca.

Kad sam dosao ovde zamolili su me da sklonim svoj notes iz straha od policajaca u civilu. Medjutim, u roku od nekoliko minuta je postalo jasno da agente g. Milosevica vise ne smatraju za ozbiljnu pretnju - osim mozda za njih same.

Okruzen sam onima koji zele da kazu sta misle. Kad sam zapitao za imena onih s kojima razgovaram, jedan rudar je veselo odgovorio: "Zasto da ne? Mi sada zivimo u slobodnoj Evropi!"

Stevan Vracevic, 31-godisnji rudar tvrdi: "On nema vise karata u rukavu. Sve ih je iskoristito. Njegova jedina sansa sada su vojska i policija - a vecina njih je glasala za Kostunicu."

G.Kostunica, izabrani predsednik, je docekan kao heroj kada se obratio rudarima u sredu uvece. Jedan covek je zadivljeno rekao: "On hoda kao normalna osoba." Upitajte da li bi se g. Milosevic usudio da poseti rudnik i zacucete prezriv smeh cele grupe. Jedan covek je rekao: "On bi prvo poslao vojsku i tenkove - tek bi onda dosao."

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.