Razglednica
Pise Bozidar Medic

06.01.2000

Najduzi mesec u godini

Prodje i to cudo. Cekali smo ga s nestrpljenjem, pripremali se za njega danima i danima. Do najsitnijih detalja birali garderobu za najvaznije vece u godini. A prolete za tren. Carolija nestade. Pricalo se o njoj jos dan, dva i.... to je sve. Kroz nekoliko nedelja cemo se prisecati sta smo ono bese obukli i ko je kako izgledao i da li je boja luckaste novogodisnje kape koju su Vas naterali da stavite bila plava ili crvena. Ali, sad to vise nije ni tako vazno. A tada je bilo.

Ipak, nekome ce ovaj docek Nove 2000-te ostati u trajnom secanju. Jer se rodilo dete ili unuce, koje ce Vas svake Nove godine podsecati na to kako ste s nestrpljenjem, grickajuci usne i gutajuci cigaretu za cigaretom, cekali u holu porodilista da Vam saopste da ste postali ponosni otac, odnosno da Vam je Vasa jedinica podarila unuce!

Ostace u secanju jer ste te veceri upoznali zenu (muskarca) svog zivota, sto ce se kasnije ispostaviti kao jako dobro ili cete, ne daj Boze, celoga zivota njoj ili njemu prebacivati kako Vas je sampanjac opio i kako je ona (on) to iskoristila (o) i na brzinu Vas "vezala za ceo zivot", kao da niste mogli da se otmete toj novogodisnjoj caroliji.

Secacete se doceka ove dugo ocekivane 2000-te mozda zbog toga sto ste njen dolazak proslavili na nekom egzoticnom mestu na koje nikada vise necete moci da odete. To putovanje ste dugo prizeljkivali i planirali i najzad i ostvarili.

I sada nas ceka dug put i puno cekanja do naredne Nove godine. A do tada jos puno novih mastanja o mestima na kojima bismo mogli da je docekamo, o ljudima sa kojima bismo bili u toj noci, ponovo duge i iscrpne pripreme, obilazenje prodavnica, odabiranje poklona, garderobe....

Greska!

Srbi ne bi bili Srbi, kad ne bi imali nesto sto drugi nemaju. Jer, zasto bismo cekali citavih godinu dana kad razloga za slavlje ima puno! Srpski narod, i citav pravoslavni svet, pretvorio je mesec januar u "mesec slavlja". Pripreme za "mesec slavlja" pocele su sa prvim jesenjim slavama, a onda se sve zahuktavalo i zahuktavalo, da bi dostiglo vrhunac u ovom najduzem mesecu u godini!

A evo i zbog cega je najduzi. 

Prvo, zbog toga sto je januar mesec u godini koji je "najbogatiji" slavljima. A njima nikad kraja. Od Nove godine, preko pravoslavnog Bozica, Srpske Nove godine, do slava - Svetog Stevana, Svetog Jovana, Svetog Save. A kad imate i "dobro rasporedjene" prijatelje i rodjake, cije se slave nadovezuju jedna na drugu, uzitak je potpun. 

Drugo, zbog toga sto smo odlucili da cim prodje Nova godina i novogodisnje slavlje, pocnemo sa dijetom koju dugo najavljujemo i sebi i drugima. Ali, taj famozni "ponedeljak" na koga cekamo ce i ovoga puta biti odlozen do daljnjeg. I tako, tovarimo nove kilograme, povecavamo one koje cemo morati da skidamo kad prodje taj januar i unapred oprastamo sebi, jer ne mozete valjda ocekivati od nekoga da u januaru posti!

Trece, svesni smo cinjenice koja se ponavlja iz godine u godinu, da je januar mesec kome nikako da dodje kraj, jer isplate licnih dohodaka i penzija kasne li kasne. Drzavne kase su prazne, sve je podeljeno pred Novu godinu, da bi narod bio srecan i zadovoljan, a nije se mislilo na trenutak kada se svetla pozornice ugase. Sve svoje ustedjevine i poslednje zalihe smo istrosili jos davno, davno, jos pre "one Nove godine", za koju smo vec i zaboravili kad je docekana. Pokloni su odavno raspakovani i gurnuti negde duboko u zaborav. Sarme, prasece pecenje, tursije, torte, baklave i ostale djakonije, odavno su nam izasle na nos. Vise nam ni do jela nije. Samo mislimo na to kada ce doci taj februar i kada ce prestati nase muke.

Ali, svaka godina je ista i svakoga januara prolazimo kroz iste ili slicne trenutke radosti i ocaja. Radosti, jer je puno povoda za okupljanja, druzenja, puno prilika za nova upoznavanja. Ocaja, jer januaru nikad kraja!

Pa, nastavimo onda s onim sto nam je sudjeno. Znamo i sami da cemo i ove, kao i puno prethodnih godina "preziveti" i taj januar, koliki god da je. Provedimo se kako najbolje umemo i mislimo samo na lepe stvari koje nas cekaju. Srecan Vam Bozic, Srpska Nova godina, a onda i sve slave redom! Uzivajte!

Ali, uvek postoji ono ali. Na kraju, morate priznati da je taj famozni januar, zaista duzi od ostalih meseci. Svima, osim - djacima, kojima januarski raspust proleti dok obidju par diskoteka!

 

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.