Razglednica
Pise Bozidar Medic

03.08.2000.

K'O PECURKE POSLE KISE

Nedavno sam pisao o problemu parkiranja u Beogradu. Taj problem, odnosno parkiranje pod parolom "snadji se kako umes i znas", prouzrokovao je niz drugih problema. Osim nemogucnosti koriscenja trotoara za ono za sta su namenjeni, pojavio se problem nemogucnosti koriscenja trotoara kao autobuskih, trolejbuskih i tramvajskih stajalista! Morate priznati, da to nije obicna sitnica preko koje valja preci.

Stanice u samom centru grada imaju tu srecu da su na neki nacin "zastitile" svoj prostor postavljenim "pecurkama" ili klupama. Gradske vlasti uspele su da promene stare zardjale pecurke i postave nove natkrivene klupe a uz njih i lepe reklamne panoe, pa sve to zaista izgleda lepo i prija oku. Osim estetske strane, nove stanice zadovoljavaju i funkcionalne zahteve. Naravno da je cekanje autobusa ili trolejbusa lakse i jednostavnije ako mozete da sednete na klupu. A ako pada i kisa, onda je nadstresnica koja je postavljena uvek dobrodosla. Uz neku lepu i neobicnu reklamu i cekanje prodje brze!

A na onim ostalim stanicama, koje nisu bile te srece da nekako "sacuvaju" svoj prostor i koje obelezava samo znak, pesaci su prinudjeni da stoje na kolovozu i tako dovedu sebe u situaciju da strepe da li ce ih neki automobil udariti. U trenutku kada autobus, koji se obicno dugo ceka, bude na vidiku, svi se guraju da zauzmu sto bolje "poziciju za proboj", ne bi li usli u njega kada konacno pristigne na stanicu. A tada se rizik od toga da nekoga udari automobil povecava, jer se guzva pravi upravo na kolovozu, sto ne bi bio slucaj da parkirani automobili nisu prognali pesake sa trotoara.

Putujuci po svetu, uvek me je iznenadjivalo to kako gradjani raznih svetskih metropola strpljivo stoje i cekaju prevoz. A onda, jedan po jedan, bez guranja, vike i psovanja, ulaze u autobus, trolejbus, tramvaj. Najvise sam se iznenadio kada sam, osim divno uredjenih stanica za autobuse, u Singapuru video takve slicne ali za - taksi prevoz! Klupe, ljudi koji sede i strpljivo cekaju da dodje njihov taksi, bez trke, vike, mlataranja rukama, otimanja tudjeg taksija... Smejao sam se kada neko kaze da je nama potreban "red, rad i disciplina"! Ali, cini mi se da zaista jeste.

U mom Beogradu, pesake sa trotoara istiskuju ne samo automobili, nego i razni kiosci, kojih je iz dana u dan sve vise. Mislim da je tesko pronaci dva ista ili barem slicna. Ima ih raznih velicina, oblika, boja. Nikakvog reda nema. Novopeceni vlasnici prosto se nadmecu u tome ko ce pronaci novi "model", kao i ko ce naci neverovatnije i nezgodnije mesto za postavljanje svoje "STR" (samostalne trgovinske radnje). Ima ih svuda - u blizini prometnih raskrsnica, na malopre pomenutim autobuskim stajalistima, pa cak i na zelenim povrsinama. Prosto ne mogu da verujem gde ih sve necu videti. Mislim da u Beogradu svakoga dana nikne barem jedan novi kiosk i pitam se kada ce tome doci kraj. Stalno se tesim da nema vise raspolozivog prostora, ali ubrzo budem demantovan. Na kraju, kada zaista ne bude ni jednog jedinog raspolozivog mesta, pocece da ih postavljaju po drvecu! Vreme ce pokazati da ne preterujem.

Na zalost, urbanisti su nemocni. Vise niko za savet o izgledu i postavljanju buducih cevabdzinica, prodavnica mesovite robe, parfimerija, free shopova, cvecara, kafica ne pita one koji su nadlezni, one koji vole Beograd i zele da bude sto lepsi i uredjeniji. Niko ne pita one kojima je posao da ulepsaju nas zivotni prostor. Najvaznije je da se pronadje "prava osoba", koja ce primiti podebeli koverat i izdati dozvolu za postavljanje STR. Zavladao je pravi haos. Ne kazem, ponekad kod neke nadlezne osobe proradi savest, pa uz pomoc inspekcijske sluzbe bude srusen neki bespravno sagradjeni objekat. Ipak, pitam se da li je to ucinjeno zbog lepseg izgleda Beograda ili zbog toga sto vlasnik srusenog objekta nije koverat odneo na "pravu adresu"?! Ne znam. Nadam se da je u pitanju ipak ono prvo!

 

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.