Razglednica
Pise Bozidar Medic

31.08.2000.

BOLJA ILI GORA SRBIJA?!

Kao sto je i uobicajeno, vreme koje neposredno prethodi izborima, bili oni lokalni, republicki ili savezni svejedno, obelezeno je raznoraznim reklamnim kampanjama. Ni ovoga puta nisu izostali slogani, reklamni plakati, radio, tv i novinske, pa i internet reklame. Stranacki mitinzi, putovanja stranackih prvaka po gradovima i selima, tapsanje po ramenima, rukovanja, govori puni obecanja.

Ali.... Naravno, uvek postoji to "ali"! Htedoh da kazem.... Ali, da li ce zaista biti tako kao sto pricaju i da li ce ispuniti obecanja ukoliko dodju na vlast. Da li ce se uopste setiti svega sto su nam pricali ili ce naprasno imati rupu u secanju. Da li ce najvaznija biti pobeda na izborima ili ce vazniji biti interesi naroda.

Na ovo pitanje niko ne moze dati odgovor, pa ni oni koji svojim govornim umecem u predizbornom periodu pokusavaju da pridobiju sto vise pristalica.

U svakom slucaju, mislim da su promene dobre i da treba pruziti sansu novim snagama, jer - mozda medju njima ima onih koji ce carobnim stapicem ili ko zna kako uciniti da na ove prostore konacno dodje mir i spokoj, a u nase domove bolji i kvalitetniji zivot. Pa, zbog toga i postoje izbori. Da se oni koji nisu zadovoljili nasa ocekivanja uklone i da na njihovo mesto dodju oni koji obecavaju. A da li ce ti novi biti bolji od prethodnih - pokazace vreme.

Kao i uvek, novopostavljeni glavasi kritikuju prethodnu postavu i isticu da ce oni bolje raditi sve sto zatreba. To je opste pravilo od koga niko ne odstupa i koga se politicari ne odricu vec decenijama. Da vas podsetim, i ovi koji su nas doveli do inflacije, sankcija, niskog standarda, svakodnevnih briga, bombardovanja, cinjenice da se vise ne osecamo kao gradjani sveta, i oni su u odredjenom trenutku zasluzivali nase glasove. Niko drugi do MI sami postavili smo ih tu gde jesu. I sta smo dobili?

Izvinite, ali ne mogu da se setim niceg lepog sto mi se dogodilo u poslednjih deset godina, a za sta su zasluzni tadasnji i sadasnji politicari. U stvari, kad malo bolje razmislim, ipak su postojala dva svetla trenutka, ali je posle njih dosao mrkli mrak. Prvi je bio takozvana "godina Ante Markovica", kada je standard na ovim podrucjima bio na zavidnom nivou, a drugi kada je "deka Avram" uzeo stvar u svoje ruke i stvorio novi dinar! Kazacete da mene interesuje samo materijalna strana zivota, ali zar nije tacno da je najvaznije obezbediti egzistenciju, a zatim razmisljati o tzv. nadgradnji!

Mislim da je to prvenstveni i najvazniji zadatak onih koji budu zasluzili nase poverenje ovoga puta. Naravno, podrazumeva se da pre svega toga moraju sacuvati mir na ovim prostorima. Ovaj narod je zasluzio da mirno spava i da bolje zivi.

Ako malo bolje proanaliziramo stanje stvari u nekim razvijenim zemljama sveta, otkricemo da je politika marginalna oblast u odnosu na ekonomiju. Strani politicari se u svojim reklamnim kampanjama nadmecu u tome ko ce se setiti boljeg nacina da glasacima i eventualno buducim pristalicama omoguci lagodniji zivot. Pitajte bilo koga na Zapadu da li ce glasati za onoga ko je orijentisan vise ili manje levo ili vise ili manje desno ili ce racunica biti jednostavna i uvek ce vise glasova dobiti onaj koji izmedju ostalog smanji poreze i namete, a ideje koje uz to bude plasirao proci ce manje ili vise nezapazeno.

Videcemo kako ce se ovoga puta nasi politicari nadmetati i ko ce u tom nadmetanju biti uspesniji. Da li ce pozicija sacuvati svoje mesto ili ce se opozicija domoci dugo prizeljkivane vlasti. A ako opozicija postane kojim slucajem pozicija, onda ce sadasnja pozicija postati opozicija i klupko ce nastaviti da se okrece... Nova opozicija ce kritikovati poziciju i obecavati kule i gradove. To je igra koja nikada nece prestati! Samo kada bi igraci sa ovih nasih prostora mogli da unesu malo vise drazi u nju i da posledice te njihove igre ne budu pogubne za ovaj narod, mozda bi cak bila i zanimljiva. Mozda bismo i uzivali u njoj. Jer, politika je ipak jedna vrtsa umetnosti, mada kod nas to odavno nije.

Da vas vise ne gnjavim. Dosta je bilo o tome. Naravno, odlucicete sami da li cete izaci na izbore ili ne i da li cete glasati za ove ili one. Neki kazu da je izlazak na izbore gradjanska duznost. Ne slazem se sa njima. To je PRAVO svakoga da promeni ili ne svoj zivot. Pod pretpostavkom da ce nam izborom "svezih snaga" biti bolje.

A na reklami koju sam danas video pise sledece: NASA OBAVEZA - GORA SRBIJA! Neko se nasalio i preko reci BOLJA napisao GORA, ne razmisljajuci o tome sta je zapravo uradio. Jer - ima li nekoga ko zaista zeli da Srbiji bude gore nego sto je sada!?

 

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.