Razglednica
Pise Bozidar Medic

22.03.2001.

Od negativca do pozitivca

Poslednjih dana, kako otvorimo novine, ukljucimo radio ili tv, tako nas doceka iznenadjenje. Na zalost, ne prijatno. Poskupelo je ovo, pa ono.... struja, mleko, hleb... svakoga dana ponesto. Mislim da su iznenadjenja kulminirala saopstenjem da su poskupele usluge "Parking servisa". Oni koji voze, dobro su znali sta to znaci!!!

Beogradski vozaci svakodnevno dozivljavaju traume i frustriraju se kada u centru grada moraju da parkiraju svoje cetvorotockase. U najuzem centru Beograda, mesta za parkiranje je sve manje, a i ona preostala svakodnevno se zauzimaju novim stubicima, zardinjerama, bastama novootvorenih kafica. Placeni parking prostori su uglavnom popunjeni, mada je za onoga ko se muva centrom grada vise puta u toku dana taj izdatak ipak znacajan, jer za minut ili za 60 minuta treba platiti od 6 do 10 dinara u zavisnosti od lokacije pomenutog parkinga. Ako u toku dana morate da se parkirate nekoliko puta, kad sve bacite na papir i sracunate koliki je mesecni iznos potreban za to vase zadovoljstvo, zapanjicete se iznosom koji dobijete.

Do sada ste se mozda i snalazili parkiranjem "gde stignete", izbegavajuci placena parking mesta, ali posle najnovijeg poskupljenja sigurno cete morati da pronadjete bolje resenje. Kazna za nepropisno parkiranje i usluga odvozenja vozila sada je 2100 dinara, sto je necija citava plata. A za one "neposlusnije", koji parkiraju vozila na pesackom prelazu, u zutoj traci ili, ne daj boze, na zelenoj povrsini, cifra za koju ponovo mogu doci do svog automobila je cak 4500 dinara.

S jedne strane, dobro je sto su kazne povecane, jer ce moji sugradjani konacno parkirati propisno svoja vozila. A s druge strane, kao dugogodisnji vozac, ne mogu a da ne primetim da nadlezne sluzbe uopste nisu resile problem parkiranja u centru Beograda. Par garaza i izrazito mali broj ulicnih parking mesta (kad se odbiju sva ona rezervisana i ko zna na koji nacin "osvojena" parking mesta) nisu dovoljni za velegrad kakav je Beograd.

Kada jednom vozacu neko pomene "Parking servis", prva asocijacija i osecanje svakako su negativni. Ne volim da vidim ona lepa, cista, nova vozila, koja svojim pipcima, kao neke grabljivice odvoze nase automobile u svoju jazbinu. Znajuci za to osecanje i netrpeljivost izmedju gradjana i zaposlenih u ovoj sluzbi, novopostavljeni celnici "Parking servisa" pokusali su da to isprave.

Otvaranjem Informativnog centra u Ulici 27. marta, celnici "Parking servisa" pokusali su Beogradjani omoguce da na jednom mestu dobiju informacije o svemu sto ih zanima u vezi rada ove sluzbe. Naravno, ne samo kada im automobil odjednom "nestane", vec i onda kada na primer zele da zakupe neko parking mesto ili bilo sta drugo. Ova informativna sluzba ce pokusati da gradjanima objasni da je odnosenje nepropisno parkiranih vozila samo jedan od poslova koje obavlja i to ne tako znacajan za njih. Puno znacajniji posao kojim ce se "Parking servis" baviti je poboljsanje uslova parkiranja i resavanje muka mojih sugradjana.

U planu je pravljenje karting staze, na kojoj ce najmladji Beogradjani moci da uzivaju u voznji. Ovaj i drugi potezi i iznenadjenja, koja priprema "Parking sevis" ucinice svakako da ova gradska sluzba ne bude vise na losem glasu. Zaposleni u njoj prizeljkuju da njihovi paukovi imaju sto manje posla, tj. da Beogradjani konacno shvate da je i u njihovom interesu propisno parkiranje automobila, jer na taj nacin nece biti guzvi i nereda koja stvaraju nesavesni vozaci i zbog kojih ispastaju kako ostali vozaci, tako i pesaci.

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.