Razglednica
Pise Bozidar Medic

29.03.2001.

Od leta do zime

U nepuna tri dana smo doziveli i leto i zimu. U nedelju je u Beogradu izmereno preko 20 stepeni, a u utorak uvece je padao sneg! Klima se potpuno izmenila i vise ne znamo sta da ocekujemo - suncane zime i kisna leta ili ko zna sta. Poslednjim atomima snage baba Marta je pokusala da nas podseti da smo ipak na kraju zime, a ne na pocetku leta!

Posle par neuspelih pokusaja da u sred zime zaista bude zima, kad joj vreme i jeste, prolece je preuzelo vodjstvo. U Beogradu je ove zime (mislim na kalendarsko doba godine i ni na sta drugo) snega bilo samo u par navrata. Zadrzao se bukvalno samo dok je padao i jos koji sat. Deca nisu stigla ni par grudvi i Sneska Belica da naprave a njega vec nije bilo. Ista situacija je i na planinama. Na Kopaoniku, nasem najvecem skijaskom centru, uskoro cemo upraznjavati druge sportove umesto skijanja, jer snega nije bilo tokom citave zime. U stvari, bilo ga je na dve-tri staze i to tako sto su ga kamionima dovlacili ko zna odakle!

Uz devizu "sta je tu je" i onu drugu "sta da se radi" odustali smo od planiranog odlaska na skijanje i izvadili iz podruma bicikle i rolere. Ovog vikenda na Adi Ciganliji je bilo prelepo. Sunce kao u sred leta, kafici puni i prepuni. Cak je bilo i par odvaznijih, koji su se odlucili da zaplivaju u jezeru. One koji su se u kupacim kostimima suncali na obali ne racunam u odvazne!

Cini mi se da su se svi pomirili sa sudbinom i prihvatili cinjenicu da od snega i zime nema vajde, te su zimsku garderobu zamenili letnjom. Mislim da su se najvise obradovali vlasnici pomenutih kafica na Adi, jer im "sezona" nikada nije pocela u martu. Ako je suditi po pocetku sezone, ova godina ce im biti pun pogodak. Ili sto bi rekli klinci - bingo!

U setnji Adom primecivao sam poznata lica, koja su se tokom zime povukla i nestala, a sada su ponovo tu i bice tu do naredne zime, dok to klima dozvoli. Neki su se ponovili novim stitnicima za kolena, neki novim patikama za predstojecu sezonu, a dosta njih je sebi priustilo novu zanimaciju - trotinet. Ili sto bi Italijani rekli - monopattino! Trotineti iz Kine, novo cudo tehnike, za 100, 200, 300 nemackih maraka, preplavili su nase trziste poslednjih meseci. Voze ih i stari i mladi. Od onih koji su tek prohodali do onih koji jedva jos hodaju.

Lepo je bilo videti te zadovoljne face, Beogradjane koji su skinuli mracne, depresivne, zimske izraze sa lica i okrenuli se Suncu. Sportski tereni su bili prepuni, mini golf se igrao kao u stara dobra vremena, a u popularnom vozicu koji ide u krug oko jezera trazilo se slobodno mesto. Iako karta za one motorizovane za ulazak na Adu kosta 30 dinara, cekao sam oko pola sata dok sam prosao tu barijeru. Parking izvan kruga Ade je 15 dinara, ali za ovu razliku u ceni ipak ste za korak blize zeljenom odredistu - nekom od terena ili nekom od kafica!

Ne bih vise da Vam pricam o Adi. Sigurno ste citajuci prethodne redove pozeleli da dodjete i pravite drustvo hiljadama Beogradjana koji su tamo proveli protekli vikend. Neki od njih su ostali na Adi do vecernjih casova. Rucali su u nekom od obliznjih restorana ili su sami napravili rostilj i uzivali u zalasku sunca. Nameravam da narednog vikenda ili jednog od narednih, u zavisnosti od vremenskih prilika, i ja napravim celodnevni izlet na Adu i uzivam zajedno sa njima. A vi, ako ne mozete da se pridruzite, makar budite sa nama u mislima.

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.