RASKRSCA
Pise Milos Misovic

21.01.2000

ZLOCIN JE TAKAV KAKAV JE

Nije tesko pogoditi zasto je jedan zlocin - u nizu drugih koji se svakodnevno cine na Kosovu - uzbudio siroku javnost, najvise Amerikance, a neizmerni bol naneo jednoj albanskoj porodici na Kosovu. Ono sto je ucinio Frenk Dzej Rongi, narednik iz maerickog sastava KFOR-a na Kosovu zlocin je najveceg stepena i razumljivo je sto je Amerikancima tesko pao. Ali takav je kakav je.

Nervoza je zbog tog neljudskog cina zahvatila americke zvanicnike i mere koje se u vezi sa tim preduzete podsetili su me na anegdotu koju je popularni prota Milan Smiljanic svojevremeno cesto pominjao. Kada je Josip Broz ucvrscivao tek osvojenu vlast, nastojao je da pridobije i predstavnike Srpske pravoslavne crkve, pa je resor ministra poljoprivrede u srpskoj vladi ponudjen proti Smiljanicu. Prota je rekao da ce ponudu prihvatiti samo ako se sa tim slozi i crkveni poglavar.

Mitropolit Josif, koji je tada zamenjivao patrijarha Gavrila i nije sa simpatijama gledao na partizansku vlast, malo se mrstio, ali je ipak dao blagoslov. Nesto kasnije, kada su pocele da stizu i sugestije da mitropolit Josif ucini zvanicnu posetu Titu, on se razljutio i proti Smiljanicu porucio da hitno dodje u Patrijarsiju. 

Odem ja, secao se Prota, i vidim mitropolit ljut. Stoji on, stojim ja, ne nudi me da sednem. Posle izvesnog vremena podsetim ga da me je trazio. On ljutiti poce: Zvao sam te da vidim sta vi hocete od mene. Ti me nagovaras da idem kod Tita, a meni nocas napali svestenika u Belom Potoku, maltretirali ga i on dosao ovde kao bednik. Vidis kakva je situacija. Patrijarh jos okleva da dodje i preuzme duznost. Nagovaraju ga da se ne vraca u komunisticku zemlju, vec da ide u Ameriku. I kako ja u takvoj situaciji da idem Titu na poklonjenje?

Znajuci da mitropolit voli da slusa price iz naroda, prota mu se obrati: Visokopreosveceni, ispricao bih vam u vezi s tim jednu pricu. Kako mu to rekoh, odmah me ponudi da sednem. Zatim, posluzitelju naredi da skuva dve kafe - za mene i za ovog komunistickog ministra. A onda se okrenu meni i rece: Hajde pricaj. 

Ja mu ispricah kako sam u mom kraju cuo da je neka devojka rodila dete i, kako se obicno kaze u takvim situacijama, osramotila familiju. Kad se to desilo, majka je pocela da tuce i psuje cerku sto je to ucinila. A cerka se u jednom trenutku otrgne i kaze joj: Ne vredi ti da me bijes, rodelo se valja ga ljuljati!

Zasto vam ovo pricam, preosveceni! I vi i ja smo se bavili polotikom, i vi i ja smo bili radikali, ali nismo bili u stanju da politiku usmerimo u drugom pravcu. Dosli su komunisti i sada se ne vredi opirati. 

Akt silovanja, a potom ubistva maloletne albanske devojcice, koji je izvrsio americki narednik iz sastava KFOR-a, spada u najgnusnije zlocine i razumljivo je sto i pomen takvog cina izaziva gnusanje. Razumljivo je i sto je nemacki general Klaus Rajnahart, komandant KFOR-a, bio sokiran saznanjem da je to ucinio pripadnik KFOR-a, jer je tim "kriminalnim cinom pojedinaca doveden u pitanje ugled celog KFOR-a".

Nije, medjutim, razumljivo zasto Amerikanci nastoje da se pocinilac zlocina prebaci iz zatvora u americkoj vojnoj bazi Bondstil na Kosovu u zatvor americke vojske u Nemackoj. Verovatno s namerom da mu se tamo i sudi. Pravna logika nalaze da se istraga vrsi u mestu ucinjenog dela, a logicno je da i sud bude sastavljen od formacije kojoj je pocinilac dela pripadao. 

Pogresna je procena ako se misli da bi se sklanjanjem vojnika sa uzavrele kosovske scene ucinak tog zlocina ublazio. Zlocin je takav kakav je i nuzno je sagledati ga i tretirati kako zasluzuje. 

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.