RASKRSCA
Pise Milos Misovic

20.04.2000.

USPEH I OPOMENA

Ako su opozicione vodje u Srbiji pravilno shvatile poruku uspelog mitinga, nece im biti tesko da nadju put do kanacne pobede

Miting opozicije - dogadjaj koji je za izvesno vreme bio potisnuo na marginu sva druga zbivanja - okoncao se iznenadjenjem kako onih koji su sve cinili da miting ne uspe, tako i organizatora koji su sa izvesnim strahom ocekivali njegov ishod. Sada kada su izmenjeni prvi utisci, moze bez oklevanja da se kaze da je miting i jednima i drugima bio velika opomena.

Sto su rezimske vlasi i njihovi mediji iznenadjeni, ne treba se cuditi, jer su oni verovali da miting - kako zbog nesloge u opozicionim redovima, tako i zbog obimnih mera ometanja koje su drzvani organi bezobzirno preduzimali - nece uspeti. Medjutim, neko ce se mozda upitati zasto bi uspeh mitinga mogao da bude opomena i opoziciji?

Razlog je dosta jednostavan. Tri meseca su opozicioni lideri gubili vreme u razgovorima da li miting odrzati i kako ga odrzati. To sto dugo nisu mogli da usaglase stavove oko sastava i redosleda govornika, izazvalo je ozbiljnu sumnju u njihovu spremnost i sposobnost da se upuste u borbu protiv Milosevica, koji je krajem prosle i pocetkom ove godine preduzeo niz kadrovskih i drugih mera za ucrscivanje sopstvenog sistema vladavine. 

Na srecu, pre svega njihovu, opozicioni lideri su u poslednjem trenutku postigli saglasnost oko kljucnih pitanja i za ono sto su ucinili za deset dana pred miting, treba im odati priznanje, jer je miting uspeo i posle njega vise nista nece biti kako je pre mitinga bilo. Ali zasluga za ono sto je miting pokazao ne pripada samo vodjama opozicije. Glavnu ulogu u tome odigrali su gradjani koji su - zasiceni laznim obecanjima i torturom sadasnje vlasti - masovno izasli na miting i dostojanstveno porucili Milosevicu da vise ne racuna na njihovu podrsku.

Onaj ko je imao prilike da se priblizi trgu na kome se odrzavao miting, lako je mogao da se uveri da ogromnu masu od blizu 200,000 dusa nisu predstavljale politicki ostrascene pristalice pojedinih stranaka, iako je bilo i njih, vec su osnovu mitinga cinili gradjani koji zele promenu.

Ta kriticna masa nezadovoljnih gradjana, koju je trebalo dugo cekati, najzad se pojavila. Sta ona znaci najbolje je procenio iznenadjeni Milosevicev tim koji je tako reci do juce samouvereno tvrdio da opozicija u Srbiji prakticno ne postoji. Cak i sada drzavni mediji i drugi glasnogovornici rezima uzaludno se upinju da dokazu kako miting nije uspeo, jer se jedva okupilo 30,000 ucesnika.

Ali, ako opozicija iz svega sto je miting pokazao izvuce pravi zakljucak i pravu pouku, nece joj biti tesko da odluci kojim putem da krene i kako da ostvari ono sto vecina gradjana Srbije iskreno zeli. Pod uslovom da nekadasnje medjustranacke sekire budu duboko zakopane sve dok se ne postigne konacna pobeda nad sadasnjom vladajucom koalicijom i preuzme vlast. 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.