RASKRSCA
Pise Milos Misovic

29. 05. 2000.

NOVI LEX SPECIALIS

Narodi Srbije moraju da shvate da ono sto je u njihovom interesu mora i silom da im se utera u pamet

Stanje u kome se trenutno nalazi Republika Srbija, federalna jedinica u okviru jos postojecih ostataka Jugoslavije, formalno nije ratno, ali nije ni daleko od njega. Istina, u toj drzavi, takvoj kakva je, vec citavu deceniju se ratuje - ili na stvarnim bojistima, na kojima su izvojevani do sada nezabelezeni trijumfalni porazi, ili sa podmuklim unutrasnjim neprijateljem, koga svuda ima.

Sada je izgleda taj unutrasnji neprijatelj postao opasniji od spoljnih jer su spoljni valjda morali da shvate da Slobodan Milosevic i njegovi generali, ovencani slavom i ordenjem, nisu maciji kasalj. Taj unutrasnji neprijatelj, koga je oduvek bilo, ali sa kojim se nekako izlazilo na kraj, sada se toliko namnozio, da ga ima cak i u onim celijama drustvenog organizma za koje se smatralo da su imune od svih vrsta politickog virusa.

I sad sta da radi vlast crveno-crne koalicije, u cije dobre namere da u svojoj vladavini primenjuje demokratske, neki cak kazu najdemokratskije, metode ne bi trebalo sumnjati? Sta god preduzme, kud god krene - susretne se sa nekim od unutrasnjih neprijatelja koji je ometa da sprovede ono sto je u interesu naroda.

Nije vazno kako se taj neprijatelj zove. Lepeza njegovih naziva je vrlo siroka, pocev od "takozvane opozicije" i "stranih spijuna", preko "savremenih janicara", do "Otpora", cija crna pesnica mnoge i u snu proganja. Svi su oni izdajnici i strani placenici. To je rezim crveno-crne koalicije davno utvrdio. Ali to nikako da utuvi u glavu i neupuceni narod, vec se naivno zanosi mislju da mu taj olos moze doneti nekakvu slobodu i demokratiju.

I posto vlast nije uspela da - putem mocnih medija koje je stavila pod svoju kapu zaludjeni narod otrgne od podmuklog unutrasnjeg neprijatelja, prinudjena je da se, kao sto je uvek cinila kada je nalagao interes naroda, posluzi demokratijom sile.

Ovih dana se ubrzano priprema zakon o borbi protiv terorizma. Mnogo buke i politicke prasine diglo se oko tog zakona. Opet neupuceni narod ne moze da shvati da se to cini u njegovom interesu. Jer red je da se jednom, ako ne moze drukcije, i silom uveri da je vreme da se otkaci od tog olosa koji za saku dolara sluzi onima koji bi hteli da zagospodare srpskim prostorom, ne samo na Kosovu nego svuda gde ga jos ima.

Ne bi narod bio toliko uvrnut da ne vidi ko mu je prijatelj a ko neprijatelj da nije nezavisnih medija i nepatriotskih novinara koji mute vodu i narodu serviraju ordinarne lazi o tome kako narod lose zivi i kako je za to kriva vladajuca koalicija. Medjutim, i tome ce zakon koji se priprema stati na put.

Jedan zlobnik pise ovih dana da Milosevicevi pravni causi ne pripremaju zakon o borbi protiv terorizma zato sto u postojecim zakonima nema dovoljno odredaba koje omogucuju da se terorizam goni kao opste zlo. Po njegovom misljenju novi Lex specialis se donosi da bi se definisalo sta ce se smatrati terorizmom i ko se sve moze podvesti pod udar tog zakona.

Za sada je samo jasno da citava drzavna i partijska masinerija intenzivno radi na tome da dokaze da je takav zakon neophodan. I on ce biti pravovremeno usvojen isto onako kako su usvojeni i drugi zakoni pomocu kojih se primenjuje demokratija sile. I primenjivace se na isti nacin, bez obzira da li ce se to nekom svideti ili ne.

Ovaj narod mora jednom da shvati da je rezim Slobodana Milosevica dugo tolerisao anarhiju i da tome mora da se ucini kraj. Ne zbog njega, vec zbog interesa naroda, kome mora nesto i silom da se utera u glavu.

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.