RASKRSCA
Pise Milos Misovic

03. 07. 2000.

NASILNICKE PORUKE

Da li ce beogradski NIN - najstarije novine posle Politike u Srbiji i Jugoslaviji - docekati da ga uskoro pocnu uredjivati julovski i radikalski ministri?

Pisac ove kolumne mora da se pozali da mu je tesko da se odluci koju temu da izabere iz bogate srpske i jugoslovenske svakodnevice. U ovom trenutku se nudi desetak tema koje su svaka na svoj nacin aktuelne. Danas je odluka pala bez mnogo dvoumljenja. Opredelio sam se za medijsku temu, koja na svoj nacin odrzava tragiku nase celokupne stvarnosti.

Uglednom beogradskom nedeljniku, NIN-u, ovih dana je ozbiljno zapretio niko drugi nego ministar za informacije Savezne vlade, gospodin Goran Matic. Najavljujuci nuznost ubrzanog donosanja Zakona o borbi protiv terorizma, on je u izjavi drzavnoj televiziji "Ju-info", koju je prenela agencija Tanjug a objavili prorezimski mediji, kao teroristicku delatnost oznacio i pisanje NIN-a.

Obrazlazuci zasto tako misli on je rekao:"U tom listu necete naci heroje odbrane i patriote, jer je to mesto rezervisano za neke druge ljude i krajnje je vreme da i republicko i savezno ministarstvo za informisanje preduzmu odgovarajuce mere da se ta antisrpska i antijugoslovenska propanganda, dirigovana spolja, na odredjen nacin utisa i da se gradjanima SRJ prezentuju heroji odbrane i obnove i da se nasoj zemlji prezentuje ono sto predstavlja osnov za njen prosperitet i razvoj, a ne ono sto je osnov za ubijanje gradjana i destrukciju".

Ko je bar jednom imao priliku da gleda ili slusa programe Radio i Televizije Srbije nece mu biti tesko da pogodi sta treba da bude "osnov za prosperitet i razvoj" Srbije i Jugoslavije. To su programi partija vladajuce koalicije, koje ometaju razne placenicke institucije, medju kojima je gospodin ministar Matic "pocasno" mesto odredio NIN-u, listu koji je pokrenut mnogo pre nego sto se on rodio, i koji je u svojoj dugoj i burnoj istoriji preziveo mnoge bure i "strujne udare" pa ce, nadajmo se, preziveti i ministra Matica. Istina, Matic nije obican ministar. On je i vrlo obavesten covek, on najbolje zna sta ko radi u ovoj zemlji, njegovom osmatrackom oku nista ne moze da promakne. On je postao poznat i po tome sto je "otkrio" zavere "Pauk" i "Osa", koje jos nisu okoncane ali su splasle kao probuseni baloni. On, i jedino on, zna da se tekstovi objavljeni u NIN-u pisu po instrukcijama americke obavestajne agencije CIA: "Mi znamo, imamo podatke i saznanja da su instruktori CIA obavili niz aktivnosti, usmerenih ka nasim domacim medijima koji rade za NATO, i da su im dali odredjene instrukcije kako da se ponasaju", istice Matic.

Glavni urednik NIN-a, Stevan Niksic, je u najnovijem broju lista, pobio sve te izmisljene optuzbe i podacima koje je izneo gospodina Matica ucinio smesnim. Ali time pitanje daljeg uredjivanja NIN-a po Maticu, nije skinuto s dnevnog reda. Predlog zakona o borbi protiv terorizma, kojim su mogucnosti da se padne pod udar tog drakonskog zakona jako prosirene, danas je stavljen na raspravu u Saveznoj skupstini. Ko ce za njega glasati, a ko apstinirati, znace se ubrzo. Postoji mogucnost da usvajanje zakona bude odlozeno, jer je koalicioni Milosevicev partner, dr Vojislav Seselj, jedan od inicijatora za donosenje takvog zakona, iz nepoznatih razloga izjavio da poslanici Srpske radikalne stranke nece podrzati predlog.

Ostaje, dakle, da se uzdamo da urednicke funkcije u NIN-u nece pasti u Ruke ratobornih ministara, kako je najavio gospodin Matic.

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.