RASKRSCA
Pise Milos Misovic

24. 07. 2000.

SPLENDID ISOLATION

Ima jos ljudi koji se secaju kada je Amerika, kao velika i bogata zemlja, vodila politiku "sjajne izolacije", verujuci da je dovoljna sama sebi i da ne treba da se interesuje sta se oko nje dogadja.

Ta politika je davno napustena, jer su Prvi i Drugi svetski rat neoborivo dokazali da nema zemlje na ovoj planeti koja se moze odrzati u izolaciji, a da ne govorimo kakav bi to zivot bio i kad bi postojala ta mogucnost.

Danas bi se moglo postaviti pitanje zasto Amerikanci sada idu u drugu krajnost, nastojeci da svojom politikom, i ne samo politikom, budu prisutni na svakom vaznijem punktu zemljine kugle, ali to je tema za drugu priliku. Ovog puta mnogo je potrebnije pogledati u kakav izolacioni tor Slobodan Milosevic sateruje deset miliona svojih gradjana, da ne kazem podanika.

SR Jugoslavija se jos formalno naziva saveznom drzavom, ali sudeci po najnovijim dogadjanjima ni to se nece dugo odrzati. Ustavni udar izvrsen pre desetinu dana i ono sto se ubrzano radi ovih dana na izmeni izbornog zakona, ne moze se drukcije nazvati nego nasilje nad ustavno-pravnim sistemom.

Ni kad je krojen po Milosevicevoj meri, zabljacki Ustav nije bio dobar. Medjutim, ovo sto je od njega ostalo, tesko se i moze nazvati ustavom, a jos manje demokratskim. Po novom paketu izbornih zakona, koji ce biti usvojeni po "stanc-sistemu", u sta ne treba sumnjati, na izbore nece biti potrebno da izadje najmanje 51 procenat biraca, sto je osnovni postulat izbornih pravila u demokratskim zemljama.

Po predlozenom paketu izbornih zakona u Jugoslaviji se moze dogoditi, a verovatno se na to ide, da nam se - ako na izbore za predsednika izadje samo 40 procenata biraca a za Milosevica kao kandidata glasa 51 procenat od njih - novi stari predsednik nametne sa 20 procenata birackog tela koje mu je poklonilo poverenje.

Ko danas moze garantovati da koalicione stranke, takve kakve su - sa ogromnom medijskom moci i namerama koje ne skrivaju - nece postici takav "uspeh"? Utoliko pre sto mocna propagandna masina 24 sata u toku dana i 365 dana u godini tvrdi da se sve sto vladajuca koalicija preduzima, pa i ustaven promene, cini "u interesu naroda".

Danasnji listovi prenose izjavu Nikole Sainovica, visokog funkcionera SPS-a i coveka od Milosevicevog poverenja, koji tvrdi da se ustavnim promenama "jedino gradjanima u konacnu volju preneta odluka o sudbini drzave".

Prevedeno na prakticni jezik to znaci da se ustavnim amandmanima i onim sto predvidja novi izborni zakon, omogucuje da jedna petina "visoko svesnih" i "patriotski nadahnutih" gradjana nametne svoju volju citavom narodu.

Postoji samo jedna nezgodna stvar: u globalizovanom svetu, sto znaci i kod nas, gradjani se ne informisu samo iz strogo dirigovanih medijskih izvora, vec prate sta o nama pisu i govore mediji koji nisu pod kontrolom Milosevicevog rezima.

Zbog toga se jedan od tih izvora ovih dana nasao na zestokom udaru Milosevicevih bojovnika. Uz propratno pismo, puno neukusnih i uvredljivih izraza, savezni ministar za informisanje Goran Matic je obavestio direktora programa Radija Slobodna Evropa da "nema osnova za registraciju dopisnistva americkog propagandnog medija Radija Slobodna Evropa".

Milosevic i njegovi koalicioni partneri ocigledno ne zele da dopuste da bilo ko kvari idilicnu sliku nase stvarnosti koju svakodnevno projektuju drzavni mediji. A sta se izpod nje krije, znaju oni koji lepotu zivljenja u "najdemokratskojoj zemlji" osecaju na svojoj kozi.

Najnoviji izvestaji pokazuju da je stopa nezaposlenosti 50 procenata. Ali pitanje je kakav je ucinak i onih koji su zaposleni. Dok sam pisao ovaj tekst, u vestima Radio Panceva javise da se grupa tamosnjih dobrovoljnih davalaca krvi vratila neobavljena posla. Razlog - nije bilo kesa u koje bi se primila spasonosna tecnost!

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.