RASKRSCA
Pise Milos Misovic

08. januar 2001.

Muke Milosevicevih podanika

Kako izbrisati tragove preterane ljubavi prema coveku koji je dizao "treci srpski ustanak" i sirio iluzije o ujedinjenju Srba u jednu drzavu?

Nova, 2001.godina je dosla i prosla. Taj praznik novih nada i ocekivanja svako je slavio i docekivao onako kako su njegove zelje nalagale i mogucnosti dozvoljavale. Gradjani Srbije, uprkos cinjenici da su mnogo cime oskudevali, imali su razloga da se iskreno raduju, jer su u novu godinu usli oslobodjeni velikog zla koje se zove Slobodan Milosevic.

Sada kada smo zakoracili u novi vek i u novi milenijum ostalo je svakom da razmisli kako da krene novim putem i stigne do novog cilja.Mnogi i nisu imali potrebe da razmisljaju kako da to ucine.

Ali ima dosta onih koji - i kad bi hteli da krenu novim putem - ne mogu, jer ih sputava preterana ljubav koju su gajili prema Slobodanu Milosevicu i zaklinjali se na vernost njegovoj velikosrpskoj politici.

Ovih dana beogradska stampa dosta pise o tome.Zanimljivo je da su prvi,ili medju prvima, u oslobadjanje od milosevicevskog nasledja krenuli gradjani Pozarevca, rodnog mesta Milosevica.Masovnim glasanjem za kandidate DOS-a oni su otkazali ljubav ne samo Milosevicu, vec i njegovoj porodici.

I Kragujevcani su pokrenuli javnu raspravu o neospornoj odgovornosti bivseg predsednika Srbije i SRJ "za sve sto se za minulih dvanaest godina dogadjalo u Srbiji i oko nje". Da nista drugo nije ucinio dovoljno je zgresio time sto je dva puta uhvacen u kradji izbornih rezultata.

Medjutim, u mnogo nepovoljnijoj situaciji su se nasli oni koji su tokom protekle decenije - na razne nacine - pruzali bezrezervnu podrsku "mudrom vodji" i njegovoj politici.

Skupstina opstine Valjevo, jos kad je na njenom celu bio sadasnji predsednik Nove demokratije Dusan Mihailovic, donela je odluku da se Slobodan Milosevic proglasi pocasnim gradjaninom grada na Kolubari.

U toku preliminarne rasprave o tom predlogu sa uglednim intelektualcima poreklom iz Valjeva, pozvanim za tu priliku,neko je postavio pitanje:"Zasto bas njemu da se ukaze takva cast?". Drugi uglednik je odgovorio:"Zato sto je podigao Treci srpski ustanak".

Sada, razume se, nikome nije prijatno sto je to ucinjeno ali istina se nije mogla sakriti.I Valjevci su odlucili da neprijatnu knedlu progutaju na taj nacin sto je novom odlukom Skupstine Milosevic lisen cina pocasnog gradjanina.

Za Valjevom je posao i Leskovac,koji je znatno kasnije - tek oktobra l999.godine - Milosevica proglasio pocasnim gradjaninom. Posle svega sto se dogodilo na izmaku prosle godine, Leskovcani su shvatili da su pogresili i na poslednjem zasedanju opstinskog parlamenta zatrazili da se raskine brak sa Milosevicem.

Grupa odbornika levice bila je protiv toga i zatrazila je da se predlog obrazlozi. Odbornici DOS-a, koji cine vecinu u opstinskoj Skupstini, smehom su propratili zahtev kolega sa levice i umesto objasnjenja izglasali odluku o oduzimanju zvanja i povelje pocasnog gradjanina Slobodanu Milosevicu.

Slican nemir zahvatio je i celnika Vojske Jugoslavije, generalpukovnika Nebojsu Pavkovica, koji je dugo hvalio i velicao bivseg predsednika Jugoslavije, nazivajuci Vrhovnim komandantom,iako on po Ustavu to nije bio.

Odmah iza nove godine Vojska Jugoslavije je izdala saopstenje da je nacelnik Generalstaba generalpukovnik Nebojsa Pavkovic doneo odluku da se preispitaju sve odluke sudova casti vezane za gubitak oficirskih cinova.

Gotovo munjevito su na pomenutu meru reagovala dvojica visokih oficira, kojima su odlukom pomenutog suda casti prosle godine oduzeti cinovi, nazivajuci je "velikom farsom i sramotom za vojsku".

Nekadasnji nacelnik Generalstaba VJ Momcilo Perisic, kome je "sud casti VJ" oduzeo cin generalpukovnika, izjavio je da je oduzimanje cinova inicirao Pavkovicev "bivsi mentor",Milosevic, a ovaj je to "kao poslusni vojnik" odradio i sada pokusava da se iskupi.

Penzionisani pukovnik Dragan Vuksic bio je ostriji. Uveren da odluku o preispitivanju donosi onaj koji je inicirao nalog sudovima za oduzimanje cinova, Vuksic je istakao da ce se "kad-tad morati rascistiti sa nekim prljavim stvarima i ljudima"

Jednom od prljsvih stvari Vuksic je nazvao takozvane sudove casti u kojima su "necasni sudili casnima",a jedan od "najprljavijih bio je sadasnji nacelnik Generalstaba generalpukovnik Nebojsa Pavkovic".

Sta ce na to reci oni koji generala Pavkovica jos drze na najvisoj vojnoj poziciji, znace se uskoro.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.