RASKRSCA
Pise Milos Misovic


30.09.1999

MEDALJA ZATAMNJENOG SJAJA

Zagonetna americka pohvala "remek-dela" Havijera Solane

Pre neki dan agencije su objavile da je americki ministar odbrane, Vilijem Koen odlikovao Havijera Solanu, generalnog sekterata NATO-a, "najvisim civilnim priznanjem - Medaljom za zasluge u javnoj sluzbi".

Mozda ta protokolarna vest i ne bi privukla vecu paznju da nije propracena zanimljivim obrazlozenjem cime je odlazeci celnik NATO-a zasluzio tako visoko priznanje. Predajuci Medalju dobitniku na svecanoj ceremoniji, gospodin Koen je Solanu pohvalio zbog zasluga u sirenju Severnoatlantske alijanse i ocuvanja njenog jedinstva tokom napada na Jugoslaviju.

"Havijer je usred te neocekivane oluje ocuvao pribranost i upotrebio svoj talenat da bi stvorio diplomatsko remek-delo koje ce biti proucavano u buducnosti", istakao je Koen.

Sve bi bilo u redu, i verovatno, na mestu da iza tako srocenog obrazlozenja vojnickog priznanja za civilno diplomatske zasluge nisu ostale neke zagonetke:

Ako je mislio na Sporazum o ulasku NATO trupa na Kosovo, koje kao snage UN treba da obezbedjuju mir medju zavadjenim Srbima i Albancima i izgradjuju multietnicko drustvo u tom delu Balkana, gospodin Solana i oni koji su se prihvatili tog zadatka ne mogu se pohvalitiu onim sto su ucinili za protekla tri meseca. Dok vecina kosovskih Albanaca, posebno njihova favorizovana OVK, koja je promenila uniformu ali ne i cud, dozivljava ostvarenje vekovnog sna o albanizaciji Kosova i Metohije, kosovski Srbi prezivljavaju najtragicnije trenutke u svojoj istoriji.

Brojka od 200.000 izbeglih Srba, gotovo isto toliko pripadnika drugih nealbanskih naroda, i pre svega, crna kosovska hronika, koja se svakodnevno puni ubijanjemsrpskog i nealbanskog zivlja, spaljivanjem njihovih crkava, domova, pa cak i odojcadi, ne svedoce o delima zbog kojih treba deliti priznanja, vec o tamnoj strani jedne medalje.

Napori koji se cine da se tom zlu ucini kraj, nisu za potcenjivanje, ali su u neshvatljivoj nesrtazmeri sa tolerancijom onih koje takve akcije podsticu.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.