http://www.nytimes.com/2002/02/19/international/19PENT.html?todaysheadlines

19.02.2002

JAMES DAO i ERIC SCHMITT

Pentagon se sprema da utice na osecanja u drugim zemljama

VASINGTON, 18.02. - Pentagon pravi planove za pruzanje novinskih vesti, mozda cak i laznih, stranim medijskim organizacijama, kao deo novog napora da se utice na osecanja javnosti i politicara i u prijateljskim i u neprijateljskim zemljama, kazu vojni zvanicnici.

Ovi planovi, koji jos nisu dobili konacno odobrenje od Busove Administracije, izazvali su protivljenje nekih zvanicnika Pentagona, koji kazu da bi oni mogli podriti kredibilitet informacija koje otvoreno distriburaju sluzbenici za odnose sa javnoscu Ministarstva odbrane.

Vojska se vec dugo angazuje na informacijskom ratovanju protiv neprijateljskih drzava - na primer, bacanjem letaka i emitovanjem poruka u Avganistanu kad je jos bio pod vladavinom Talibana.

Ali je nedavno stvorila Kancelariju za strateski uticaj, koja predlaze da se ta misija prosiri i na saveznicke drzave na Bliskom Istoku, u Aziji i cak Zapadnoj Evropi. Ova kancelarija bi preuzela ulogu koju tradicionalno vrse civilne agencije, uglavnom Ministarstvo spoljnih poslova.

Ova mala kancelarija Pentagona, koja zato ima bogat budzet, ustanovljena je ubrzo nakon teroristickih napada 11. septembra, i bila je odgovor na zabrinutost Administracije da SAD gube podrsku javnosti u inostranstvu za svoj rat protiv terorizma, narocito u islamskim zemljama.

Kao deo napora da se suprotstavi izjavama Talibana, Osame bin Ladena i njihovi simpatizera, Stejt Department je vec unajmio bivseg reklamnog strucnjaka da vodi njegovu kancelariju za javnu diplomatiju, a Bela Kuca je stvorila "ratnu sobu" za javne informacije da koordinira svakodnevne poruke Administracije kod kuce i u inostranstvu.

Ministar odbrane Donald H. Ramsfeld, dok javno podrzava ovu novu kancelariju, nije odobrio neke njene predloge i zamolio je glavnog advokata Pentagona, Viljiama Dz. Hejnsa, da ih pregleda, kazu visi sluzbenici Pentagona.

Malo je informacija na raspolaganju o Kancelariji za strateski uticaj, a cak mnogi visoki sluzbenici Pentagona i vojni saveznici u Kongresu kazu da ne znaju skoro nista o njenoj svrsi i planovima. Njen multimilionski dolarski budzet, koji se vuce od 10 milijardi USD dodatka budzetu Pentagona za vanredne situacije, ovlastio je Kongres u oktobru, ali nije otkriveno koliki je.

Na celu sa general-majorom Sajmonom P. Wordenom iz Ratnog vazduhoplovstva, ova nova kancelarija je zapocela da distribuira poverljive predloge, pozivajuci na agresivne kampanje koje koriste ne samo strane medije i Internet, vec i tajne operacije.

Ova nova kancelarija "okuplja sve instrumente unutar Ministarstva odbrane da utice na stranu publiku", rekao je njen pomocnik za operacije, Tomas A. Tims, bivsi vojni pukovnik i oficir za psiholoske operacije, na nedavnoj konferenciji, govoreci o Ministarstvu odbrane. "Ministarstvo odbrane nije do sada radilo ovakve stvari".

Jedan od predloga ove kancelarije poziva na ubacivanje vesti kod stranih medijskih organizacija kroz spoljne koncerne koji mozda nemaju ocigledne veze sa Pentagonom, kazu zvanicnici koji su upoznati sa ovim predlogom.

General Vorden predvidja siroku misiju pocev od "crnih" kampanja koje koriste dezinformacije i druge tajne delatnosti do "belih" javnih poslova koji se oslanjaju na istinite vesti, rekli su zvanicnici Pentagona.

"To ide od najcrnjih od crnih programa do najbeljih od belih", rekao je jedan visoki zvanicnik Pentagona.

Drugi predlog ukljucuje slanje novinarima, gradjanskim liderima i stranim liderima e-mail poruke koje promovisu americke stavove ili napadaju neprijateljske vlade, kazu zvanicnici.

Upitani da li bi takve e-mail poruke imale identifikaciju da dolaze iz americke Vojske, visoki zvanicnik Pentagona je rekao da "ce povratna adresa verovatno biti neki dot-com, a ne dot- mil," sto je referenca za Internet oznaku vojske.

Da bi pomogao ovoj novoj kancelariji, Pentagon je unajmio medjunarodnu konsalting firmu Rendon Group iz Vasingtona, koju vodi Dzon V. Rendon junior, bivsi pomocnik u kampanji predsednika Dzimija Kartera. Ova firma, kojoj se placa oko 100.000 USD mesecno, obavlja obiman posao za CIA, kuvajtsku kraljevsku porodicu i Iracki Nacionalni Kongres, opozicionu grupu koja zeli da svrgne predsednika Sadama Huseina.

Sluzbenici firme Rendon Group kazu da im odredbe ugovora zabranjuju da pricaju o svom radu za Pentagon. Ali ova firma je poznata po vodjenju propagandnih kampanja u arapskim zemljama, ukljucujuci tu i osudjivanje zlocina Iraka tokom njegove invazije na Kuvajt 1990.godine.

Ova firma je unajmljena jer se cini da je Busova administracija ujedinjena oko cilja svrgavanja g. Huseina. "Sadam Husein sprovodi ofanzivu sarma, a mi nismo uradili nista da joj se suprotstavimo", rekao je jedan visoki vojni oficir.

Zagovornici kazu da ce ova nova kancelarija Pentagona doneti veoma potrebnu koordinaciju napora vojske da utice na stav prema SAD u drugim zemljama, narocito posto Vasington siri rat protiv terorizma van Avganistana.

Ali ova nova kancelarija je takodje podstakla ostru debatu u Pentagonu, gde nekoliko visokih sluzbenika smatra da je njegova misija presiroka i mozda cak nezakonita.

Ovi kriticari kazu da ih uznemirava sto bi jedna kancelarija mogla imati ovlascenje da koristi ne samo tajne operacije kao napade na kompjuterske mreze, psiholoske delatnosti i prevare, vec i instrumente i sluzbenike vojnog aparata za odnose sa javnoscu koji se prostire po citavom svetu.

Mesanje jos tajnih delatnosti sa radom tradicionalnih sluzbi za odnose sa javnoscu podrilo bi kredibilitet Pentagona kod medija, javnosti i vlada sirom sveta, tvrde kriticari.

"Ovo razbija granice skoro potpuno", rekao je jedan visoki sluzbenik Pentagona.

Stavise, kazu kriticari, dezinformacije ubacene u strane medijske organizacije, kao sto su Reuters ili Agence France-Presse, moglo bi da zavrsi tako sto bi ih objavile ili emitovale americke medijske organizacije.

Pentagonu i CIA su zakonom zabranjene propagandne delatnosti u SAD. Sredinom 1970-ih je otkriveno da su neki programi CIA za ubacivanje laznih informacija u stranu stampu imali za rezultat da su clanke objavile americke medijske organizacije

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.