Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

14.06.2000.

FUDBAL VLADA

To jeste najvaznija sporedna stvar na svetu, ali fudbal opet vlada. EURO 2000, evropsko prvenstvo u fudbalu, najvazniji je dogadjaj sirom Evrope, ali i u drugim delovima sveta. Vesti na tv nisu vise iste. Iz nekog nepoznatog razloga cini se da cak i politicke napetosti i sukobi uzmicu oslobadjajuci prostor igri miliona.

Zato je fudbal tako popularan? Tesko je naci prikladan odgovor posto ce mnogo razlicitih ljudi navesti mnogo razlicitih razloga zbog kojih obozavaju ovu igru. Fudbal je veoma vazna tema u mnogim socioloskim, psiholoskim i drugim istrazivanjima.

Cesto ga nazivaju igrom siromasnih, sto je potpuno tacno jer za njega nije potrebna nikakva specijalna oprema i moze da se igra na prakticno bilo kom mestu. S druge strane, to je igra i srednjih i bogatih slojeva a i oni ga vole istom ili bar slicnom strascu.

Fudbal je veoma blizak stvarnom zivotu i on je ogledalo drustva. On nekad moze da ujedini naciju i poveze ljude kao sto dobro znamo iz primera Brazila ili nekih drugih nerazvijenih zemalja sa drugih kontinenata. Cak i u veoma razvijenim drustvima sa visokim zivotnim standardom ova igra moze da ujedini milione.

Naravno, fudbal se moze posmatrati i kao dobra zamena za stvarne sukobe i ratove, posebno kada se utakmice nacionalnih reprezentacija igraju izmedju zemalja koje su u bliskoj proslosti imale manje ili vece sporove. Srecom, fudbalska udruzenja su shvatila da to zlo treba strogo kaznjavati i fudbal se ponovo vraca osnovnoj ideji prijateljskog nadmetanja dveju grupa ljudi.

EURO 2000 je zivi dokaz toga. Grupe huligana od kojih se ocekivalo da bi mogle da pokvare prvenstvo zaustavljene su na granicama Belgije i Holandije a jake snage policije drze ostale navijace pod kontrolom. Dobre pripreme su dovele i do dobrog pocetka. Od pocetka prvenstva bilo je dobrog fudbala u kome je svako mogao da uziva.

Ponovo smo se uverili da je lopta okrugla. Prognoze pre prvenstva koje su mnoge timove proglasile za pobednika EURO 2000 polako blede posle prvog kruga koji je doneo mnogo iznenadjenja.

Nije bas svako ocekivao da ce domacin Belgija pobediti Svedsku, ali je prva utakmica prvenstva pokazala da je u fudbalu moguce pobediti zahvaljujuci dobroj timskoj igri. Ipak, Turska i Italija nece napustiti teren bez velike borbe.

Nekada je pobedniku potrebna sreca kao drugom domacinu Holandiji koji je pobedio boljeg protivnika, Cesku Republiku. Zato bi i Francuska kao prvi favorit mogla bi u svojoj grupi da ima jos mnogo briga, iako je prividno lako pobedila Dansku.

Grupa u kojoj se nalaze Engleska, Nemacka, Rumunija i Portugalija ce nam sigurno doneti mnogo zanimljivih utakmica. Oni koji su ocekivali da ce se Engleska i Nemacka prosetati kroz grupu pogresili su, sto nam pokazuju rezultati prvih utakmica te grupe.

Kao i u pravom zivotu, u prvim utakmicama je bilo mnogo crnog i mnogo belog. Pravi gigant medju sudijama, Italijan Kolina, bio je najbolji covek utakmice izmedju Holandije i Ceske. Greska njegovog kolege iz Danske, Nilsena, sprecila je Rumuniju da pobedi Nemacku. Statistike nekad govore vise od reci. Nemacka nikad nije izgubila utakmicu koju joj je sudio Nilsen. Cista slucajnost?

Grupa u kojoj su Spanija i Jugoslavija smatrane apsolutnim favoritima za prvo i drugo mesto donela je najvise izneadjenja. Norveska je igrala anti-igru ubijajuci ritam Spanije da bi na kraju teren napustila kao pobednik.

Poslednja utakmica prvog kruga izmedju Jugoslavije i Slovenije pocela je sramnim zvizducima himnama. Ipak, igraci oba tima su zadrzali dostojanstvo aplaudirajuci himnama protivnika. Slovenija je dokazala da u fudbalu nema malih i velikih timova. Otvorenom i hrabrom igrom prisilila je svetske zvezde iz Jugoslavije da se bore za neresen rezultat.

Na kraju, fudbal i posle svega vlada.

 

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.