Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

11.10.2000.

PACOVSKI KANALI

Poznata je istina da pacovi uvek napustaju brod koji tone. Ljudi imaju mnogo zajednickog sa ovim ne veoma omiljenim, ali veoma pametnim zivotinjama. Krajem Drugog svetskog rata, dok je Hitler gubio na svim frontovima, njegovi pomocnici su bezali. To nije bilo lako, ali kod kuce nisu mogli da ostanu. Znali su da su krivi i da ih ocekuju mnogi problemi: sa jedne strane ratni protivnici su bili spremni da ih izvedu pred sud a sa druge strane stanovnistvo njihove zemlje je trazilo da objasne zasto je njihova politika donela narodu toliko mnogo bede.

Mnogi iz te masinerije rata i razaranja bili su zateceni dogadjajima, ali su mnogi uspeli i da pobegnu. Svakako, morali su da koriste lazna imena i dokumenta koja su im obezbedili pripadnici iste kriminalne ideologije. Oni su obezbedili novac i odecu - cesto cak i odecu kaludjera - i, iznad svega, sigurne puteve za bekstvo. Ti putevi su kasnije dobili ime pacovski kanali i oni su postali simbol kriminalaca raznih vrsta u bekstvu i njihovih pomocnika.

Istorija se ponavlja. Cak i u Jugoslaviji, mnogo godina kasnije, bili su ratovi i cak su se i tamo ratovi zavrsili. Pacovski kanali su opet aktivni, ali postoje velike razlike. Vodece osobe su zatecene dogadjajima, ali ni ratni protivnici ni nove vlasti ih nisu uhvatili. Njihova skrovista su nepoznata javnosti a njihova buducnost je nejasna.

Ipak, mnogi su u bekstvu a pacovski kanali dobro rade. Oni koji su morali da napuste brod beze a prvi put u istoriji javnost zna, cak i tokom bekstva, ko su pomocnici i organizatori. I jos vise od toga: za razliku od pacovskih kanala posle Drugog svetskog rata ovog puta cak i pojedine drzave podrzavaju begunce.

Gradjani Jugoslavije su bili sokirani podatkom da su tri clana izvesne "porodice Jovanovic" - najcesce ime u Jugoslaviji - spreceni da udju u Rusiju. Tokom pregovora na aerodoromu u Moskvi postalo je jasno da su Jovanovici - Milosevici, Marko, sin bivseg predsednika Jugoslavije, sa porodicom.

To nije bilo turisticko putovanje i nije bila poseta rodbini jer su dokumenta bila lazna a troje gradjana Jugoslavije nisu imali ruske vize. Ali, pomoc je vec bila tamo. Sasvim slucajno, stric begunca "Jovanovica" Borislav Milosevic, brat njegovog oca i, takodje sasvim slucajno, jos uvek zvanicni ambasador Jugoslavije bio je na aerodromu. Posle konsultacija na najvisem nivou, ocigledno u Kremlju, "Jovanovici" su usli u Rusiju.

Sledeceg dana vesti su ponovo pogodile jugoslovenske gradjane: "Sin bivseg predsednika SRJ Slobodana Milosevica, Marko, stigao je iz Moskve u Peking, saznaje se od predstavnika ruskog avioprevoznika AEROFLOT u Pekingu i ocevidaca. Kinesko Ministarstvo inostranih poslova do sada nije dalo nikakvo saopstenje. Prema nepotvrdjenim glasinama, Marko Milosevic je u proteklom periodu prebacio deo svog kapitala u kineske banke".

Dva sata kasnije, novi sok: "Sin Slobodana Milosevica, Marko, vracen je sa pekinskog aerodroma u Moskvu zbog neuredne vize, saopstio je neimenovani ruski diplomata. Posle dva sata na pekinskom aerodromu, Marko Milosevic je prvim letom upucen u Moskvu, saopstava isti izvor".

Prema informacijama kojima raspolaze beograd.com, ulazak i izlazak stranaca u NR Kinu regulisan je posebnim zakonom i vazecim medjudrzavnim sporazumom izmedju NR Kine i SFRJ (primenjuje se sa SRJ). NR Kina je zakljucila i sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, sluzbenih i gradjanskih pasosa u kojima je od nadleznog organa uneta klauzula poslovno. Prakticno, samo gradjani SRJ koji dolaze u turisticku posetu duzni su da obezbede ulaznu kinesku vizu.

Medjutim, vracajuci neprijatni tovar kineske vlasti su prekrsile sopstvene zakone: osobe kojima nije dozvoljen ulazak moraju da budu izrucene zemlji ciji su drzavljani i ne zemlji iz koje su dosli, a to posebno vazi za nosioce diplomatskih pasosa.

Za ljude u Jugoslaviji u ovom slucaju nema mnogo tajni i oni potpuno shvataju kako funkcionisu pacovski kanali, ali ima nekoliko otvorenih pitanja novim vlastima:

- Da li je istina da je Marko Milosevic nosilac diplomatskog pasosa i, ako jeste, ko i na osnovu cega mu ga je izdao?

- Zasto je Marko Milosevic usao u Rusiju sa dokumentima na ime "Marko Jovanovic" i kako je sa takvim dokumentima mogao da izadje iz Jugoslavije?

- Zasto je tako mnogo Jovanovica u jugoslovenskoj diplomatiji? Ministar inostranih poslova (jos uvek), ambasador pri UN i ovaj novi "diplomata" imaju isto prezime.

Uopste ne sumnjam da ce javnost u Rusiji upitati svog predsednika Vladimira Putina (sada ili na sledecim izborima) zasto su njihove vlasti podrzale novoaktivirani pacovski kanal i vise puta prekrsile ruske zakone u ovom slucaju.

I, na kraju, ali ne po znacaju, glavno pitanje ove price: gde je Slobodan Milosevic?

Prema jednoj vesti, mozda planira put u inostranstvo:

"Norveski komitet za dodelu ovogodisnje Nobelove nagrade za mir, o cemu ce odluka biti saopstena u petak, objavio je listu kandidata na kojoj se nalazi i bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic. Komitet je naveo da su Milosevica predlozili stari ratnici iz Drugog svetskog rata zbog 'njegove mudre i hrabre politike koja je omogucila da se ocuva integritet zemlje i spreci rat velikih razmera sa nemerljivim posledicama za Evropu, odnosno celu planetu'."

Nemam dokaza, ali mi intuicija govori da on nece otputovati tamo.

 

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.