Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

14.03.2001.

Pozovi M zbog ubistva

 

"Ako postoji covek koji od drzave nije nista uzeo ni dobio, to je on. I ako postoji covek kome je ova drzava duzna, to je on".

(Mira Markovic o svom suprugu Slobodanu Milosevicu)

 

Ovaj citat je samo jedan od originalnih citata kojima je gradjane Jugoslavije godinama prosvetljivala dr Mira Markovic, supruga posrnulog diktatora Jugoslavije, profesor sociologije (njene sopstvene verzije te nauke), direktor direkcije takozvane jugoslovenske ujedinjene levice i stvarni (bivsi) diktator unistene zemlje Jugoslavije.

Bilo bi potrebno mnogo vremena i prostora da se napravi lista svega sto je "covek koji nikada nista nije uzeo od drzave ili bilo sta dobio od nje" zaista uzeo. Tu listu vam dugujem, ali drzava je duguje meni i jos cekam na nju. Smesno, ali drzava duguje meni isto sto duguje i "tom coveku" - dokaze njegove krivice.

Optimisti su ponovo pogresili. Kada je bivsi sef drzavne bezbednosti Rade Markovic uhapsen pre tri nedelje, tako mnogo stranih novinara su se skupili u Beogradu cekajuci da i "covek kome drzava duguje" bude uhapsen. Ipak, nije.

Ali, hoce li biti uhapsen? Sigurno, jer ovo nije vise unutrasnje pitanje, tako da cak i novi predsednici (kao dr Vojislav Kostunica) koji vole da ih vole strane kolege moraju da delaju pre ili kasnije. Pre ce biti da ce delati pre nego kasnije jer im je Kongres SAD dao postenu ponudu: hapsenje pre 31. marta ili nema finansijske pomoci. A ta predstava ne mora obavezno da pocne najgorim zlocinima. Al Kapone je uhapsen zato sto drzavi nije placao porez.

Zato, u prvoj fazi te zanimljive buduce predstave, a rec prvoj naglasavam, cucemo mnogo praznih prica. Posle toga, kad se dodje do rata i ubijanja, sve ce ovo postati izuzetno uzbudljivo. Najmanje toliko uzbudljivo kao film "Pozovi M zbog ubistva" velikog Alfreda Hickoka, ako ne i uzbudljivije.

Jugoslavija, prava, ona velika, kao i ovaj njen ostatak, je cudna zemlja. Zemlja u kojoj neko moze da pokrene rat, pobije ljude i zemlju, izvuce se, onda pobije jos ljudi, unisti jos zivota i opet se izvuce...

Ovaj komentar nije zaokruzena prica. Ovo je samo pocetak svodjenja racuna, serije komentara koji se odnose na seriju zlocina, fizickih zlocina, kao sto su rat i ubijanja, takozvanih obicnih zlocina, kao sto su mafijaska ulicna ubistva, ali i psihickih zlocina, koje su pocinili skriveni organizatori - naucnici iz drustvenih nauka svojim spisima, politicari iz nekoliko partija svojim zlocinackim delovanjem, novinari mnogih medija koji su trovali mase svojim pozivima na nacionalisticke zlocine i mnogo, mnogo drugih...

Ugledni nemacki magazin "Der Spiegel" i njegova cenjena dopisnica iz Beograda Renate Flotau objavili su pricu, koju su - iz nekog cudnog ili ne bas toliko cudnog razloga - potpuno ignorisali jugoslovenski mediji (napomena: isti novinari kao i pre i dalje rade u jugoslovenskim medijima a ciscenje jos nije pocelo). Clanak se zove "Pociscen u Dunav", ali bi mogao da se zove i "Pozovi M zbog ubistva".

"Kad god bi stvari postale opasne po porodicni klan, Mirjana Markovic bi pozvala telefonom sefa tajne policije Radeta Markovica i rekla: Mislim da je za ovaj slucaj potrebno konacno resenje", pise "Der Spiegel".

"Konacno resenje" je termin koji samo podseca na nacisticki termin "konacno resenje jevrejskog pitanja", ali se nije odnosio na Jevreje.

"Da li je to 'konacno' znacilo nalog za ubistvo?", pita Renate Flotau.

Ima mnogo ljudi u Jugoslaviji, neki od njih su i u novim vlastima, koji znaju odgovor na ovo pitanje. Siguran sam da nisam jedini koji ima veoma jasnu sliku tih "konacnih resenja", ali cu odgovor prepustiti pravdi. Jedan od tih "konacno resenih slucajeva" je slucaj istraznog sudije Nebojse Simeunovica, ciji je les nadjen u Dunavu.

Ali, zasto stalno imam utisak da je pravda u Jugoslaviji mnogo sporija nego sto ti trebalo da bude?

Nastavice se...

PS - Dusan Mihajlovic, ministar unutrasnjih poslova Srbije, obavestio je medije da je tajna policija Slobodana Milosevica drzala vise od pola tone droge u trezorima ministarstva. On je rekao da je vise od 650 kilograma heroina i drugih droga, cija je ulicna vrednost oko 30 miliona dolara, nadjeno prilikom zvanicne primopredaje trezora. Poseban odbor ce ispitati slucaj.

On je odbio da odgovori na pitanja da li su prodajom droga finansirane protivzakonite aktivnosti Milosevicevog rezima. Mihajlovic je rekao da su pakovanja droge bila sklonjena u sefove koji pripadaju sluzbi drzavne bezbednosti. Ostatak droge je nadjen u sefovima odeljenja za borbu protiv narkotika gradske policije Beograda.

Droge su odmah spaljene u termoelektrani.

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.