Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

11.06.2001.

GENERALSKA DRZAVA

"Ovo nije generalska drzava", rekao je Nebojsa Covic, zamenik premijera Srbije, ali izgleda da je mislio suprotno. Jedan general, covek od poverenja posrnulog diktatora Milosevica i takodje covek od poverenja novog predsednika Jugoslavije Vojislava Kostunice, je, kao i pre, sef generalstaba vojske. On je upravo smenio drugog generala, koji je, zajedno sa Covicem, postao heroj u smirivanju situacije na jugu Srbije.

Povrh svega, jos jedan general, takodje zamenik premijera Srbije, upozorio je, u ime vlade, sefa generalstaba na "negativne posledice" njegovog ponasanja. I jos jedan general i takodje zamenik premijera Srbije otpusten je iz vlade zbog seksualnog uznemiravanja.

Mozda je Nebojsa Covic to stvarno mislio? Da li je Jugoslavija stvarno generalska drzava? Jeste jer je mnogo lakse postati general nego naci posao i preziveti. Da bi postao general neko ne mora da sluzi - znamo kome - samo u vojsci. Neko moze da postane general i zato sto je dobar - ali ne javni - sluzbenik (rec sluga je starijeg porekla) i u policiji, na primer sef tajne sluzbe ili samo telohranitelj.

Nazovimo stvari i ljude pravim imenom. Nebojsa Pavkovic, sef generalstaba vojske, jos rukovodi jugoslovenskim oruzanim snagama. On, medjutim, nije covek od poverenja suda UN u Hagu, ciji bi tuzioci voleli da mu postave mnogo pitanja.

Momcilo Perisic, jedan od zamenika premijera Srbije, nije covek od poverenja u Hrvatskoj, gde je u odsustvu osudjen zbog zlocina pocinjenih tokom rata pod njegovom komandom i zato je osoba sa poternice. Posle rata je postao sef generalstaba i, mnogo kasnije, posto je izgubio poverenje posrnulog diktatora i bio otpusten, postao je politicar u opoziciji.

Vuk Obradovic, do nedavno jedan od zamenika premijera Srbije, nije covek od poverenja zena koje rade sa njim. Pre nego sto je postao politicar u opoziciji, tokom vladavine posrnulog diktatora bio je zaduzen za moral u vojsci, dakle na polozaju poznatom iz dobrih, starih revolucionarnih vremena.

Ninoslav Krstic je do pre nekoliko dana bio komandant zdruzenih snaga bezbednosti za jug Srbije. Zajedno sa Covicem uspostavio je mir u toj oblasti. On je nov u ovoj generalskoj igri i nema pozadinu, ali takodje nije covek od poverenja, sadasnjeg sefa generalstaba.

Generalska igra ide ovako: to je smesna igra (ako se posmatra sa strane ali je smrtno ozbiljna za onoga ko je u njoj) bez pravila i postoji samo jedan igrac koji povlaci poteze. Igrac, odnosno vrhovni komandant, je predsednik Kostunica, ali posto nema pravila tesko je reci zasto i kako povlaci poteze. Zbog toga ne znamo zasto je Pavkovic jos sef generalstaba i zasto je smenjen Krstic, ali znamo druge detalje.

Detalj broj jedan: u poslednjih nekoliko dana otkriveno je nekoliko masovnih grobnica sa lesevima civila sa Kosova. Dusan Mihajlovic, ministar unutrasnjih poslova Srbije, javno je izneo svaja zapazanja o ulozi vojske u tom ratu. Predmet je jos pod istragom.

Detalj broj dva: Nebojsa Covic je predlozio generala Krstica za odlikovanje i unapredjenje, ali je umesto toga on, Covic, predlozen za odlikovanje. Nebojsa Covic je odbio da primi orden zato sto ga je predlozio Pavkovic i uzvratio da Pavkovic treba da uruci orden od 700 g zlata koji je pripremio za posrnulog diktatora Milosevica. Sledeceg dana general Krstic je smenjen.

Jugoslavija je veoma siromasna zemlja sa velikom vojskom i mnogo generala i zemlja koja ceka u redu za medjunarodnu finansijsku pomoc. Svajcarska je veoma bogata zemlja bez stajace vojske i generala i zemlja koja ne trazi nikakvu pomoc.

Svajcarska je neutralna zemlja. Jugoslavija treba takodje da postane neutralna.

PS - Siguran sam da ce biti mnogo onih koji se nece sloziti sa ovim, zato sto vole da se biju i vode ratove. Oni mogu da naprave privatne vojske, ali ne u moje ime.


[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.