ÜÜ   Za navigaciju koristite liste levo.

 

Pro et Contra
pise Ranko Petkovic

 

17.01.00 Odgovornost NATO-a
06.01.00. KOSOVO "SRPSKI TAJVAN"
26.12.99. Dinar na istorijskoj vetrometini
19.12.99. U Veneciji, o Evropi i Kosovu
09.12.99. Evropska unija: spisak nepozeljnih osoba
03.12.99. Kakva ce biti sudbina tzv. prelazne opozicione vlade u Srbiji?
21.11.99. Stari interesi i nove doktrine 
15.11.99. Monarhija i opozicija u Srbiji
07.11.99. Nevolje sa sankcijama
30.10.99. Predah u odnosima Crne Gore i Srbije
25.10.99. Izbori u Srbiji: Uvod u nove sukobe?
16.10.99. Propali izlet u Luksemburg
10.10.99. Varnice gradjanskog rata?
04.10.99. Vlast u Srbiji: stara energija, nove slabosti
26.09.99.

Srpska opozicija: nova energija, stare slabosti

20.09.99. Crna Gora i Srbija: federacija, konfederacija ili dezintegracija
15.09.99.

O Balkanu i Kosovu, bez Jugoslavije: sastanak ministara inostranih poslova balkanskih zemalja u Bukurestu

12.09.99.

Neobican susret svemoguceg Alaha i svemocnog Klintona u glavnom gradu Irana

 

Ranko Petkovic, autor nase redovne kolumne Pro et Contra, preminuo je u Beogradu posle krace bolesti, u 74. godini. Njegove kolumne, kao vredno svedocanstvo o vremenu u kome je ziveo, ostace trajno na stranicama beograd.com-a

In Memoriam

Poslednjih dana prosle i prvih dana ove godine sa zivotne scene se povuklo nekoliko istaknutih novinara, veterana koji su svojim stvaralastvom znacajno obogatili srpski zurnalizam Dvadesetog veka. Poslednji u toj koloni je na vecni put otisao profesor Ranko Petkovic, novinar, publicista, pisac, ugledni strucnjak za medjunarodne odnose i poznata licnost i van granica Srbije i Jugoslavije.

Na politickoj sceni bio je prisutan vise od pet decenija. Kao zurnalisticka zvezda zablistao je odmah posle Drugog svetskog rata, prvo kao pisac britkih politickoh komentara, a zatim i kao urednik spoljno-politicke rubrike Borbe, tada visokotiraznog i najuticajnijeg lista u bivsoj Jugoslaviji.

Briljantni pocetak karijere perspektivnog novinara, medjutim, prekinut je poznatim sukobom Komunisticke partije Jugoslavije sa Kominformom, u kome se mladi novinar vise rukovodio emocijom nego razumom. Ali hapsenje, osuda i sve sto je islo uz to nije moglo da ubije ljubav prema novinarstvu i strast za pisanjem.

Posto je zavrsio prava i doktorirao na istom fakultetu, Petkovic se okrenuo publicistici i ubrzo postao priznati strucnjak za medjunarodne odnose, nesvrstanost i Organizaciju Ujedinjenih nacija. Vise od dve decenije bio je glavni urednik poznatog jugoslovenskog casopisa Medjunarodna politika, koji izlazi na vise stranih jezika i u kome su saradjivale ugledne licnosti iz raznih zemalja sa svih kontinenata.

Kao publicista objavio je dvadesetak knjiga, medju kojima se isticu: Subjektivna istorija jugoslovenske diplomatije; Jedan vek odnosa Jugoslavije i SAD; Sistem bezbednosti u evropskom prostoru.

Obimni spisateljski opus Ranka Petkovica sadrzi i vise dela iz oblasti klasicne knjizevnosti. To su romani: Sunovrat, Jolanda Ber, Crna legija, Sastanak u ponoc, Posle policijskog casa.

Kao afirmisani strucnjak za medjunarodne odnose ucestvovao je na mnogim simpozijumima i drugim skupovima na kojima se raspravljalo o aktuelnim pitanjima iz medjunarodnih odnosa, a u zemlji je bio nezaobilazni ucesnik u raspravama o aktuelnim politickim problemima.

U drugoj polovini prosle godine poceo je da objavljuje svoju kolumnu PRO ET CONTRA na beograd.com-u.

Bio je intelektualac sirokih vidika i visokoprofesionalnog ugleda, lak na peru, jasan u izrazu i vrlo komunikativan zbog cega je cenjen. Iako nismo nikada radili u istoj kuci, to nije bila smetnja da saradjujemo na raznim projektima jer su nam se gledista u mnogo cemu podudarala.

Zbog svega sto je cinio i ucinio u svojoj zemlji i svojoj profesiji, njegovim odlaskom ostaje velika praznina u jugoslovenskoj zurnalistici i publicistici.

Milos Misovic

Nasi sponzori

Elite Travel Club

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.