Pismo iz Kanade
Pise Walt Petrigo

19.05.2000.

KAKO BISMO MI BEZ ADVOKATA, DOKTORA I BANKARA? 

DEO PRVI...

Verovatno ne bas narocito... A moze li gore? Sve je u zivotu neki zanat... Kao sto to i inace u nasim zivotima biva, uvek moramo da damo vise u zamenu za manje...

Ne tako davno preziveo sam nekoliko stvari koje su me veoma preplasile. Pusto ostrvo, sa basticom i bunarom izgleda mi kao utopijski odgovor na ludilo danasnjeg sveta.

Secam se kako je pre mnogo godina u Beogradu moj otac radio u "Prometnoj banci". Preko njega je cela porodica bila zdravstveno osigurana. Sve sto je trebalo da ucini bilo je da iz kancelarije uzme medicinski formular i, eto nas na putu za "Ured".

"Ured" se nalazio kod stare zeleznicke stanice. Ne znam postoji li i danas.

Imao sam tada osam ili devet godina, pa mi je "Ured" izgledao kao neko veeeliko mesto. Cak i kada danas razmislim o tome, imajuci u vidu moderne standarde, cini mi se da je to ipak BILO veliko zdanje. Da se podsetimo, govorim o kasnim tridesetim i ranim cetrdesetim godinama ovog veka.

Nas medicinski formular dali bismo sluzbeniku na salteru, on bi na njega udario pecat sa imenom nadleznog lekara i rekao nam broj sobe. Posle kraceg cekanja, majka i ja usli bismo kod lekara. Posle pregleda, dobili bismo recept (recepte su overavali u prizemlju) ili uput za specijalistu, u istoj zgradi, dabome, i za isti dan. Ako je bila potrebna neka operacija ili tretman, i to se obavljalo na istom mestu i bez mnogo zadrzavanja.

Sve sto vam je u medicinskom smislu bilo neophodno, bilo je besplatno. Da, cak i vasi vitamini. Nije bilo potrebno da platite bas nista posle posete lekaru.

A sta se dogodilo u ovom novom savrsenom svetu? Zar nismo mogli da budemo dovoljno pametni i Stare Dobre Stvari ostavimo onakvima kakve jesu? Da ih malo poboljsamo, pratimo tokove, dobro, de, ali ne i da ih unistavamo i zamenjujemo necim sto je gore. I to mnogo gore.

U ta vremena lekare je placala vlada, na hirurgiji se nije dodatno zaradjivalo, nije bilo bezbrojnih poseta i visemesecnog cekanja na zakazani termin kod specijaliste.

Sa te tacke gledista nije tesko reci Stara Dobra Medicina...

Evo jedne danasnje medicinske nocne more.

Sve se dogadja na Zapadnoj polulopti, pre nekoliko Nedelja...

Pricacu u prvom licu, da bih zadrzao kvalitet price i zastitio nevine, ma koliko sve to bilo istina i samo istina. Iz razloga koji ce vam biti jasni, sve se dogadja osobama koje necu imenovati.

Bez predrasuda...

Tog divnog nedeljnog jutra probudio sam se osecajuci se lose. Posle hladnog tusa i otvaranja vrata terase, nista se nije promenilo. Pomislio sam da bi tri para italijanskih kobasica, dva "Tuborga", kutije belgijske cokolade i jos nesto malo lesnika mogli da imaju veze sa losim osecanjem i odsustvom promene posle one dve kratke intervencije. Znao sam da sam to uradio sam sebi. Znao sam da cu tako i nastaviti do kraja zivota, dok mi to dozvoljava zdravlje, najverovatnije, dakle, do poslednjeg daha.

Preko pedeset godina placam zdravstveno osiguranje, nikad ga nisam koristio jer nisam znao sta znaci biti bolestan, a sada je trebalo potraziti lekara, leciti se, dobiti recept, lekove… skoro da sam se osecao zapostavljenim. Ipak, resio sam da odem do bolnice. Sada cu saznati sve tajne koje moje telo godinama krije od mene. Voznja do ambulante bila je kratka. Parkirao sam auto, usao i prijavio se.

U Severnoj Americi postoji u prijemnom odeljenju jedna procedura koja se granici sa okrutnoscu i kosi se sa moralnim, medicinskim i ljudskim zakonima. Moze vam se desiti da jedva stojite na nogama, izdisete naprosto, da ste polusvesni ili na putu da iskrvarite do smrti, ali vam niko nece pomoci dok ne popunite formulare.

Jednom kada to prodjete, na red dolazi nekoliko obaveznih pregleda pre nego sto se predje na glavnu stvar, to jest na ono sta vam stvarno fali.

Tako i ja najzad prodjoh kroz tu birokratsku proceduru.

Dolazi Dr X, uzima mi krv na analizu, usput proverava secer. Naprave mi kardiogram. Oko pola sata kasnije, Dr X dolazi da mi kaze da je sa mojim srcem sve u redu.

Dva sata kasnije stize Dr Y i kaze mi da sam imao blagi srcani napad. Uzgred, imam visok secer, i moram da pocnem sa injekcijama insulina. Pokusavam da mu kazem kako sam pojeo veeeliku cokoladu nedavno. Dr. Y me i ne cuje. Mozda i ne zeli. Ja sam smrtnik, on je bog sa Olimpa. Stresao sam se...

Pre samo nekoliko sati sa mojim srcem bilo je sve kako valja. Tako mi je rekao Dr X. Ne mogu da se oglusim o glas sopstvenog razuma, i on se tu nesto pita, zar ne? A isti mi kaze da sacekam jos nekoliko sati da mi ona cokolada napusti krv. Preterao sam sa secerom, to je to i nista vise. Dr Y daje mi neke pilule, ali ja ih ne uzimam.

Narednog jutra dolazi Specijalista da me pregleda. Od secera u krvi ni traga ni glasa, to jest, normalan je. Ili skoro normalan.

"Ne, gospodine, vama nisu potrebne te injekcije. To moze da se resi dijetom i pilulama," kaze mi Specijalista. U tom trenutku ulazi Dr Y…

"Pa, sta cemo sa injekcijama insulina?" pita.

"Doktore," uzvracam pitanjem, "jeste li procitali vase beleske i razgovarali sa specijalistom?" Jedini odgovor je glasna tisina.

U datom trenutku ulazi medicinska sestra i donosi sest pilula. "Protiv bolova!" objasnjava mi.

"Ali mene nista ne boli!" uzvracam. "Izvinite, to je za pacijenta u sobi do vase..."

Vec pocinjem da se nerviram. Jesu li ljudi kojima poveravam svoj zivot uopste profesionalci?

"Doktore, jeste li svesni sta znaci podvrgavati me insulinskoj terapiji u mojim godinama? Vrlo brzo mogu da postanem zavisan od njega!"

"Vidimo se sutra," odgovara on, "I ne zaboravite na Talon test, imate danas zakazano..."

U medjuvremenu je moj sin stigao u grad. Ambulantnim kolima zajedno odlazimo u bolnicu na Talon test, ma sta to bilo...

Walt

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.