Pismo iz Kanade
Pise Walt Petrigo

16.06.2000.

AMNESTY INTERNATIONAL

Zar AMNESTY INTERNATIONAL nije znao da je ubijanje civila i dece pogresna stvar dok se dogadjalo? Koliko bi zivota bilo spaseno i koliko bi se materijalne stete izbeglo da je ova organizacija reagovala dok se to dogadjalo, a ne tek punu godinu kasnije?

Nikada necu zaboraviti prve vesti o bombardovanju Beograda, koje sam cuo na CNN-u. Nisam mogao da verujem da se to desavalo. Da NATO postane nesumnjivi i bezrazlozni agresor? NATO bombarduje Beograd, prijateljski grad pun dece, zena, civila? Zvucalo je naprosto neverovatno.

Ja znam da je NATO naprosto paravan Sjedinjenih Drzava, zavesa koja se spusta ili dize vec prema njihovim potrebama. Isto tako, znam da je u dva svetska rata bila odani, herojski i mocni saveznik istih tih Sjedinjenih Americkih Drzava.

Jugoslovenske snage su za vreme Drugog svetskog rata zadrzavale skoro isto onoliko neprijateljskih divizija koliko i citav Istocni front. Razlika je bila u tome sto su oruzje kojim su se borili protiv neprijatelja Jugosloveni morali prvo da otmu. Nisu ga dobijali.

Bilo kako bilo, napadi su se nastavili sve do 10. juna 1999, punih 78 dana. Srbija je stajala sama, bez ikakve pomoci sa bilo koje strane. U tom periodu srpsko stanovnistvo, vlasnistvo i istorija unistavani su bez milosti. Bilo mi je tesko da gledam kako se unistava grad u kome sam rodjen.

Zar AMNESTY INTERNATIONAL nije znao da je ubijanje civila i dece pogresna stvar dok se dogadjalo? Koliko bi zivota bilo spaseno i koliko bi se materijalne stete izbeglo da je ova organizacija reagovala dok se to dogadjalo, a ne tek punu godinu kasnije? Nije li to bila istina onda kao i sada? Otkud odjednom ta promena?

Bela Kuca "detaljno je izvestavala" o srpskoj agresiji, zlocinima nad civilima, masovnim grobnicama i ostalim kreacijama nemastovitih americkih vladinih propagandista u kojima je obilato koriscen Photo-Shop. Pokazalo se da su mnoge od tih kreacija bile obicne lazi, neophodne da bi se opravdale varvarske akcije NATO (citaj: Sjedinjenih Drzava).

Gde je za to vreme bio AMNESTY INTERNATIONAL?

Srbi su izdrzavali i odbijali napade i ranije, iako su ih napadali narodi veci i jaci od njih, zahvaljujuci necemu mnogo vrednijem od boljeg naoruzanja i brojne premoci - zahvaljujuci svom patriotizmu i hrabrosti.

U ocajnickoj potrazi za dogadjajima koji bi odvratili paznju svetske javnosti od njegovih licnih promasaja i lazi, Klinton je resio da napadne Srbiju. Jedan Predsednik direktno je lagao svoj Kongres i mnoga druga tela iskopavsi "cinjenice" o "srpskim zverstvima" nad kosovskim Albancima.

Tako je lazljivac i licemer resio da postane veliki ratnik. Sa svime onime cime raspolazu Sjedinjene Drzave, kao i druge drzave clanice NATO (veoma) zavisne od njih, Klinton je smatrao da neuspeha jednostavno ne moze biti. Ako je nesto znao o istoriji ovog dela sveta, ni to mu nije bilo bas najjasnije. Podrzao je agresiju i branio nepravdu.

Ipak, Srbi su izdrzali i preziveli sve ono sto su Klinton i njegovi ljubimci bacili na njih tokom tih dugih 78 dana. Nisu poklekli, niti su odustajali. Klintonovo manjkavo objasnjenje da je on, u stvari, napadao jednog coveka preko ledja cele nacije nije moglo da prodje kod Srba. Svaki Srbin i njegova porodica osecali su se licno napadnuti. Kakva prava ima Klinton ili bilo ko drugi da se mesa u unutrasnje stvari Srbije? Srbi su sposobni da sami resavaju svoje probleme. Koriscenje Kosova kao laznog izgovora za spoljnje uplitanje bilo je krajnje ponizavajuce.

Cinjenica je, medjutim, da je Kosovo oduvek bilo deo Srbije. Srbija je dopustila mnogim Albancima da se tamo nasele. Jer, uslovi su tamo bili mnogo bolji nego u samoj Albaniji. Nazalost, previse Albanaca preselilo se, u potrazi za boljim zivotom, na Kosovo. Nekim Albancima nije bio dovoljan samo bolji zivot - hteli su sve. Albanci zele da otmu Srbima Kosovo - prvo da ga proglase nezavisnim, a zatim da ga vremenom pripoje Albaniji.

Kosovo jeste, i vekovima je bilo, kolevka srpske nacije, istorije i vere. Pitam se kako bi Sjedinjene Drzave reagovale kada bi Meksiko pokusao da preuzme Teksas i Kaliforniju.

Klinton je jos uvek u Ovalnom Kabinetu. Jos uvek je Predsednik Sjedinjenih Americkih Drzava. Klinton jos uvek ima podrsku Senata i Predstavnickog doma - koji predstavlja americke gradjane. Sve to ukazuje na cinjenicu da su Amerikanci izgubili moc rasudjivanja i shvatanja razlike izmedju dobra i zla, lazi i istine. To sto kazem je tuyno, to sto kazem je grubo, ali takodje vrlo istinito. Ako stitite dela i kriminalaca i odobravate ih, kriminalac ste i sami. Dete od pet godina ne bi poverovalo u Klintonove bezvezne izgovore za razaranje civilnih ciljeva. Na izvetan nacin sve moze da posluzi kao opravdanje, ali mora biti zasnovano na dokazivim cinjenicama.

Klinton je nameravao da Srbiju lisi goriva. A tek mali deo tog goriva koristila je vojska, najveci deo bio je potreban civilima. Zgrada RTS koriscena je za sirenje propagande (16 mrtvih civila). Mostovi, bolnice, staracki domovi i vozovi su vojni ciljevi? Sta je sledece? Hoce li se ubijati sva muska deca kako jednog dana ne bi postali vojnici?

A kako bi bilo da se sva voda zatruje, pa da vojnici ostanu zedni?

Gde je, dakle, TADA bio AMNESTY INTERNATIONAL?

Klinton se osigurao da Amerikanci ne rizikuju zivote tokom kampanje. Ne zato sto se brinuo za svoje "momke", vec zato sto se brinuo o javnom mnjenju. Da je vise ljudi poginulo, neko bi se vec setio da se zapita cemu, u stvari, taj rat i sta ce Amerikanci u njemu.

NATO je svoj rat vodio sa Jadrana, momci su udobno sedeli i pritiskali dugmad. Projektili su padali na kuce i ambasade. To je bio njihov nacin vodjenja rata. Coveku na pamet padaju reci kao "kukavica", "necastan" i "lazljivac".

Izjave iz izvestaja AMNESTY INTERNATIONAL raspaljuju plamen koji vec dugo gori.

Bolje je imati casnog protivnika od necasnog prijatelja.

Ali, Srbi ce izdrzati.

Juce sam stajao na uglu i gledao svet kako prolazi. Kakav prizor!

Pokusajte i vi.

A dotle, sve najbolje

Vlada

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.