l

http://insidedenver.com/jensen/0613holge.shtml

13. juni 2000

PROTEKTORAT NA KOSOVU NE STITI NIKOGA

 

Pise: HOLGER JENSEN 

NATO i Ujedinjene nacije obelezavaju prvu godisnjicu svog prisustva na Kosovu, a imaju malo toga da slave.

Svi priznaju da albanska vecina u onome sto je jos uvek, tehnicki, srpska pokrajina - iako je u stvarnosti medjunarodni protektorat - progoni srpsku manjinu isto tako divljacki kako je i sama bila ranije progonjena.

Drugim recima, protektorat ne stiti nikoga.

`Cato` institut, privatni istrazivacki centar, krivi "nevestu diplomatiju i stratesku losu procenu" predsednika Klintona za ovaj "upadljivi neuspeh."

`Cato` analiticari Kristofer Lejn i Bendzamin Svarc, dopisnik lista `Atlantic Monthly`, isticu da je originalna namera NATO-vog vazdusnog rata bila da se spreci humanitarna katastrofa, ali je on "aktivirao sam debakl koji je govorio da sprecava.

"Dok NATO nije poceo da bombarduje nije se cilj (Srbije) na Kosovu izmenio iz gusenja pobune u namernu kampanju isterivanja Albanaca iz ove pokrajine". Spasena bombardovanjem, "jedino ko ima koristi od ovog rata je OVK, koja je trenutno angazovana u brutalnoj kampanji etnickog ciscenja Srba i drugih koji nisu Albanci."

Ipak Klintonova "avantura izgradnje drzave," kazu ovi autori, i dalje se "zasniva na ideji da ce se rivalske balkanske frakcije smiriti u drustvo oblikovano vrlinama demokratije, razlicitosti i tolerancije." Iako je jasno da ovo nije slucaj, "doktrina moci pune vrlina" ove administracije omogucava joj da se utesi da je "uradila pravu stvar."

"Cak i da joj se prizna ta sumniva premisa," kazu Lejn i Svarc, "ovo nije dovoljno da oslobodi politicare njihove odgovornosti za situaciju sa kojom se danas suocavaju Sjedinjene Americke Drzave."

Ova situacija, prema jednom izvestaju generalnog sekretara UN Kofi Anana, je "ostrim porastom zlobnih napada na kosovske Srbe podrila poverenje Srba u buducnost. Cini se da su ovi napadi deo orkestrirane kampanje. Razumevanje i tolerancija su retki, a pomirenje je daleko od realnosti."

Anan se zalio da "medjunarodna zajednica nije intervenisala na Kosovu da ga napravi rajem za odmazdu i kriminal," ali to je tacno ono sto je ono postalo. Pored napada na Srbe, OVK se rascepkala na rivalske frakcije zbog kontrole sverca droge i reketa za `zastitu`.

Iako je ova gerilska vojska zvanicno rasformirana i pretvorena u "Kosovske snage zastite," niko nema iluzije da OVK jos uvek postoji i da je ona stvarna sila koja stoji i iza kosovskog politickog establismenta i njegovih kriminalnih preduzetnistva. Clanovi Snaga zastite otvoreno se sale da njihovi inicijali na albanskom, TMK, stoje za "Sutra gospodari Kosova = Tomorrow's Masters of Kosovo."

Ali gospodari cega? Najmanje 24 gerilaca visokog ranga bivse OVK ubijeni su u sukobima u stilu mafije prosle godine. Bivsi komandant OVK Hasim Taci krivi "par crnih ovaca" medju njegovim bivsim saborcima, ali jedan od njih je i njegov rodjeni brat, koji je nedavno uhvacen da prima mito od jedne kanadske gradjevinske kompanije.

Na Kosovu je prosek jedno ubistvo na dan, zbog cega Visoki komesar UN za izbeglice naziva medjunarodnu misiju tamo "blistavim neuspehom."

Godisnji pregled UNHCR koji je sacinjen zajedno sa OEBS-om, navodi skoro isti broj nasilnih zlocina protiv Srba, iako oni cine samo 5% stanovnistva, kao i protiv Albanaca - 180 protiv Srba i 215 protiv Albanaca izmedju februara i maja.

"Mi smo znali da je mrznja duboko ukorenjena, ali nismo verovali da ce izbeglice i zrtve kojima je UNHCR pomogao u izbeglistvu uskoro postati ugnjetavaci," rekao je portparol Redmond. "Takodje i primenu iste grozne taktike koja je koriscena protiv njih."

Pa kuda idemo odavde?

Najvisi UN zvanicnik na Kosovu, Bernar Kusner, kaze da bi "mogla biti potrebna citava generacija" da se promovise pomirenje izmedju Srba i Albanaca. Ali Vasington nema toliko strpljenja.

Iako je Senat nedavno odbacio predlog zakona po kome bi bila potrebno odobrenje Kongresa da se drze nase trupe tamo i posle naredne godine, raste pritisak da se vojnici vrate kuci.

Holger Jensen je urednik medjunarodne rubrike. E-mail: hjens@aol.com. Njegova kolumna takodje izlazi i na Internetu na www.rockymountainnews.com/jensen/

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.