Kazivanja
Pise Radmila Stankovic

17.06.2000.

Reditelj Ljubomir Muci Draskic o fudbalu

Srbi traze pobedu tek u porazu

Trener mora da rasporedi ko vodu nosi, a ko igra igru. Isto kao i reditelj u pozoristu. Reditelj, kao i selektor, mora dobro da poznaje svoju glumacku ekipu, da uskladi unutarnje odnose. Kao sto se neki glumci ne podnose, tako je i medju fudbalerima. Znam da se fudbaleri ne slazu u igri, jer se prema nekome namesta da igra ovaj, a ne onaj. Sve te elemente treba uzeti u obzir.

Kao vecina muske populacije u Jugoslaviji, i pozorisni reditelj Ljubomir Muci Draskic (60) ovih dana ne napusta fotelju preko puta malog ekrana. Ovaj naslednik velikog Bojana Stupice koji je postavio neke od najvecih hitova "Ateljea 212", pomenimo samo neke - Kralj Ibi, Radovan III, Audijencija i Vernisaz, Sveti Georgije ubija azdahu, Marija se bori s andjelima, Marija Stjuart - vrstan je poznavalac fudbala. Nije emotivac, vec vrlo mirno i analiticki gleda utakmice. Tako je povodom dramaticne utakmice Jugoslavija-Slovenija na Evropskom prvenstvu u fudbalu, rekao sledece: 

"Kada sam seo da gledam prenos, osecao sam se kao da treba da vodim ljubav sa bivsom ljubavnicom. A kada ti se to dogodi, uvek nadrljas, da ne kazem jednu drugu rec koja pocinje isto sa "na" i ima isti broj slova. Cim je utakmica pocela, videlo se da je nas tim bio u celini lose postavljen, da su igrali komotno misleci da to mogu lako da rese. I posto je na pomolu bila velika tragedija u trenutku kada je Slovenija povela sa 3:0, posto je nabolji igrac naseg tima bio iskljucen, oni su za sest minuta, sa deset igraca uspeli da izjednace rezultat, cak su imali dve sanse da utakmicu mozda i dobiju. Sto znaci da moze i ovako i onako... " 

Kad u fudbalu moze "i ovako i onako", sta to govori o toj ekipi, konkretno o nasoj, jugoslovenskoj? 

"To govori da toj ekipi nedostaje pravi motiv za pobedom i da pobedu trazi tek u porazu, sto je karakteristicno za srpski mentalitet. To vezujem i za Kosovski mit, jer smo mi Srbi uvek od poraza pravili slavlje. Hocu reci, mi uvek slavimo poraze. U utakmici sa Slovencima, koji i nisu Slovenci vec Srbi i Bosanci, nasi fudbaleri su mislili da je to ekipa koja nema realno veliku vrednost i da ce oni to lako da odrade. Zato se tako komotno uslo u tu utakmicu sa, mozda, pogresno postavljenom igrom. Ali, kada smo ostali sa deset igraca, nasi fudbaleri su zaigrali fenomenalno. Dali su tri gola sto ne bi mogla ni Portugalija... " 

Gde je tu reditelj, odnosno selektor, pogresio? Vi imate teoriju o slicnosti izmedu pozorisne predstave i fudbalske utakmice. 

"Ocigledno je da Vujadin Boskov u pripremi za ovu utakmicu nije imao prave reci kojima bi motivisao svoje igrace, i organizovao igru tako da slovenacka upornost i organizovanost budu neutralizovani visokom tehnikom, a ne jurnjavom. To je bio glavni problem. Igra se sama od sebe organizovala tek posle vodjstva Slovenaca od 3:0. Vise niko nije na to uticao. To znaci da je tada proradio srpski inat i pokazali smo da 3:0 mozemo da pretvorimo u 3:3. Pitanje je zasto mi ne bismo jednom naucili da to radimo od pocetka, sa kompletnim brojem igraca, a ne da ispada kako bolje igramo sa 10 nego sa 11 igraca. To, naravno, ne moze biti pravilo, jer je koncept fudbalske igre postavljen tako da je u svakom trenutku upotrebljivo 11 igraca. Kao sto se postavlja komad u kojem svaki glumac ima svoju ulogu. I kad jedan ispadne, ne moze se igrati predstava. Odnosno, moze sa zamenom. Ili, ako je to moguce izvesti, jedan glumac igra dve uloge. Ali, to, po pravilu, ne daje rezultat."

Imate zamiljivo tumacenje slicnosti izmedju reditelja i selektora? 

"Reditelj, kao i selektor, mora dobro da poznaje svoju glumacku ekipu, da uskladi unutarnje odnose. Kao sto se neki glumci ne podnose, tako je i medju fudbalerima. Znam da se fudbaleri ne slazu u igri, jer se prema nekome namesta da igra ovaj, a ne onaj. Sve te elemente treba uzeti u obzir. I kada pravim glumacku podelu u komadu koji reziram, ja gledam da svaki covak bude na svom mestu, da to bude uskladena i harmonicna podela."

I, dokle glumac treba da slusa reditelja? 

"Reditelj se slusa donekle, a odnekle glumac treba da se odlepi da bi dosao do takozvanog glumackog ludila, jer tada dolazi do velike kreacije. Ukoliko se uloga odigra samo tacno i nista vise, onda je to na nivou skolskog rada, ali to nije umetnost, to nema magiju i privlacnost koju pozoriste treba da ima."

Dokle je u fudbalu trener vazan? 

"Mislim da i trener u fudbalu ima slican posao. Da kaze fudbalerima pravu rec u pravom trenutku. Fudbaleri su skolovani igraci, kao i glumci, i neko od njih je, isto kao i glumac, los, dobar ili genije. Trener mora da rasporedi ko vodu nosi, a ko igra igru. Isto kao i reditelj u pozoristu."

 

[ Prethodna Kazivanja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.