Iza scene
Pise Radmila Stankovic

13.05.2001.

Vuk Obradovic, politicar na tepetu

Ni oficir, ni dzentlmen

Maska vuka nevinog kao ovcica nije prosla u DOS-u. I to je dobro, ne samo zbog Vuka Obradovica, vec i zbog nekih buducih vukova iz DOS-a. Da se ne ponasaju prema javnosti kao prema Crvenkapi

Demokratija u Srbiji vise nije prica. Postala je zbilja ciju je "blagodet" na svojoj kozi prvi osetio predsednik Socijaldemokratije, Vuk Obradovic (54). Da nije tako, da li bi se jedna zena usudila da ga javno optuzi za seksualno zlostavljanje u pokusaju? Sigurno je da ne bi, i stvar bi se zavrsavala onako kako je to bivalo na ovim prostorima od kada je muskaraca i zena, otkad je politicara na vlasti i njihovih (ne)prirodnih seksualnih prohteva. Medjutim, kojoj je partijskoj drugarici u Brozovo vreme padalo na pamet da se oglasi u slicnoj situaciji? A bilo ih je, ne samo u carsijskim pricama.

Rukovodstvo DOS-a je apsolutnom vecinom izglasalo da Vuk Obradovic vise ne moze da bude potpredsednik republicke vlade i predsednik antikorupcione komisije pri vladi Srbije. Afera u koju se upleo oduzela mu je kredibilitet za obavljanje ovih funkcija. Time je prekinuta politicka karijera coveka koji poslednjih dana zabavlja srpske medije i cije je ponasanje izazvalo zestoke reakacije. 

Ko je Vuk Obradovic? Rodjen je 11. aprila 1947. godine na jugu Srbije, u selu Kondzelj kraj Toplice. Otac Joksim bio je ucitelj, a Vuk ima jos sestoro brace i dve sestre. Zavrsio je Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojno politicku skolu i Komandno stabnu skolu. Bio je najbolji student sa prosekom 10 i najmadi doktor vojno politickih nauka u Jugoslovenskoj armiji, najmladi general, cetiri puta je vanredno unapredivan. Bio je clan Saveza komunista, portparol Generalstaba vojske Jugoslavije, nacelnik uprave za moralno vaspitanje SSNO. 

Pocetkom devedesetih kada je poceo rat u Bosni, Vuk Obradovic je obecao majkama da ce im deca, vojnici, biti vracena sa ratista u bivsim jugoslovenskim republikama do 19. maja 1992. Kako se to nije dogodilo, 20. maja 1992. je prekinuo aktivnu vojnu sluzbu na svoj zahtev. Okrenuo se privatnom biznisu, ali nije mogao bez politike i osnovao je Socijaldemokratiju, uz neskrivenu materijalnu podrsku srpskog biznismena Bogoljuba Karica. Njegov brat, Pavic Obradovic bio je poslanik SPS, potpredsednik Skupstine Srbije, a danas je, kazu, uspesan biznismen. 

Mnogo puta je Vuk Obradovic bio prozivan da je reditelja Lazara Stojanovica, autora politicki spornog filma "Plasticni Isus" koji mu je u vreme Broza naneo mnogo nevolja, cinkario dok je ovaj sluzio vojni rok u Pozarevcu. Obradovic je tada bio zamenik komandira kasarne i rezultat toga je bio da je Stojanovic zavrsio u zatvoru. Sve je to palo u vodu pred visim interesima DOS-a u koji je Obradovic usao sa svojom strankom. Mnogi su ocekivali da ce i u slucaju njegove seksualne afere stvar biti zataskana kako se nova vlast ne bi kompromitovala, ali taj adut nije prosao. 

Svaki normalno radoznao gradjanin u Srbiji postavlja pitanje: sta je istina u slucaju optuzbi protiv bivseg generala? Pritajeni branitelji lika i dela Vuka Obradovica ponavljaju kako "niko nije drzao svecu", pa se tako ne moze dokazati eventualna krivica novopecenog demokratskog lidera sklonog seksualnom atakovanju. Agresivni branioci muske casti izbacili su rafale uvreda na racun zena koje su smogle snage da izadju u javnost. U toj polarizaciji javnog mnenja, bas kao i u nebrojenim filmovima sa slicnom tematikom, zena zrtva postaje "kuja koja mase repom", a muskarac bi, shodno tome, bio budala da nije pokusao. 

Pokusaji Vuka Obradovica, ocigledno nisu se dopadali zenama i tu je sva njegova tragedija. Koleginica Svetlana Djokic je u petak (11. maja) na televiziji YU Info kanala, svoju emisiju u kojoj se razgovaralo o seksualnoj zloupotrebi zena, odjavila sledecim recima: 

"Za dve decenije svog profesionalnog rada interjuisala sam vise od stotinu umetnika, javnih licnosti, politicara... I nikada se nisam osecala tako ponizeno i povredjeno kao u avgustu 1999. godine kada sam razgovarala sa Vukom Obradovicem."

Za pametnog coveka i komarac je muzika. Za brojne pripadnice lepseg pola na radu u novinarstvu, ova izjava je samo sublimat njihovih iskustava sa ovim covekom. Jedna od njih mu je zalepila samar u radio studiju kada je krenuo nesto "ispod stola", druga je prezivela nasilno "krljanje jezika", a potom i pretnju da, bude li nekome pricala o tome, nece dobro proci. Ugledna dama iz redova opozicije je bila objekat Obradovicevog napada u liftu, i kazu da je to prijavila jednom od visokih funkcionera DOS-a tvrdeci da je je rec o "bolesnom coveku". Mozda je to put kojim treba ici. Leciti bolesnog, ako je to u pitanju. Traziti zdravstveni karton dojucerasnjeg potpredsednika vlade Srbije sa izvestajem lekarske komisije Vojnomedicinske akademije u Beogradu. 

Medjutim, Vuk Obradovic je sa bivsim policajcima, julovcem Markom Nicovicem i debeovcem Bozidarom Spasicem, celu svoju seksualnu mahinaciju pokusao da pretvori u politicki slucaj, sluzeci se recnikom, njima trojici najblizim i najpoznatijim: podmetanje, prisluskivanje, zavera... Kao iz madjionicarskog sesira, njih trojica ovih dana vade na svetlost dana neke naucnofantasticne price koje imaju za cilj da jednoj mracnoj aferi daju oblicje politicke borbe. Kompromitovani lider Socijaldemokratije ocigledno precenjuje svoju politicku tezinu, bas kao sto je preterao u svom "obozavanju zena", kako je sam krstio svoj odnos prema njima. Maska vuka nevinog kao ovcica nije prosla u DOS-u. I to je dobro, ne samo zbog Vuka Obradovica, vec i zbog nekih buducih vukova iz DOS-a. Da se ne ponasaju prema javnosti kao prema Crvenkapi.

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.