http://www.thetimes.co.uk/article/0,,28782,00.html

cetvrtak, 2. novembar 2000.

SAD i Britanija se razilaze po pitanju Kosova

JOHN PHILLIPS iz Pristine

Juce je doslo do podela oko buducnosti Kosova izmedju Britanije i SAD, kad je visoki britanski izvor rekao Vasingtonu da bi insistiranje na nezavisnosti za ovu pokrajinu stvorilo "gnojnu ranu na Balkanu" . Iziritiranost Britanaca zbog onoga sto je opisano kao "izuzetno neodgovorno" ponasanje americkih diplomata u ovom regionu je izbilona povrsinu pocetkom ove nedelje, kada je visoki izvor iz americkog Stejt Departmenta odbio da iskljuci nezavisnost Kosova prema postojecoj UN rezoluciji.

"Sto vise otvorenih garancija dajemo za nezavisnost, to vise stvaramo potencijalne probleme za sebe u buducnosti," rekao je ovaj britanski izvor. "Nezavisnost za Kosovo bi znacilo imati gnojnu ranu usred Balkana."

Izvestaji o americkim ambicijama za nezavisno Kosovo usledili su nakon posete Ricarda Holbruka ovoj pokrajini prosle nedelje, americkog glavnog politicara za Balkan, koji je konkurent za mesto drzavnog sekretara ukoliko Al Gor pobedi na predsednickim izborima.

UN Rezolucija 1244, koja garantuje integritet Jugoslavije i znacajnu autonomiju za Kosovo, ne mora da iskljuci punu nezavisnost za ovu pokrajinu, prema nezvanicnim primedbama zvanicnika iz americkog Stejt Departmenta.

Britanija ne zeli da vidi jos mini drzavica stvorenih u ovom regionu i sumnja da bi kosovska ratom razorena ekonomija mogla da izdrzi nezavisnu drzavu.

Jugoslovenski predsednik Kostunica je iskljucio mogucnost nezavisnog Kosova, iako bi bio voljan da razgovara o nejgovom statusu sa Ibrahimom Rugovom, cija je Liga za Demokratsko Kosovo pobedila na opstinskim izborima proslog vikenda.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.