http://postconflict.unep.ch/press/270302.html
 
UNEP potvrdjuje kontaminaciju osiromasenim uranijumom niskog nivoa u Srbiji i Crnoj Gori i poziva na predostroznost
 
Zeneva, 27. mart 2002. - Nova studija o proucavanju sest mesta u Srbiji i Crnoj Gori koja su pogodjena municijom sa osiromasenim uranijumom (OU) tokom kosovskog konflikta 1999. godine potvrdjuje prisustvo siroko rasprostranjene kontaminiranosti osiromasenim uranijumom, ali niskog nivoa, objavio je danas UN Program za zastitu okoline (UNEP).
 
Ova UNEP-ova studija je zakljucila da proucena mesta kontaminirana osiromasenim uranijumom ne predstavljaju direktni radioaktivni ili toksicni rizik za zivotnu sredinu ili za zdravlje ljudi. Ovi nalazi su konzistentni sa nalazima UNEP-ove studije na Kosovu iz 2001. godine. Zajedno ove dve studije pokrivaju citavu ovu geografsku oblast pogodjenu municijom sa OU tokom kosovskog konflikta.
 
Medjutim, UNEP preporucuje da vlasti preduzmu predostrozne mere  Najvaznija briga je mogucnost buduce kontaminacije podzemnih voda usled korozije penetratora (vrh municije napravljen od OU). Penetratori koje je nasao UNEP-ov tim su imali 10-15% smanjenu masu usled korozije. Ovakva brzina korozije podvlaci vaznost kontrole kvaliteta vode jednom godisnje na mestima gadjanim municijom sa OU.
 
Novo otkrice koje je narocito znacajno je detekcija, modernim tehnikama uzorkovanja vazduha, vazdusnih OU cestica na dva od ovih mesta. Dok su detektovani nivoi jos uvek ispod medjunarodnih bezbednih limita, ovi rezultati su vazni za dekontaminaciju mesta i gradjevinske radove, sto su delatnosti koje bi potencijalno mogle da podignu OU prasinu sa povrsine tla. Uz to, ovi rezultati ukazuju na to da se OU prasina veoma rasirila po okolini nakon eksplozije municije sa OU.
 
Studija je izvedena u saradnji sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), uz pomoc Svetske zdravstvene organizacije (WHO).
 
"Ova nova studija daje vazan doprinos nasem naucnom razumevanju ponasanja OU u zivotnoj sredini", rekao je izvrsni direktor UNEP-a Klaus Topfer. "Cak i ako su primeceni nivoi kontaminacije niski, saznali smo da se cestice OU prasine i sada mogu detektovati u uzorcima tla i osetljivim bioloskim indikatorima kao sto su lisajevi".
 
"UNEP-ovo proucavanje mesta u Srbiji i Crnoj Gori potvrdjuje da je kontaminacija na pogodjenim mestima  siroko rasprostranjena. Mi nismo nasli nivoe radioaktivnosti koji bi mogli predstavljati direktnu pretnju za zivotnu sredinu ili za ljudsko zdravlje. Ipak, mi snazno preporucujemo preduzimanje predostroznih mera slicnih onim iscrtanim u nasem izvestaju sa Kosova prosle godine", rekao je on.
 
"Tim je bio iznenadjen da nadje cestice OU jos uvek u vazduhu dve godine nakon kraja konflikta. Na bazi ovih otkrica, vlasti bi trebalo da pazljivo isplaniraju kako da se mesta pogodjena sa OU koriste u buducnosti. Svako uznemiravanje tla na ovim mesitma bi moglo da rizikuje oslobadjanje OU cestica u vazduh", rekao je Peka Havisto, predsedavajuci UNEP-ovog tima za procenu osiromasenog uranijuma.
 
"Jasno je da je stalni nadzor potreban, a lokalno stanovnistvo treba da bude obavesteno o pitanjima koja se ticu OU. Na srecu, iako potpuno ciscenje mozda nije tehnicki moguce, radovi na dekontaminaciji su vec zapoceli i u Srbiji i u Crnoj Gori", rekao je on.
 
UNEP je poslao terensku misiju u Srbiju i Crnu Goru krajem 2001. kao odgovor na poziv jugoslovenskih vlasti. Od 27. oktobra do 5. novembra 2001. ovaj tim od 14 medjunarodnih strucnjaka ispitao je pet od jedanaest mesta koja su pogodjena municijom sa OU u Srbiji, i jedino mesto u Crnoj Gori koje je bilo pogodjeno, plus jedno pogodjeno vojno vozilo.
 
Ova mesta su samostalno izabrali UNEP-ovi strucnjaci, na bazi kolicine upotrebljenog OU, zatim bezbednosnih i stavki zivotne sredine i gustine stanovnistva. Uz to, strucnjaci IAEA u timu su ocenili kako se skladisti OU u Vinca Institutu za nuklearna istrazivanja u Beogradu, a izvestaj istice izvesnu zabrinutost zbog stanja tamo.
 
Tim za procenu je sakupio 161 uzorak, ukljucujuci 69 biljnih, 54 uzoraka tla, 17 uzoraka vazduha, 11 uzoraka vode i 4 uzorka razmaza. Tri penetratora i tri fragmenta penetratora su takodje nadjena. Uzorke je analizirala svajcarska laboratorija Spiez i italijanska laboratorija ANPA.
 
Uz kljucna otkrica opisana gore, izvestaj studije je takodje naveo da su vlasti vec obelezile i ogradile mesta pogodjena municijom sa OU, prema preporukama UNEP-ove studije iz 2001; da NATO nije UNEP-u dao koordinate jednog mesta pogodjenog OU koje su identifikovale jugoslovenske vlasti, sto naglasava potrebu za preciznim i pravovremenim informacijama o mestima pogodjenim municijom sa OU; da Svetska zdravstvena organizacija nije nasla dokaze koji bi povezali OU sa hromozomskim promenama koje su prijavile crnogorske vlasti kod sest osoba koje su cetiri meseca radile na dekontaminaciji mesta pogodjenih OU; i da je veoma tesko u potpunosti dekontaminirati mesta pogodjena OU.
 
Ovu studiju je finansirala vlada Svajcarske. I Svajcarska i Italija su obezbedile laboratorijske objekte za analiticki rad. Vlade Grcke, Norveske, Rusije, Svedske i SAD su takodje obezbedile slicnu pomoc.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.